Recepten

12 februari 2016

Gestoofde eendenbout met flageolet, bloedsinaasappel en geroosterde komijn

Flageolet zijn heerlijk fijne boontjes. Al zijn ze er maar zelden vers. Dat is jammer maar in Frankrijk koop ik ze vaak uit de diepvries, die zijn erg lekker en net als de verse snel gaar. Voor deze stoofschotel vind ik dat niet ideaal, omdat ze dan pas later kunnen worden toegevoegd en niet alle lekkere smaakjes kunnen opnemen die je krijgt als ze langzaam gaar stoven. Dus gebruik ik hier gedroogde flageolet. Die blijven ook lekker stevig. Stoven doe ik het liefst in de oven, vanwege de constante temperatuur en omdat je er niet hoeft bij te blijven. Maar op het laagste pitje op het fornuis kan ook. Weken en marineren 4 uur Voorbereidingstijd ca. 20 minuten Stoven ca. 2 uur

Lees meer
12 februari 2016

Vissoep met paling, zalm, mosselen, saffraan en zeekraal

Als ik voor mezelf kook of voor z’n tweeën zijn de hoeveelheden die je kunt kopen nog weleens lastig, zeker als je van voorverpakte producten in de supermarkt afhankelijk bent. Neem nou mosselen. Voor een handje in de soep (zoals in dit recept) of een eenpersoonsportie moet je echt bij de visman zijn. Maar als je toch zo’n bak met 1 of 2 kg moet kopen heb je wel erg veel over. In zo’n geval kook ik ze kort, haal ze uit de schelp en bak ze volgende dag op of bewaar ze in de diepvries. Maaltijdsoep voor 2 personen Bereidingstijd ca. 25 minuten

Lees meer
12 februari 2016

Nachos todos met chorizo, Jalapeno’s en avocado

Met je handen eten vind ik heerlijk! Als het gerecht het toelaat natuurlijk… Bij deze Mexicaanse Nachos todos is dat zeker het geval. Die kun je eigenlijk niet eens met mes en vork naar binnen krijgen. Veel te knapperig en het vliegt dan alle kanten op. We hebben dit vroeger met de kinderen veel gegeten, die waren er gek op. Maar ook voor (rijp)volwassenen is dit een lekkere ongecompliceerde maaltijd. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 20 min.

Lees meer
Nagerecht – 8 februari 2016

Crème brûlée met limoen en gember

4 personen groene schil van 1 limoen 1/2 el fijngehakte verse gember 1/2 vanillestokje, in de lengte opengesneden 150 ml melk 250 ml slagroom 5 eidooiers 6 el (riet)suiker 4 lage ovenvaste schaaltjes (125 ml) Breng de melk met de slagroom en de schil van de limoen, de fijngehakte gember en het vanillestokjes aan de

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2016

Kipfilet uit de contactgrill met koriandercouscous

Kruidig, maar ook licht. De smaak van het gerecht hangt heel erg af van de ras el hanout die je gebruikt. Er zijn zoveel verschillende melanges, waardoor de smaak van hetzelfde gerecht zeer van elkaar kan verschillen.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2016

Curry van bloemkool, peultjes en aardappel

Nog een heerlijk vegetarisch gerecht. Zo lekker dat ik vaak een dubbele portie maak en de helft invries voor een keer dat ik weinig tijd heb om te koken.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2016

Lasagne spinazie met een Turkse twist

Dit is een heerlijk frisse versie van een lasagne. In smaak en in uiterlijk. Wil je het nog meer naar de lente laten smaken; vervang de koriander dan door munt. Maar wees dan wel iets zuiniger. Munt kan nogal overheersend zijn.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2016

Kabeljauw met pesto in papillotte

Licht en voorjaarsachtig: een makkelijk, maar toch feestelijk gerechte voor een simpel zaterdagavond diner.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2016

Lauwwarme miesalade met gestoofde groenten en tofugehakt

2 3 el appelzijn 1 tl suiker 1 kleine winterpeen, in dunne reepjes 2 el olie 1 rode ui, in ringen 1 dunne preien, in stukken van 4 cm 180 g tofugehakt (1 bakje) Notice: Undefined index: amount in /var/www/nluitdekeu-sumun/wordpress/current/wp-content/plugins/cooked/post-types/cp_recipe.php on line 189 Notice: Undefined index: measurement in /var/www/nluitdekeu-sumun/wordpress/current/wp-content/plugins/cooked/post-types/cp_recipe.php on line 189 Notice: Undefined index:

Lees meer
2 februari 2016

Broccolidip met geitenkaas en gerookte paprika

Dit is door de grote hoeveelheid groente een heerlijke lichte dip. Lekker in een periode dat er nog weinig voorjaarsgroenten verkrijgbaar zijn.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2016

Risotto met venkel en reuzengarnalen

Een feestelijk gerecht, waaraan de Pernod of ouzo een heerlijk fris anijsaroma geeft. Je kunt het natuurlijk ook weglaten of vervangen door wat gekneusd venkelzaad. Fruit dit dan wel met de rijst mee.

Lees meer
1 februari 2016

Zelf roomboter maken

De slagroom schift! Dat is je vast al eens overkomen, je let even niet op en slaat de slagroom net iets te ver door. Het resultaat, een korrelige slagroom die je niet meer kan gebruiken als slagroom. Regelmatig hoor ik dat die slagroom dan weggespoeld wordt. Maar dat is helemaal niet nodig. Zelfs als je er al suiker aan toegevoegd hebt kun je van deze slagroom een lekker botertje maken. Ik vind zelfgemaakte boter zo lekker dat ik inmiddels regelmatig mijn eigen boter maak. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een goede kwaliteit slagroom, ik neem altijd biologische, wat zout en een keukenmachine met garde. En het voordeel van zelfgemaakte boter is dat precies weet wat er in zit en dat hij, in tegenstelling tot veel kant en klaar gekochte supermarktboters, niet spat als je hem in de pan verhit.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer