Category: Hoofdgerecht
Kiprollade met sinaasappel, Pommes duchesse en haricotsverts
Een van mijn zussen woont al meer dan 25 jaar in het buitenland, maar met Kerstmis staat er vaak een rollade op tafel, met ananas. Zoals zij dat in Nederland heeft geleerd. Kies een rollade naar uw smaak en formaat en overleg met uw slager over de bereidingstijd, dat is afhankelijk van de dikte en het soort vlees. De slager kan de rollade ook vullen. Een kerntemperatuurmeter is handig om de gaarheid te meten.
Lees meerEendenborst met portjus, aardappel-knolselderijpuree en spruitjes
Een kerstklassieker. Het gewicht van vrouwelijke eendenborst (Canettes) of mannelijke - (Magret de Canard) verschilt nogal. Van een grote eendenborst kun je met 2 personen eten. Maar het ligt uiteraard aan het gezelschap en hoe uitgebreid het diner is.
Lees meerHertenbiefstuk met druivensaus, pastinaakpuree, rode kool en ontbijtkoekkrokant
Dit gerecht kan je van tevoren maken. Bak op het laatst de biefstuk. De pastinaakpuree wordt romig door de witte chocolade.
Lees meerGestoomde vis
Mocht je vergeten zijn hoe een simpel gestoomd stukje visfilet smaakt, probeer dit recept dan maar. Ik heb de lokale tarbot gebruikt, maar kabeljauwstaart, heilbot of een andere stevige witte vis smaakt net zo puur, zolang de kwaliteit van de vis top is.
Lees meerKippendij met gemarineerde artisjokken
Om zoveel mogelijk smaak uit de kippendijen te krijgen, wordt de huid van de kip eerst knapperig gebakken en daarna in vocht in de oven gegaard.
Lees meerBurger van eend met gekonfijte sinaasappel, tijm en witlof op maïstoast
De gekonfijte sinaasappel voor dit recept komt uit Arabia, het eerste boek dat Nadia Zerouali en Merijn Tol maakten over de Arabische keuken. 3 biologische handsinaasappels die met schil in parten zijn gesneden worden eerst 5 minuten in ruim kokend water gekookt. Vervolgens gaan ze in hete suikerstroop, gemaakt van 1 liter water waarin 500 g suiker is opgelost en waaraan 1 eetlepel kaneelpoeder is toegevoegd. Op een heel laag vuur zijn ze in ca. 1 uur klaar om in de stroop af te koelen. Ze blijven weken goed dus ik gebruik ze telkens in nieuwe gerechtjes. Natuurlijk heb ik ze gegeten in de Tajine met lamsvlees waar Nadia en Merijn dat aangeven in hun recept. Ik heb ze ook door de yoghurt gedaan, heerlijk. Maar in combinatie met deze burgers zijn ze wél heel erg lekker! Aan de lijn (zie weekmenu): Gebruik voor het recept geen brood, voeg aan de gehakte eendfilet 6 eetlepels geraspte courgette toe (goed uitgeknepen!). Vervang de gekonfijte sinaasappel door 3 tl geraspte verse sinaasappelschil en een paar partjes sinaasappel als garnituur. Geef er meer sla bij. Lunchgerecht voor 2 personen/hoofdgerecht voor 1 persoon Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerTajine van kip en linzen
4 1/2 biologische citroen 4 biologische kipdijfilets 3-4 tl ras el hanout 4 el olijfolie 2 tenen knoflook, in plakjes 1 ui, in halve ringen 300 g winterwortel, in plakken 300 el pastinaak, in plakken 75 g gemengde olijven 200 g kleine groene linzen uit Puy 500 ml biologische kippenbouillon 2 el bladpeterselie, fijngehakt Pers
Lees meerTagliatelle met walnoten en parmaham
Een simpel gerecht, dat door de walnoten een heerlijke warme smaak heeft. Echt iets voor een koude avond.
Lees meerStooflapjes met Sintkruiden
Een origineel gerecht voor deze tijd van het tijd. Stoven in de oven heeft als voordeel dat het vlees heerlijk mals wordt en je niet bang hoeft te zijn dat de pan droogkookt.
Lees meerPad thai noedels met tofu
In Azië is de combinatie van tofu met ei een klassiekers. Dit heerlijke noedelgerecht is daar een voorbeeld van.
Lees meerGrieks gekruide aubergine uit de oven
Aubergine op deze manier bereidt, krijgt een heerlijke vlezige structuur. De kruiden trekken de smaak naar de winter toe.
Lees meerItaliaanse pompoentaart met Provolone
Het gebeurde me regelmatig dat de bodem van mijn hartige taart niet gaar was. Nu ik de bakplaat in de oven heet laat worden en mijn metalen taartvorm op de hete bakplaat zet, is het deeg altijd gaar.
Lees meer