Cooking method: Bakken

Gebak - 12 april 2019

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken. Voor 12 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking) Oventijd: ± 50 minuten

Lees meer
Zoet - 2 maart 2019

Frambozen-chocolade eclairs

Met deze frambozen-chocolade eclairs verras je je gasten met een bijzonder Frans gebakje. In Frankrijk zijn eclairs booming, zelfs in het kleinste dorp heeft de banketbakker bijzondere eclairs in zijn koeling staan. Met pistache, chocolade, fruit je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een eclair mee gemaakt. Ook met de garnering wordt geëxperimenteerd.

Lees meer
Tapas - 20 februari 2019

Bruschetta met aubergine tournedos

Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.

Lees meer
Tussendoortje - 1 februari 2019

Ginger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker

Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!

Lees meer
Nagerecht - 15 november 2018

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels! Nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd) Oventijd: ± 15 minuten

Lees meer
Broodmaaltijd - 1 november 2018

Iers soda bread in de koekenpan bereid!

17 maart is het St Patrick's Day. De nationale feestdag van Ierland. En bij Ierland denk je aan soda bread. Een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker. In deze  vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.

Lees meer
Barbecue - 21 juni 2018

Koken op hout – Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op houten planken van Emilie is leuk om te doen. Het is heel eenvoudig en geeft een extra verrassende smaak aan je gerecht. Omdat je weinig olie gebruikt is het heel gezond. Ben je toch vlees aan het roosteren, leg er dan lekker groente naast. Daarmee maak je een heerlijke relish om eroverheen te scheppen. Lees  meer over de plank.

Lees meer
Tussendoortje - 9 maart 2018

Italiaanse amandelkoekjes maken

De allerlekkerste Italiaanse amandelkoekjes maak je in een handomdraai. Deeg kneden, koekjes vormen, garneren, afbakken en klaar zijn deze verrukkelijke amandelkoekjes. Een super zelfgemaakt koekje voor als je onverwacht visite krijgt. Voor ± 28 koekjes Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen Oventijd: ± 15 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 2 maart 2018

Bloemkoolrijst, gebakken met bosui en peper

Nee, je moet niet zoeken in de schappen van de supermarkt naar een nieuwe soort rijst. Althans niet bij de rijst en pasta’s. Bloemkoolrijst maak je gewoon zelf, zoals dit recept met kruiden, maar je kunt er genoeg andere combinaties mee maken; zoals met paddenstoelen, doperwtjes of een sausje.  Het is ongenadig makkelijk en lekker. Geen luchtjes, kinderen vinden het lekker en veel variatie mogelijkheden, wat wil je nog meer.

Lees meer
Dessert - 22 november 2017

Appeltaart uit Frankrijk

De lekkerste recepten ontstaan vaak bij toeval. Zo inspireerden de vers geplukte appels die ik van mijn Franse buurvrouw kreeg me deze heerlijke appeltaart te maken. Gelukkig heb ik in Frankrijk voor zulke momenten eigenlijk altijd een rol pâte feuilletée ‘pur beurre’ in de koelkast liggen. In de supermarkt heb je daar een enorme keuze uit gekoeld deeg, vaak wel van uiteenlopende kwaliteit. De ingrediëntendeclaratie is daarbij een wegwijzer. Ik koop altijd gekoeld deeg waarin echt alleen de ingrediënten verwerkt zijn die er ook in horen. Dus bloem, echte boter, zout, water en een beetje azijn! Ook gemalen bruine amandelen en biologische ruwe rietsuiker met bourbon vanille vind je daar gewoon in de supermarkt. Met die ingrediënten in huis staat zo’n appeltaart in no time in de oven! Maar ook hier zet je deze taart in 20 minuten in de oven. En daarna… lekker met z’n allen smullen!

Lees meer
High-tea - 29 oktober 2017

Speculaas-rozijnenkoek

Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.

Lees meer
Bijgerecht - 13 oktober 2017

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer