Verse makreel met radijsjes uit de oven

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie  , ,     ,

mei 12, 2019

Denk eens aan verse makreel! Dat is zo’n lekkere vis: smeuïg en toch stevig visvlees en een volle smaak. Hele makreel doet het goed op de barbecue! Maar tegenwoordig kun je ook verse makreelfilet kopen. Daar maak je in een ommezien iets heel lekkers mee klaar.

Verse makreel kan door de volle smaak best wat pit gebruiken. Echt lekker is bijvoorbeeld makreel teriyaki, waarbij je de vis tijdens het garen overgiet met teriyakimarinade. Die marinade maak je zelf van sojasaus, mirin en wat gembersiroop. Zo wordt de makreelfilet omhuld met een heerlijk pittig-zoete saus.

Het recept voor makreel teriyaki staat in een oud Japans kookboek dat ik heb, maar dat kon ik even niet vinden. Dus liet ik maar even mijn fantasie de vrije loop en maakte er al doende iets heel anders van. Nog makkelijker en goed voor te bereiden! Zie hier het resultaat! Het lijkt in niets meer op het recept in dat kookboek, maar was wel erg lekker.

De geroosterde radijsjes eromheen zijn een absolute aanrader, heerlijk zacht van smaak! Net als het bedje van kant-en-klare courgettespaghetti met zeekraal. Die roerbak je snel als de makreel in de oven staat. Zo zet je echt in mum van tijd een superlekker gerecht op tafel.

  • Voorbereiding: 10 min
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Aantal personen: 2

Ingrediënten

10 radijsjes

2 bosuitjes

2 el versgeperst sinaasappelsap of citroensap

1-2 tl shichimi togarashi

2 el Japanse sojasaus

3-4 el sesamolie

2 verse makreelfilets (van ca. 150 g per stuk)

1 el (witte en/of zwarte) sesamzaadjes

400 g g courgettespaghetti

100 g zeekraal

kleine lage ovenschaal, ingevet

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 200 °C.

2Maak de radijsjes schoon, snijd de worteltjes en blaadjes eraf en halveer grote radijsjes. Snijd de bosuitjes in stukken van 3 cm.

3Meng in een kommetje het sinaasappelsap met shichimi togarashi, sojasaus en 2 eetlepels sesamolie tot een dressing.

4Controleer of er nog graatjes in de makreelfilets zitten. Verwijder die graatjes met een pincet en leg de makreelfilets daarna op de huidkant in de ovenschaal.

5Bestrijk de makreelfilets royaal met de dressing en strooi het sesamzaad erover.

6Verdeel de radijsjes en bosui rond de makreel en besprenkel ze met de rest van de dressing.

7Schuif de schaal in de oven en rooster de makreelfilet en de radijsjes in 15 minuten gaar en lichtbruin.

8Verwarm intussen de rest van de sesamolie in een wok en roerbak de courgettespaghetti 2 minuten.

9Schep de zeekraal door de courgette en roerbak nog 1-2 minuten tot de courgettespaghetti en zeekraal net beetgaar zijn.

10Schep de courgettespaghetti met zeekraal in het midden van 2 warme borden. Leg de makreelfilet erop en verdeel de radijsjes en bosui eromheen. Serveer met gekookte zwarte rijst.

Zwarte rijst is een volkorenrijst met een echt zwart vlies. Deze rijst heeft een lekkere nootachtige smaak en doet het goed bij oosters getinte gerechten. Je kunt zwarte rijst kopen bij natuurvoedingswinkels en in goed gesorteerde supermarkten.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.