Recepten

7 januari 2016

Gegrilde witlof met spekjesvinaigrette

Witlof is zo veelzijdig. Heerlijk uit de oven omwikkeld met ham en kaas in tomatensaus. Of als salade met appel, banaan en mandarijn voor de kinderen. Of in de lengte dun gesneden en kort gebakken met een beetje honing, om bij kip of eend te serveren. Vandaag gegrild met spekjes vinaigrette.

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 januari 2016

Gestoofde boerenkool

Boerenkool is mijn favoriet in de winter. Het liefst eet ik iedere week wel een keer stamppot boerenkool. Ook pluk ik graag zelf de bladeren van de boerenkool struik. Deze gestoofde boerenkool is lekker als bijgerecht bij vlees of gevogelte. Je kunt de boerenkool ook pureren in de keukenmachine en door penne pasta heen schepen. Heerlijk met extra rode peper, ansjovis en royaal extra vierge olijfolie en Parmezaanse kaas.

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 januari 2016

Gegrild Zeeuws spek met zuurkool en puree

Zeeuws spek kun je bij de slager kant en klaar kopen. Snijd het in dikke plakken en bak het krokant in de grillpan. Door dit spek te gebruiken in plaats van gewoon zuurkoolspek krijgt je zuurkoolschotel verrassende twist.

Lees meer
7 januari 2016

Prei met spek in tomatensaus

Kies voor dit gerecht mooie dunne preitjes uit. Een stoer bijgerecht dat je goed kunt serveren bij gegrilde zalm, varkensvlees of gevogelte.

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 januari 2016

Erwtensoep met paardenworst

Heerlijk zo’n een kop soep op de zaterdagavond. ’s Morgens naar de naar de markt alle boodschappen ervoor doen. Starten met de voorbereidingen voor de soep. De hele dag ben je er mee bezig om een lekkere grote pan soep te maken. Serveer met roggebrood en katenspek. In Noord-Holland eten we graag paardenworst. Een mooi stuk biologisch en natuurlijk vlees zonder antibiotica!

Lees meer
6 januari 2016

Knolselderij-appelsalade op geroosterd noten zuurdesembrood

1/2 knolselderij, geschild Sap van halve citroen 1 grote rode appel, ongeschild 5 el mayonaise 1 zuurdesem notenbrood, gesneden 2 el olijfolie 2 el walnoten, geroosterd en fijn gehakt Snijd de knolselderij in dunne plakken en vervolgens in dunne reepjes (julienne). Meng in een kom de knolselderij met het citroensap en wat zout en peper.

Lees meer
6 januari 2016

Top recept rode kool

Rode kool maak ik altijd in voor twee dagen. De kool is altijd te groot. Voordeel je hebt nog een keer een makkelijke kook dag, je kunt het ook goed invriezen! En alle smaken kunnen goed intrekken waardoor het nog lekkerder van smaak wordt.

Lees meer
29 december 2015

Blauwe bessen mousse

Vrijdag is het markt in ons dorp en bij de groentekar van Kees koop ik wat er goed uitziet en in het seizoen is. Later ga ik dan wel uitvogelen wat ik ermee maak. En met een iets minder ongestructureerde week voor de boeg, gaat het inslaan van de verschillende groentes prima. Vandaag eet ik bij vrienden. Iedereen neemt een gerecht mee en mijn opdracht was: een dessert. Als ik ergens niet zo goed in ben, is het een dessert maken, maar deze lekkere luchtige Blauwe bessen mousse is makkelijk te maken en goed mee te nemen. Zoals elke zomer heb ik ruim blauwe bessen ingevroren, ideaal voor een mousse.

Lees meer
29 december 2015

Wraps met paddenstoelen

Donderdagavond heb ik altijd les, en dat houdt in dat er gekozen wordt voor een makkelijk te maken maaltijd. Simpel, maar lekker, is het op donderdag regelmatig. Vandaag wraps met paddenstoelen en een simpele salade van boontjes.

Lees meer
29 december 2015

Gegrilde tomaten

Vandaag heb ik een afspraak staan met Frank, de ontwerper van ons programmaboekje en eind van de dag moet ik in Tilburg zijn. Dat wordt dus even kijken hoe ik dat doe als ik laat thuiskom. Het wordt simpel gebakken kippendijen en gegrilde tomaten. Als hoofd ingrediënt gebruik ik altijd tomaten, gewone of trostomaten. Wat de rest van de groentes betreft, kijk ik wat er in de koelkast is. Dit keer was het venkel, ui en rode paprika. Je kunt deze ovenschotel ook maken met groentes als courgettes of broccoli.

Lees meer
29 december 2015

Zwartebonenburger

Hier in huis zijn we allemaal dol op hamburgers, vooral op de ongewone versies. Een van de favorieten is de zwartebonenburger. Ook omdat er gierst in zit. Dat had ik tot een jaar geleden nog nooit bewust gegeten. Maar haal een pak in huis, dan beloof ik dat je nog meer leuke gierst-recepten van me krijgt. Geef bij de zwartebonenburgers groene mayonaise en een coleslaw.

Lees meer
29 december 2015

Captain’s Breakfast

Samen ontbijten? Ja gezellig! Of het nu thuis in pyjama is of met vrienden die je uitnodigt voor een speciaal ‘havermout’ ontbijt. Een mooie manier om de dag te beginnen. En wil je er toch gepocheerd eitjes bij? Je kunt ze een dag van te voren maken en heel handig de volgende ochtend heel snel in kokend water leggen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer