Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!
Lees meerIn Londen wandel ik graag in Notting Hill over Portobello road met zijn vele leuke antiekwinkeltjes. Vaste stop is een kookboekenwinkel: Books for Cooks, (4 Blenheim Crescent) waar ik in een van de lekkere banken of stoelen kookboeken lees, terwijl achter in de winkel de heerlijkste geuren opstijgen uit de testkeuken waar gerechten uit de boeken worden getest. Daar kun je ook mee lunchen. In de middag worden boven de winkel workshops gegeven. Zondag en maandag is de winkel gesloten. Vlakbij op 191 Portobelle rd lunchten wij in Electric. Open vanaf 8 uur voor full English of vegetarische breakfast of die verleidelijke eggs Benedict, maar ook yoghurt en granola, salades en smoothies of cocktails. Snelle bediening, niet duur, hiphop muziek op de achtergrond. Hier at ik deze toast met avocado en gepocheerd ei.
Lees meerCarola: “Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.” Klik voor mijn recensie over het LEAFS kookboek
Lees meerBloemkool is helemaal hip. Vorig jaar was de boerenkool helemaal je van het. Dit jaar is dat bloemkool. Iedereen is klaar met de (te lang) gekookte bloemkool. Waarom niet de bloemkool fijnmalen in de keukenmachine tot couscous. Of met tempura beslag frituren. Of roosjes roosteren in de oven en serveren met salsa verde. Of deze plakken bloemkool om toveren tot bloemkool 'steaks' groente met een heerlijke bite voor de vegetariers onder ons. Of voor wie een keertje minder vlees zou willen eten.
Lees meerZelf pindakaas maken is echt een fluitje van een cent. Dat is ook zo want in 10 minuten heb je een zelfgemaakte pot pindakaas! Zelf pindakaas maken heeft als voordeel dat er, in tegenstelling tot fabriekspindakaas, geen suiker aan wordt toegevoegd. En... zelfgemaakte pindakaas is natuurlijk veel lekkerder dan de kant en klaar gekochte pindakaas. Maak eens pindakaas met de kinderen of kleinkinderen en dan samen smullen van een lekkere boterham met pindakaas met als extraatje frisse plakjes komkommer. Voor 200 ml Bereidingstijd: ± 10 minuten
Lees meerSinds we een korte tijd in Californië hebben gewoond is ons gezin dol op Mexicaans eten. Jarenlang sleepten we koffers vol producten mee uit Amerika en maakten zelf tortilla’s, maar tegenwoordig is alles te koop in Nederland. Ook de refried beans of gebakken bruine bonen. Je kunt ze zelf maken door gekookte bruine bonen met een gesnipperd uitje te bakken en tegelijk met een stamper tot puree te stampen. We maken er een lekker hapje mee.
Lees meerDeze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartige hangop om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief). Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen. Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen. 4-6 porties bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten
Lees meerHet lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!
Lees meerSoepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt. 6-8 porties Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten
Lees meerDe boekweitpasta voor deze heerlijk winterse lasagne maak je zelf. Hoe je dit doet staat in de tip onder het recept beschreven. recept uit LEKKER! Havermout, Quinoa en meer... foto: Arjan Smalen
Lees meerOp winterse dagen gaat er niets boven zelfgemaakte boerenkoolstamppot. Leuk om eens helemaal van scratch af aan te beginnen en ook de boerenkool zelf ‘panklaar’ te maken. Ga dan voor 500 gram panklare boerenkool uit van een flinke stronk boerenkool van ongeveer een kilo. Maak de bladeren los van de stronk en ris de bladeren eraf. Spoel de bladeren in een vergiet, laat ze uitlekken en hak ze niet te fijn. De zoete aardappel maakt de stamppot lichter en accentueert de lekkere boerenkoolsmaak. Recept uit LEKKER LANG JONG Boerenkool eboekje Foto A10design, Albertine Dijkema
Lees meerDeze lekker pittige paddenstoelensoep is een heerlijk licht voorgerecht en doet het ook goed als opwarmertje na een lange wandeling. Recept uit LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek Fotograaf: Arjan Smalen
Lees meer