lunchgerecht

Courgettetartaar met witte bonenmayonaise

lunchgerecht

Courgettetartaar met witte bonenmayonaise

Deze zomer heb ik bergen gele en groene courgettes – die ik van onze Franse buurman kreeg – verwerkt tot overheerlijke courgettesoep, courgettetaart, courgettefritatta, courgettespaghetti en natuurlijk ook in ratatouille en andere lekkere courgettegerechten die ik al doende in de keuken verzon. Eén van mijn lekkerste creaties is deze vegan ‘courgettetartaar’, die het behalve als lekker voorafje of lunchgerecht ook heel goed doet als koolhydraatarm alternatief voor aardappelsalade.

Bereidingswijze

  1. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil er dun af. Pers de citroen uit. Pureer de witte bonen in de keukenmachine. Voeg 1-2 eetlepels citroensap, mosterd, walnootolie en wat zout en versgemalen peper toe en meng alles tot een fijne mayonaise. Voeg als de mayonaise te dik is 1-2 eetlepels water toe en meng opnieuw.
  2. Snijd de courgette in de lengte in plakken van 5 mm dik. Snijd deze plakken in lange repen van 5 mm dik en snijd de repen vervolgens in blokjes van 5 mm. Hak de hazelnoten met een groot mes op een plank in stukjes.
  3. Meng de courgetteblokjes in een kom met hazelnoten, bosui, citroenrasp, dragon en 2-3 eetlepels wittebonenmayonaise. Voeg naar smaak wat zout en peper toe en laat de ‘tartaar’ een kwartier bij kamertemperatuur op smaak komen.
  4. Snijd de tomaten in vieren en schep de zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes en meng ze in een kom met 1 theelepel citroensap en een paar druppels walnootolie.
  5. Zet de uitsteekring in het midden op een bord en schep een kwart van het courgettemengsel erin. Druk dit goed aan en trek de ring voorzichtig omhoog. Maak zo nog 3 borden met courgettetartaar. Garneer met tomaatreepjes, plukjes sla en daartussen toefjes wittebonenmayonaise. Lekker met stevig zuurdesembrood.

Courgettetartaar met witte bonenmayonaise

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer