Groentepastei met tulum kaas
Groentepastei met tulum kaas

Groentepastei met tulum kaas

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  ,     

december 12, 2018

Met deze groentepastei met tulum kaas zet je een heerlijk en goed voor te bereiden vegetarisch hoofdgerecht met veel groenten op tafel. Ik raak altijd geïnspireerd in mijn favoriete Turkse winkel in Steenwijk. Met een tas vol verse groenten, een rol filodeeg en een bak tulum kaas bedacht ik dit recept. Wat mij betreft heb ik mijn vegetarische kerstrecept klaar. Met kerst versier ik hem nog wel met wat sterren die ik uit een extra vel filodeeg knip maar verder wordt ik helemaal blij van deze lekkere pastei en ik hoop mijn gasten straks ook!

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 35 minuten + 15 minuten grilltijd en 15 minuten oventijd

Ingrediënten

1 ui, in dunne partjes

2 teentjes knoflook, gesnipperd

2 cm gemberwortel, geraspt

175 g bospeen, geschild en grof gesneden

375 g bloemkool, in kleine roosjes

350 g gekookte bieten, ontveld en in grove stukken

1 volle el baharatkruiden

7 vellen filodeeg (± 30 x 50 cm, van de Turkse winkel)*

4 el fijngesneden muntblaadjes

200 g tulum peyniri of feta, fijn verkruimeld

1 blik linzen à 310 g, afgespoeld en uitgelekt

7 takjes koriander

Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje, schone theedoek

Bereidingswijze

1Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verdeel de ui met de knoflook, de gember, de wortel en de bloemkool over het bakmatje. Schuif de groenten wat opzij en leg de bieten ernaast. Bestrooi alle groenten met de baharat en versgemalen peper en zout naar smaak. Verdeel er 3 eetlepels van de olie over en meng het met de hand door de groenten. Begin met het bloemkoolmengsel en meng daarna de bieten.

2Rooster de groenten 15 minuten in het midden van de oven en schep tussentijds eenmaal om. Neem de groenten uit de oven en laat ze afkoelen tot lauwwarm.

3Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C. Schep de munt door de kaas. Leg 1 vel filodeeg op de schone theedoek en bestrijk met olie. Leg er een vel op en bestrijk met olijfolie. Ga door tot alle vellen zijn opgebruikt maar bestrijk het laatste vel niet met olie.

4Verdeel het kaasmengsel over het midden van het filodeeg en laat zoveel van de randen vrij zodat je het deeg overlappend over de groente kan leggen. Verdeel er de linzen en de geroosterde groenten over en vouw het deeg over de groenten heen.

5Plak de randen vast met olie en vouw de uiteinden om. Leg het pakket, met behulp van de theedoek en met de naad naar beneden, op het bakmatje waar de groenten op geroosterd zijn en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

6Neem de groentepastei met tulum kaas uit de oven, garneer met de takjes koriander en snijd hem in stukken. Serveer er naar wens een groene salade gegarneerd met granaatappelpitten bij.

Tips
* Ik gebruik bij voorkeur filodeeg van Au Blé d’Or van de Turkse winkel. Dat zijn mooie grote vellen die niet zo snel scheuren.

• Je kunt de pastei 's morgens vroeg al helemaal maken. Bak de pastei dan slechts 10 minuten en neem hem uit de oven. Voor het serveren verwarm je de pastei 20 minuten in een voorverwarmde oven (180 ºC). Dek de pastei dan de eerste 15 minuten losjes af met aluminiumfolie. De laatste 5 minuten verwijder je het folie en verhoog je de temperatuur naar 225 °C.

• Vanzelfsprekend kun je variëren met de vulling. Neem in plaats van de kaas stukjes gebakken kip of vis. Voor de vulling kun je allerlei groenten kiezen. Ook bonen, doperwten, gekookte (zoete) aardappel en couscous zijn lekker in deze pastei.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.