Category: Hoofdgerecht

Hoofdgerecht - 9 december 2016

Gestoomde vis

Mocht je vergeten zijn hoe een simpel gestoomd stukje visfilet smaakt, probeer dit recept dan maar. Ik heb de lokale tarbot gebruikt, maar kabeljauwstaart, heilbot of een andere stevige witte vis smaakt net zo puur, zolang de kwaliteit van de vis top is.

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 december 2016

Kippendij met gemarineerde artisjokken

Om zoveel mogelijk smaak uit de kippendijen te krijgen, wordt de huid van de kip eerst knapperig gebakken en daarna in vocht in de oven gegaard.  

Lees meer
Hoofdgerecht - 5 december 2016

Burger van eend met gekonfijte sinaasappel, tijm en witlof op maïstoast

De gekonfijte sinaasappel voor dit recept komt uit Arabia, het eerste boek dat Nadia Zerouali en Merijn Tol maakten over de Arabische keuken. 3 biologische handsinaasappels die met schil in parten zijn gesneden worden eerst 5 minuten in ruim kokend water gekookt. Vervolgens gaan ze in hete suikerstroop, gemaakt van 1 liter water waarin 500 g suiker is opgelost en waaraan 1 eetlepel kaneelpoeder is toegevoegd. Op een heel laag vuur zijn ze in ca. 1 uur klaar om in de stroop af te koelen. Ze blijven weken goed dus ik gebruik ze telkens in nieuwe gerechtjes. Natuurlijk heb ik ze gegeten in de Tajine met lamsvlees waar Nadia en Merijn dat aangeven in hun recept. Ik heb ze ook door de yoghurt gedaan, heerlijk. Maar in combinatie met deze burgers zijn ze wél heel erg lekker! Aan de lijn (zie weekmenu): Gebruik voor het recept geen brood, voeg aan de gehakte eendfilet 6 eetlepels geraspte courgette toe (goed uitgeknepen!). Vervang de gekonfijte sinaasappel door 3 tl geraspte verse sinaasappelschil en een paar partjes sinaasappel als garnituur. Geef er meer sla bij. Lunchgerecht voor 2 personen/hoofdgerecht voor 1 persoon Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 december 2016

Tajine van kip en linzen

4 1/2 biologische citroen 4 biologische kipdijfilets 3-4 tl ras el hanout 4 el olijfolie 2 tenen knoflook, in plakjes 1 ui, in halve ringen 300 g winterwortel, in plakken 300 el pastinaak, in plakken 75 g gemengde olijven 200 g kleine groene linzen uit Puy 500 ml biologische kippenbouillon 2 el bladpeterselie, fijngehakt Pers

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Tagliatelle met walnoten en parmaham

Een simpel gerecht, dat door de walnoten een heerlijke warme smaak heeft. Echt iets voor een koude avond.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Stooflapjes met Sintkruiden

Een origineel gerecht voor deze tijd van het tijd. Stoven in de oven heeft als voordeel dat het vlees heerlijk mals wordt en je niet bang hoeft te zijn dat de pan droogkookt.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Pad thai noedels met tofu

In Azië is de combinatie van tofu met ei een klassiekers. Dit heerlijke noedelgerecht is daar een voorbeeld van.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Grieks gekruide aubergine uit de oven

Aubergine op deze manier bereidt, krijgt een heerlijke vlezige structuur. De kruiden trekken de smaak naar de winter toe.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Italiaanse pompoentaart met Provolone

Het gebeurde me regelmatig dat de bodem van mijn hartige taart niet gaar was. Nu ik de bakplaat in de oven heet laat worden en mijn metalen taartvorm op de hete bakplaat zet, is het deeg altijd gaar.

Lees meer
Hoofdgerecht - 18 november 2016

Geroosterde zalm met Indiase linzen

De vette zalm is een heerlijke combinatie met de wat drogere linzen. De mango zorgt voor een friszoete noot.

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 november 2016

Prei tortilla

Winterprei is iets stugger dan de prei die je in de zomer koopt. Zachtjes gaar stoven in een beetje boter, verwerkt in een pastasaus of ovenschotel komt de winterprei goed tot zijn recht. Voorbereidingstijd: 15 minuten Oventijd: 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 november 2016

Geroosterde bloemkool met rode rijst, paprikapesto en basilicumolie

Rode rijst is heel smaakvol en voedzaam in combinatie met geroosterde bloemkool, paprikapesto en basilicumolie zet je een bijzonder gerecht op tafel. Ik serveerde er lamsworstjes bij maar ook in combinatie met feta, verse geitenkaas of kip smaakt dit gerecht heerlijk. Kun je geen rode rijst krijgen gebruik dan zilvervliesrijst. Bereidingstijd: 45 minuten

Lees meer