Hoofdgerecht

Gebakken zalm met rode en gele bieten

Hoofdgerecht

Gebakken zalm met rode en gele bieten

Ik heb al jaren een snelkookpan, gebruik hem niet dagelijks maar zou hem absoluut niet kunnen missen. Ik gebruik hem bijvoorbeeld altijd om mijn bieten te koken. Normaal gesproken duurt het gaar koken van winterbieten minstens een uur. In de snelkookpan kost dat slechts een half uurtje en omdat de bieten als het ware gaar stomen behouden ze ook hun mooie kleur. Bovendien smaken vers gekookte bieten zoveel lekkerder dan fabrieksmatig gekookte biet.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: 60 minuten

Bereidingswijze

  1. Kook de bieten in ca. 1 uur net gaar (in een snelkookpan in 30 minuten). Klop intussen een dressing van de extra vierde olijfolie, het citroensap, de koriander, de mosterd, de mulberry melasse en versgemalen peper en zout naar smaak.
  2. Snijd de bieten in partjes, houd de kleuren gescheiden en schep door beide kleuren 1½ eetlepel van de dressing.
  3. Verhit de olijfolie, bestrooi de zalm aan de roze kant met versgemalen peper en zeezout. Bak de zalm eerst 3-4 minuten op de huidzijde, keer ze voorzichtig en bak de vis in ca. 3 minuten net gaar.
  4. Serveer de bieten met de zalm. Lepel nog wat van de dressing over de zalm. Lekker met aardappelpuree.

Aardappelpuree
Schil 700 g kruimig kokende aardappelen en kook ze in water met zout naar smaak in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af en knijp ze door de pureeknijper. Klop er met een houten lepel 100 ml warme melk en 25 g gezouten boter door en houd de puree zo nodig warm in een voorverwarmde oven (100 °C).

Tip
In plaats van mulberry melasse kun je ook dadelstroop of granaatappel melasse nemen.

Gebakken zalm met rode en gele bieten

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer