Zoet

Frambozen-chocolade eclairs

Zoet

Frambozen-chocolade eclairs

Met deze frambozen-chocolade eclairs verras je je gasten met een bijzonder Frans gebakje. In Frankrijk zijn eclairs booming, zelfs in het kleinste dorp heeft de banketbakker bijzondere eclairs in zijn koeling staan. Met pistache, chocolade, fruit je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een eclair mee gemaakt. Ook met de garnering wordt geëxperimenteerd. Een roze of chocolade glazuurtje kan eigenlijk al niet meer. Op elke eclair moeten minstens 2 kleuren garnering zitten. Streepjes, nootjes, kruimels, vlokken en zelfs eclairs met polka dots heb ik gezien. Eclairs maken vraagt wat tijd maar met een beetje creativiteit maak je er geweldige gebakjes van. Dat is het werk dubbel en dwars waard!

Voor ± 10 stuks

Bereidingstijd: ± 60 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Zeef de bloem met het zout. Breng het water, het water en de melk of de melk met de boter op een hoog vuur aan de kook.
 2. Voeg de bloem met het zout in een keer toe en roer met een pollepel totdat het mengsel een bal vormt. Neem de pan van het vuur en roer het eerste ei erdoor. Roer net zolang totdat het ei opgenomen is.
 3. Voeg het volgende ei toe en roer totdat ook dit ei opgenomen is. Klop het derde ei los en voeg eerst de helft toe. Roer goed door en voeg zo nodig de rest toe als het vorige deel geheel is opgenomen en het deeg nog te dik is.
 4. Het deeg wordt steeds steviger en dof glanzend. Let op dat je niet teveel ei toevoegt anders wordt het deeg te dun en kun je het niet spuiten. Doe het beslag over in de spuitzak met glad spuitmondje en spuit ± 10 strepen op de met bakpapier beklede bakplaat.
 5. Bak de soezen 5 minuten in de hete oven. Temper de oven naar 175 °C en bak de soezen in nog ± 20 minuten lichtbruin en gaar. Open tijdens het bakken de oven niet!
 6. Tik na het verstrijken van de oventijd tegen een soes, zit deze los, schud de bakplaat en kijk of alle soezen los zitten. Laat de bakplaat tijdens het schudden in de oven zitten. Zet de oven op een kier en laat de soezen nog 30 minuten in de oven staan.
 7. Week de gelatine in ruim koud water. Breng de frambozen met de suiker en 2 eetlepels van de slagroom aan de kook en druk met een pollepel de vruchten stuk. Zeef het mengsel zodat de pitjes eruit zijn.
 8. Breng het frambozen mengsel wederom aan de kook en los er, van het vuur af, de uitgeknepen gelatine in op. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
 9. Houd 1 eetlepel van de slagroom apart en klop de rest stijf. Klop het frambozenmengsel erdoor. Doe de het over in de spuitzak met kartelmondje en laat het in de koelkast verder opstijven.
 10. Knip de bovenkant van de soezen. Smelt 2/3 deel van de pure chocolade au bain-marie. Roer en van het vuur af de rest van de pure chocolade door totdat deze gesmolten is. Doop de bovenzijde van de soezen in de chocolade en laat de chocolade op een koele plaats (niet in de koelkast) opstijven.
 11. Smelt 2/3 van de witte chocolade met 1 eetlepel slagroom en roer er de rest van de witte chocolade door en laat hem smelten. Doe de chocolade over in het boterhamzakje en spuit de witte chocolade zigzag over de pure chocolade en laat het opstijven.
 12. Spuit het laatste beetje van de witte chocolade in de onderste helft van de soezen. Spuit de mousse op de onderste helft van de soezen en leg de bovenste helft erop. Eet de eclairs bij voorkeur dezelfde of de volgende dag.

Frambozen-chocolade eclairs

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer