Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem en rand van de vorm met een stuk bakpapier. Als je de vorm eerst licht invet, blijft het bakpapier goed plakken. Hak de gemberbolletjes in kleine stukjes.
- Doe de boter in een pan en voeg de stroop en bruine suiker toe. Verwarm al roerend op matig hoog vuur tot boter en suiker gesmolten zijn.
- Meng in een kom havermout, volkorenmeel, geraspte kokos en baking soda goed door elkaar. Schep de gemberstukjes erdoor.
- Schenk daarna het boter-suikermengsel al roerend bij het havermoutmengsel en blijf roeren tot alles goed gemengd is.
- Doe dit mengsel over in de bakvorm en druk het goed aan, zodat de koek overal gelijk van dikte is, ook aan de randen.
- Schuif de bakvorm in het midden van de oven en bak de ginger crunch in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Maak vlak voordat je de ginger crunch uit de oven neemt de topping: Smelt de boter en stroop in een pan. Voeg van het vuur de poedersuiker toe en roer alles met een garde tot een dik glazuur. Roer ook de gemberpoeder erdoor.
- Neem de ginger crunch uit de oven en strijk de topping er direct over uit. Laat de ginger crunch helemaal afkoelen. Liefst op een echt koele plaats, daar wordt de topping mooi stevig.
- Snijd de ginger crunch in blokjes of repen en serveer direct.