Vissoep met paling, zalm, mosselen, saffraan en zeekraal

Vissoep met paling, zalm, mosselen, saffraan en zeekraal

Als ik voor mezelf kook of voor z’n tweeën zijn de hoeveelheden die je kunt kopen nog weleens lastig, zeker als je van voorverpakte producten in de supermarkt afhankelijk bent. Neem nou mosselen. Voor een handje in de soep (zoals in dit recept) of een eenpersoonsportie moet je echt bij de visman zijn. Maar als je toch zo’n bak met 1 of 2 kg moet kopen heb je wel erg veel over. In zo’n geval kook ik ze kort, haal ze uit de schelp en bak ze volgende dag op of bewaar ze in de diepvries.

Maaltijdsoep voor 2 personen

Bereidingstijd ca. 25 minuten

Bereidingswijze

  1. Week de saffraandraadjes in een heel klein bakje in 2 el koude visbouillon.
  2. Verwijder (maar bewaar) het vel met de kop van de paling. Haal de paling van de graat (gaat het makkelijkst met je vinger of een lepel). Leg de graat en het vel van de paling in de visbouillon en breng aan de kook. Laat op een laag vuur 15 min. trekken. Zeven. Verdeel ondertussen de paling in stukjes.
  3. Was de mosselen. Gooi kapotte en wijd openstaande mosselen weg. Snijd de zalm in 4 stukken. Verwijder zo nodig stugge (houtige) uiteinden van de zeekraal. Snijd de stengels bleekselderij in zeer smalle boogjes (zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken is het lekkerst).
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en bak hierin op hoog vuur de bleekselderij 2 minuten. Voeg de kerrie en zeekraal toe. Schep om. Roer de crème fraîche en de saffraan met het vocht erdoor en daarna beetje bij beetje de visbouillon. Proef en breng eventueel op smaak met peper & zout. Breng tegen de kook aan. Leg de mosselen en zalm in de soep zet het vuur laag en laat 3-5 minuten staan.
  5. Schep de soep in 2 warme soepborden of grote kommen. Voeg de stukjes gerookte paling toe. Geef er brood bij om de maaltijd compleet te maken. ®José van Mil

* Tip: visbouillon: zet 500 g visgraten en koppen met 2 el preiringen net onder water. Voeg een glas witte wijn, 4 el cognac, 1 el citroensap, 4 peperkorrels, een laurierblad en wat takjes peterselie toe. Breng tegen de kook aan, schep schuim dat naar boven komt eraf. Laat op een heel laag vuur 25 minuten trekken. Zo laten afkoelen. Zeef boven een andere pan en breng op smaak al naar gelang waarvoor de visbouillon wordt gebruikt.

Vissoep met paling, zalm, mosselen, saffraan en zeekraal

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer