Vlees

Rillettes van Konijn

Vlees

Rillettes van Konijn

Rillettes is van oorsprong vet varkensvlees dat zolang werd gesmoord (in vet) dat het vlees in draadjes uit elkaar viel. Het werd en wordt dan koud gegeten als een soort paté met brood en augurkjes. Tegenwoordig maken ze rillettes ook van ander vlees of (gerookte) vis. Deze warme rillettes at ik in Parijs bij Chez Michel, een Bretons restaurant met een heerlijk en betaalbaar keuzemenu. Adres: 10 rue de Belzunce . Vlakbij het gare du Nord.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Gebruik een kleine zware braadpan die in de oven kan: (laat vlees anders sudderen in een braadpan op laag vuur op het fornuis).
  2. Bak de konijnenbouten snel rondom bruin in de olie. Neem ze uit de pan. Bak ui en knoflook op laag vuur glazig in het bakvet. (3 min.) Blus met bier en azijn.
  3. Schraap de aanbaksels los van de bodem van de pan. Doe de bouten terug in de pan met het laurierblad, rozemarijn of tijm, mosterd en peper.
  4. Zet de pan afgedekt in de oven en laat het vlees in 1 ½ uur heel gaar worden. Controleer elk half uur of er voldoende vocht in de pan zit (de bouten moeten onderstaan) voeg ander een scheutje water toe.
  5. Bak de plakjes bacon of ontbijtspek in een koekenpan uit. Snijd in kleine stukjes.
  6. Neem de bouten uit de pan en trek het vlees met 2 vorken van de botten af.
  7. Doe het vlees terug in de pan met de stukjes spek en de crème fraîche. Laat sudderen tot teveel vocht is verdampt en het mengsel smeuïg is.
  8. Proef op peper en zout. Serveer warm met brood en desgewenst een augurkje erbij. Of met abrikozenchutney (zie tip)

Tip
Snelle abrikozenchutney: 
Doe de ingrediënten voor de chutney in een sauspan en laat ca. 15 min. koken. Laat afkoelen.

Rillettes van Konijn

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer