Hoofdgerecht

Lamsbout met pompoen

Hoofdgerecht

Lamsbout met pompoen

Als we met z’n allen – wij met onze kinderen, partners en kleinkinderen – in Frankrijk zijn, vieren we dat met een uitgebreide maaltijd. Liefst natuurlijk met lekker eten uit de omgeving. Dit keer kwam de lamsbout  van een leverancier uit de buurt, die net als onze buurman tot een paar jaar geleden, zijn lammeren met veel vrijheid en liefde voor de natuur in de velden laten grazen. De pompoen en kruiden kwamen uit eigen tuin. Eigenlijk weet ik van tevoren nooit precies wat ik ga maken, ik scharrel wat ingrediënten bij elkaar, laat me inspireren door wat er voor me ligt en ga daar mee aan de slag. Het wordt altijd net iets anders dan ik eigenlijk voor ogen had. Daar heb ik me bij neergelegd. Zo is het voor iedereen een verrassing wat we eten.

Bereidingswijze

  1. Laat de lamsbout in 2-3 uur op kamertemperatuur komen. Halveer intussen de pompoen en schep de pitten en het zachte binnenste eruit. Snijd de pompoen in parten van 3-4 cm breed.
  2. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er dun af. Meng in een kom de mosterd met sinaasappelrasp, tijm, oregano, 1 eetlepel peterselie, wat zout en versgemalen zwarte peper en 3 eetlepels olijfolie.
  3. Wrijf de lamsbout rondom in met dit mengsel en leg de bout in de braadslede van de oven. Zet de pompoenparten rond de lamsbout en bestrooi ze met zout, peper. Strooi de rest van de peterselie over de lamsbout en ook over de pompoenparten Sprenkel de resterende olijfolie over de lamsbout en pompoenparten.
  4. Steek de vleesthermometer tot in het midden van het vlees van de lamsbout. Zorg dat de punt van de thermometer niet het bot raakt. Schuif de braadslede in de oven en stel de oven in op 175 °C. Rooster de lamsbout in de oven tot de thermometer 50-52 °C aanwijst voor mooi rosé lamsvlees of 65-70 °C voor gaar vlees. Bedruip de bout regelmatig met braadvocht.
  5. Laat de lamsbout uit de oven 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Schenk intussen het braadvocht in een wijde pan. Schenk de wijn erbij en kook het vocht op hoog vuur al kloppend met een garde in tot het een lekkere, licht gebonden jus wordt.
  6. Serveer de lamsbout op een vleesplank en snijd de bout aan tafel in plakken. Serveer de parten pompoen in een schaal erbij. Lekker met couscous of bulgur en beetgare spruitjes of sperziebonen.

Hoe lang de bout nodig heeft om rosé of zelfs iets gaarder te worden is niet te zeggen. Dat hangt van de oven af en vooral ook van de begintemperatuur van de lamsbout. Als de lamsbout nog niet echt op kamertemperatuur was, dan kan de braadtijd zo een kwartier tot een halfuur langer duren. Maar met de vleesthermometer ziet u in één oogopslag wanneer het vlees de gewenste gaarheid heeft.

Laat lamsvlees uit de oven niet te lang rusten, want als het gebraden vlees net iets te veel afkoelt, gaat het uitgesmolten vet stollen en vormt een dun laagje over het vlees.

Lamsbout met pompoen

Ingrediënten
  • keukengerei

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer