Tag: stomen

Hoofdgerecht - 9 december 2016

Gestoomde vis

Mocht je vergeten zijn hoe een simpel gestoomd stukje visfilet smaakt, probeer dit recept dan maar. Ik heb de lokale tarbot gebruikt, maar kabeljauwstaart, heilbot of een andere stevige witte vis smaakt net zo puur, zolang de kwaliteit van de vis top is.

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 juli 2016

BBQ Mosselpakketjes met zeekraal en saffraanmayonaise

Het Zeeuwse mosselseizoen is in volle gang! In Frankrijk eten ze het hele jaar mosselen, die soms beter en soms iets minder lekker en “vol” zijn. Het Zeeuwse mosselseizoen loop vanaf nu tot april volgend jaar, want dan zijn ze gewoon het allerlekkerst. De groei, kwaliteit, textuur en smaak wordt o.a. beïnvloed door het voedsel in het water, wat weer te maken heeft met de temperatuur. Je kunt ze uitstekend rauw eten, traditioneel koken en met friet serveren, roken of stomen. Gewoon in een stoompan of zoals hier in pakketjes waarin ze in hun eigen vocht gaarstomen. Als we het droog houden op de barbecue en anders in de oven. Aan de lijn (zie weekmenu): Grill stukken paprika en plakken aubergine, courgette en ui. Besprenkel ze met wat olijfolie en citroensap. Serveer bij de mosselen. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten+ bbq/oven heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 juni 2016

Gestoomde courgettebloem met vis

Moestuinders kennen ze: de prachtige gele bloemen die aan de jonge courgettes zitten. Je kunt ze eten , net als andere bloemen zoals de artisjok, het viooltje of de Oost-Indische kers. Courgettebloemen worden soms door een deegje gehaald en gefrituurd gegeten. De bloemen kunnen ook gevuld worden, verwijder dan de stampers.

Lees meer
25 maart 2016

Gestoomde garnalen- en zalmballetjes met bimi en geroosterde sesamdressing

Visballetjes maak ik meestal als vulling in een oosters soepje, waarin ik ze dan laat garen. Net zoals in dit stoomgerecht gaat dat heel snel, ze zijn in een paar minuten klaar. Het is heel makkelijk om deze balletjes te maken - van allerlei soorten (duurzame) vis - en je kunt ze telkens anders kruiden. Met sambal en koriander, met kerrie en kokos, peper&zout en verse dille, kervel of bieslook, mosterd en peterselie… je kunt er echt alle kanten mee op. De sesamdressing die in dit recept over de balletjes en bimi gaat, is een variant op een Japanse sesamdressing die ik voor het eerst proefde toen ik te gast was op het schiereiland Izu (ten zuiden van Tokio). Zo lekker! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, bereiding ca. 10 minuten

Lees meer