Category: Hoofdgerecht

Hoofdgerecht - 9 november 2018

Lamsbout met pompoen

Als we met z'n allen - wij met onze kinderen, partners en kleinkinderen - in Frankrijk zijn, vieren we dat met een uitgebreide maaltijd. Liefst natuurlijk met lekker eten uit de omgeving. Dit keer kwam de lamsbout  van een leverancier uit de buurt, die net als onze buurman tot een paar jaar geleden, zijn lammeren met veel vrijheid en liefde voor de natuur in de velden laten grazen. De pompoen en kruiden kwamen uit eigen tuin. Eigenlijk weet ik van tevoren nooit precies wat ik ga maken, ik scharrel wat ingrediënten bij elkaar, laat me inspireren door wat er voor me ligt en ga daar mee aan de slag. Het wordt altijd net iets anders dan ik eigenlijk voor ogen had. Daar heb ik me bij neergelegd. Zo is het voor iedereen een verrassing wat we eten.

Lees meer
Broodmaaltijd - 1 november 2018

Iers soda bread in de koekenpan bereid!

17 maart is het St Patrick's Day. De nationale feestdag van Ierland. En bij Ierland denk je aan soda bread. Een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker. In deze  vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.

Lees meer
Barbecue - 21 oktober 2018

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst. Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 oktober 2018

Kip met ajvar en gebakken aardappels

In Kroatië at ik deze heerlijke gegrilde kip met gebakken aardappels en ajvar. Ajvar is een paprika-auberginepuree die in de hele Balkan gegeten wordt. Het is al jaren te koop in Nederland, in Turkse en Marokkaanse winkels, maar nu ook in de supermarkt. Aan het einde van de zomer als de paprika’s en aubergines goed rijp en goedkoop zijn wordt het in grote hoeveelheden gemaakt voor de hele winter. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, bij gehaktgerechten, op brood en een lepeltje ajvar is onmisbaar door Djuvetsrijst. Bewaar geopende potten in de koelkast. Afhankelijk van uw smaak kunt u er pepertjes door doen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 september 2018

Feestelijke zalm uit de oven

Een simpel verrassend en feestelijk recept. Hier onder alle voorbereidingen. Daarna zit het zo in elkaar. Je kunt het goed voorbereiden en in bakjes klaar zetten om op het laatste moment over de zalmfilet te verdelen. De voorbereidingen zijn als volgt; Pof de tomaatjes 20 minuten op 175 graden. Rooster de paprika roosteren op 250 graden (doe er gelijk een paar meer) maak schoon en snijd in repen. Maal het brood met peterselie, knoflook en olijfolie fijn in de keukenmachine of staafmixer met hakmolentje.  

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 augustus 2018

Groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 17 juli 2018

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer. Bekijk de bereidingsvideo!

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 juli 2018

Pasta con Asparagi e Salmone

Het keukentje in de Italiaanse B&B had minimale voorzieningen. Ik had een prachtige bos groene asperges gekocht. In Italië in vele soorten en maten te koop. Ik vroeg Irene (de eigenaresse) om een dunschiller om de onderkant van de asperges wat bij te schillen. No.. No.. zei ze, dat doen we nooit. Ik doe het wel voor, wanneer wil je eten? Con Salmone, zei haar dochter. Volgens de Italiaanse eettraditie doe je dat niet en is pasta een tussen- of voor gerecht, maar als het druk is doen we er ook zalm in en eten we pasta als hoofdgerecht, vertrouwde ze me toe. Vooraf een bordje dungesneden Parmaham, Mortadelle en wat olijfjes. En bij pasta met vis geen Parmezaanse kaas!  

Lees meer
Barbecue - 21 juni 2018

Koken op hout – Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op houten planken van Emilie is leuk om te doen. Het is heel eenvoudig en geeft een extra verrassende smaak aan je gerecht. Omdat je weinig olie gebruikt is het heel gezond. Ben je toch vlees aan het roosteren, leg er dan lekker groente naast. Daarmee maak je een heerlijke relish om eroverheen te scheppen. Lees  meer over de plank.

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 mei 2018

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. 't Is geen slanke saus, zo'n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen. Voor 12 stokjes Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 april 2018

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 maart 2018

Grote kastanjechampignons met doperwten en spinaziesalade

In het kader van de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES - www.weekzondervlees.nl – hier natuurlijk een overheerlijk vegan recept met lekker veel groenten. Deze week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en wordt breed gedragen door tal van organisaties. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Door met z’n allen elke week een dag vegetarisch te eten maken we het verschil voor de toekomst van onze planeet. Deze week zonder vlees moet een aanzet zijn tot een meer flexitarisch menu, waarin vlees en vis veel vaker worden afgewisseld met alleen plantaardige gerechten. Ik ben zelf al jaren flexitariër en word steeds enthousiaster over de heerlijke gerechten die je met groenten en andere plantaardige producten kunt maken. Vegan gerechten zijn zo rijk aan kleur en smaak! Dus misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen deze week…

Lees meer