Hoofdgerecht

Hoe moet je bavette bereiden?

Hoofdgerecht

Hoe moet je bavette bereiden?

Hoe moet je bavette bereiden? Het bakken van dit mooie stukje vlees vraagt wat aandacht maar is niet echt moeilijk. Maar eerst wat warenkennis; bavette wordt gesneden van de vang dit is een gedeelte van de buitenzijde van een runderachtervoet. Dit speciale stukje vlees bevindt zich tussen de bil en de borst en wordt ook wel vinkenlap, vanglap, halve maan of flank steak genoemd. Bavette is een stevig stukje vlees met een lange grove draad.

Over het algemeen werd de bavette als stoofvlees of poulet verkocht maar tegenwoordig zie je dit vlees steeds vaker onder de Franse naam bavette op de kaart van trendy restaurants staan. Helemaal niet vreemd als je bedenkt dat de bereiding kort en de smaak echt geweldig is. Zeker als je van vlees met een beetje bite houdt moet je het zeker een keer proberen. Maak er dan geen stoofgerecht van maar doe als de Fransen en bak de bavette ‘saignant’ of zoals wij zeggen ‘rood’. Dit mooie stukje vlees past ook prima bij een feestelijk diner. Met een mooie saus of garnituur en lekkere bijgerechten erbij zet je snel en zonder uren in de keuken te staan een heerlijke maaltijd op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Bereidingswijze

  1. Neem het vlees 15 minuten van tevoren uit de koelkast.
  2. Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan en fruit de ui al omscheppend lichtbruin en glazig. Schep ze uit de pan.
  3. Verhit 1 eetlepel van de olie met de bakboter in de koekenpan. Bestrooi de bavette met versgemalen peper en zout naar smaak.
  4. Leg het vlees als het schuim is weggetrokken in de pan en bak het vlees snel aan een kant bruin. Keer het vlees en bak ook de andere kant snel bruin. Schuif het vlees tijdens het bakken wat over de bodem van de pan.
  5. Neem het vlees uit de pan en leg het op een snijplank. Laat het losjes afgedekt met een stuk aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  6. Voeg de gebakken uien aan het bakvet toe en warm ze even mee. Snijd het vlees dwars op de draad in dunne plakjes en leg ze op de gebakken uien.

Tips
• Bak 250 g grof gesneden gemengde paddenstoelen met de uien mee, blus ze af met een scheut cognac en laat flamberen (niet onder de afzuigkap).
• Voeg ook eens een handje verse cranberry’s toe.
• Serveer de bavette met aardappelpuree of geroosterde aardappelen en verschillende groenten naar wens.
• Bavette kun je ook bereiden op de barbecue.

Hoe moet je bavette bereiden?

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer