Category: Bijgerecht
Salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas
Het idee voor deze salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas kreeg ik op een eilandje in Kroatië. De courgettelinten zijn gemarineerd in sinaasappelsap. De gekleurde viskuiteitjes geven zout tegenover het zoet van dadels en sinaasappelsap. De viseitjes kunnen vervangen worden door haring of gerookte forelfilet.
Lees meerJapanse spinazie met sesamdressing
Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar
Lees meerChampignoncrème
Kastanjechampignons hebben veel smaak, maar in combinatie met ansjovis krijg je een ongeloofrijk rijk gerechtje. Heerlijk op geroosterd brood of een toastje. In een handomdraai gemaakt.
Lees meerAspergesalade met walnootolie
Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerPickels maken is hip
Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?
Lees meerRoze groenten uit het zuur
Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur
Lees meerOnweerstaanbare vijgencompote maken: perfect bij kaas en wild
Vandaag gaan we vijgencompote maken. De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke vijgencompote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast. Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken Voor 2 potten
Lees meerSperziebonen met milde sambal
Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer. Bekijk de bereidingsvideo!
Lees meerKimchi van witte kool, wortel en radijs
Met deze kimchi van witte kool wortel en radijs is het net als met zuurkool je moet altijd geduld hebben. Het uiteindelijke resultaat kun je namelijk pas na een aantal weken proeven. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Welke groenten je gebruikt dat bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk gebruik ik bij voorkeur wat stevigere groenten als kool, wortel en radijsachtigen. Ik eet het graag en zet bijna altijd een bakje kimchi op tafel als ik een Aziatisch gerecht maak. Maar ook op een broodje en bij geroosterd vlees en gevogelte smaakt kimchi erg lekker. Eén van mijn favoriete weekendbroodjes is een kimchi hotdog met zelfgemaakte wasabimayo en ketchup! Bijgerecht: voor 2 potten van 2 l (± 2½ kg) Bereidingstijd: ± 1½ uur Wachttijd: 1 uur
Lees meerBearnaisesaus maken
Zelf een bearnaisesaus maken? Met dit recept gaat dat zeker lukken! Bearnaisesaus is een emulsiesaus, een saus van twee ingrediënten die niet al roerende kunnen worden vermengd zoals bijvoorbeeld olie en azijn. Door de saus te kloppen ontstaan kleine druppeltjes (dat is goed ze zien als je een dressing klopt) waardoor je een dikke gebonden saus krijgt zoals met een vinaigrette, beurre blanc of bearnaisesaus het geval is. Bearnaisesaus heeft een fris-kruidige smaak en combineert goed met verschillende gerechten. Een belangrijk ingrediënt van bearnaisesaus is dragon, een kruid met een anijsachtige wat peperige smaak. Maar ook droge vermouth mag naar mijn idee niet ontbreken. Het voorjaar staat voor de deur en ik zit mij al te verheugen op verse asperges. Daar smaakt zo’n bearnaisesaus heerlijk bij. Lekker met een stukje gebakken zalmfilet! Bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten
Lees meerBloemkoolrijst, gebakken met bosui en peper
Nee, je moet niet zoeken in de schappen van de supermarkt naar een nieuwe soort rijst. Althans niet bij de rijst en pasta’s. Bloemkoolrijst maak je gewoon zelf, zoals dit recept met kruiden, maar je kunt er genoeg andere combinaties mee maken; zoals met paddenstoelen, doperwtjes of een sausje. Het is ongenadig makkelijk en lekker. Geen luchtjes, kinderen vinden het lekker en veel variatie mogelijkheden, wat wil je nog meer.
Lees meerPittige Spaanse andijvie
Pittige Spaanse andijvie met veel knoflook, olijfolie en rode peper. Met azijn haal je de smaak omhoog. Deze verrassende andijvie uit de oven is heerlijk om als bijgerecht met , gevogelte of varkensvlees te eten. Of koud als tapas met een beetje Serranoham.
Lees meer