Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Het zonnige zuiden haal je zo op je bord met deze verrukkelijke pasta met pijlinktvis. Ligt er in de viskraam op de markt pijlinktvis of baby sepia dan neem ik het altijd mee. Niets is zo lekker als kort gefrituurde inktvis als borrelhap. Je gasten worden ook heel blij. Op de markt koop je altijd te veel. Ik maak thuis de inktvis direct schoon, wat echt geen klusje is (), en vries wat ik over heb in. Bij de viswinkel en op de markt is vaak ook schoongemaakte inktvis uit de diepvries te koop.
Lees meerBologna… de stad van de wereldberoemde ragù Bolognese en tegenwoordig ook van FICO World Eataly. Dit is een enorm culinair themapark dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken en haar oorsprong. Je kunt er naar hartenlust kijken, proeven en workshops volgen. De stad dus voor een spannend culinair reisje! Nelleke en ik gaan er binnenkort naar toe om alle details voor zo'n culinaire reis uit te werken en ter plekke te bespreken. We hebben een vol programma en houden iedereen via de site op de hoogte over data, inschrijven, prijs, enzovoort. Om in de stemming te komen hier alvast het recept van de lasagne bolognese, die ik maakte toen Nelleke bij mij kwam eten om een en ander te bespreken. Een echte ragù Bolognese is het schoolvoorbeeld van slowcooking! Die saus maak je echt niet even snel, zoals veel recepten wel suggereren. De saus krijgt juist meer body als je hem op een zacht vuurtje zeker een uur, maar liever nog langer laat pruttelen. En intussen kun je dan ook zelf je eigen bechamelsaus maken. Een super gerecht dus voor als je zin hebt in een middagje echt koken! Geniet van het koken en daarna natuurlijk van het gezellig met elkaar de lasagne eten! Tot slot nog een tip: maak meteen een dubbele hoeveelheid van de ragù. Dan houd je een portie over om in te vriezen voor later. Voor echte en ‘snelle’ spaghetti bolognese bijvoorbeeld.
Lees meerHet keukentje in de Italiaanse B&B had minimale voorzieningen. Ik had een prachtige bos groene asperges gekocht. In Italië in vele soorten en maten te koop. Ik vroeg Irene (de eigenaresse) om een dunschiller om de onderkant van de asperges wat bij te schillen. No.. No.. zei ze, dat doen we nooit. Ik doe het wel voor, wanneer wil je eten? Con Salmone, zei haar dochter. Volgens de Italiaanse eettraditie doe je dat niet en is pasta een tussen- of voor gerecht, maar als het druk is doen we er ook zalm in en eten we pasta als hoofdgerecht, vertrouwde ze me toe. Vooraf een bordje dungesneden Parmaham, Mortadelle en wat olijfjes. En bij pasta met vis geen Parmezaanse kaas!
Lees meerSpaghetti, kaas, zwarte peperkorrels en zout, slechts 4 ingrediënten, meer heb je niet nodig voor dit fantastische Romeinse gerecht. Zó simpel en puur, lekkerder bestaat haast niet. Het is in ieder geval één van de lekkerste gerechten die ik in Rome en zelfs in heel Italië heb gegeten. Dat zegt wel wat, want Italië is mijn luilekkerland. In Rome staat casio e pepe heel vaak op het menu, zowel in restaurants als thuis. Het recept wordt van generatie op generatie doorgegeven en al is het nog zo eenvoudig, er is een levendige competitie tussen Romeinse oma’s, (schoon)moeders, (schoon)dochters en tantes over het beste recept. En, steeds vaker doen daar ook Italiaanse heren - die veld winnen in de keuken – aan mee. Voor het beste resultaat moet je verse of koelverse spaghetti gebruiken waar nog een beetje meel aan plakt. Deze wordt al dente (stevig gaar) gekookt in een laagje gezouten kokend water, waarin de spaghetti net goed onder staat. Vooral niet teveel, want in het water wordt het aanplakkende meel van de spaghetti opgenomen. Dit wordt gebruikt om met de kaas te mengen en die te laten smelten. Het meel zorgt voor de binding waardoor je een kaassausje krijgt. De grof gemalen peper die in een droge koekenpan eerst wordt geroosterd, wordt ook afgeblust met dat melige water. De kaas, Pecorino Romano, moet wel rijp zijn, maar niet al te oud. Meestal wordt spaghetti casio e pepe gewoon op een warm bord geserveerd. Maar in één van de restaurants waar ik het at (Roma Sparita, Piazza di Santa Cecilia 24, Rome, Italy, + 39 06 580 0757), hadden ze een pecorino kaaskoek gemaakt om de spaghetti in te serveren. De smaak daarvan en het knapperige van de kaaskoek in combinatie met de textuur van de spaghetti was zo lekker dat ik dit tegenwoordig thuis ook altijd doe. Het is wel even oefenen om de kaaskoek mooi uit de pan te halen en in een kom te leggen om zijn vorm te krijgen. Het is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen en echt moeilijk is het niet. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd 15-20 minuten
Lees meerEen simpel gerecht, dat door de walnoten een heerlijke warme smaak heeft. Echt iets voor een koude avond.
Lees meerOp een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent. In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.
Lees meerVoor deze pesto verzamel ik de kruiden waarvan ik eigenlijk iets teveel heb in mijn kruidentuin. Nu zijn de boontjes nog maar kleine bloemetjes, maar als ze straks volgroeid zijn, maak ik dit of een vergelijkbaar gerecht met de boontjes uit mijn eigen tuin.
Lees meerDe kruiden in mijn tuin doen het waanzinnig en als ik iets lekker vind, is het wel salie. Ik moet toegeven, ook omdat ik er weinig aan hoeft te doen. Na de winter gaat de struik vanzelf weer in bloei. Alleen al het erlangs lopen en even met je vingers de salie aanraken, maakt me blij. Deze salsa verde is genoeg voor 4 personen, maar ik verdubbel de hoeveelheid altijd, zodat ik nog wat in de ijskast heb voor de volgende dag. Door de pasta en dan een tomatensalade erbij, is ook een feest.
Lees meerMoestuinders kennen ze: de prachtige gele bloemen die aan de jonge courgettes zitten. Je kunt ze eten , net als andere bloemen zoals de artisjok, het viooltje of de Oost-Indische kers. Courgettebloemen worden soms door een deegje gehaald en gefrituurd gegeten. De bloemen kunnen ook gevuld worden, verwijder dan de stampers.
Lees meer4 1 venkelknol 1/2 biologische sinaasappel 2 stukken verse zalm van 250-300 g (met of zonder vel) 2-3 el verse dille, fijngehakt 25 g roomboter, in dunne plakjes mandoline of groenteschaaf ovenschaal, ingevet Verwarm de oven op 175 °C. Snijd de stelen van de venkelknol en schaaf ze in dunne plakjes. Schaaf ook de venkelknol
Lees meerZo leuk om uit de natuur te eten! Gewoon lekker naar buiten, plukken en dan de keuken in! En dan hebben ze het over onkruid… lekker hoor! Hoofdgerecht voor ca. 3 personen Voorbereidingstijd ca. 8 minuten, bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meerVolgens Italianen serveer je Bolognesesaus bij tagliatelle, niet spaghetti. Daar wordt deze pasta als voorgerecht gegeten. Met een salade of andere groente erbij kunnen wij Nederlanders het als hoofdgerecht eten.
Lees meer