BBQ gamba’s en lente-ui met gembermarmelade

Door José van Mil - Pepper & Salt

februari 12, 2016

Het pellen van gamba’s na de bereiding is voor de liefhebbers extra lekker en letterlijk om je vingers bij af te likken. Maar dat is niet voor iedereen een feest. Om de gamba’s vanwege de lekkere smaak die de schaal bij het grillen afstaat toch ongepeld te kunnen grillen heb ik de schaal in dit recept wel alvast opengesneden, zodat het pellen zelfs met mes en vork kan lukken.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten

25 g verse gemberwortel

1 kleine citroen

5 el marmelade

1 bosje lente-uitjes

3 teentjes knoflook

olijfolie

grove gedroogde chilipeper

grof zeezout

6-10 gamba’s (afhankelijk van de grootte)

Bereidingswijze

1Schil de gember. Rasp de gember en de schil van de citroen boven een schaaltje. Roer de marmelade erdoor. Halveer de citroen en knijp 1 helft boven het marmelademengsel uit. Goed mengen. Snijd de andere halve citroen doormidden.

2Verwarm de barbecue, grill of een grillplaat voor.

3Snijd de worteltjes van de lente-uitjes. Pel en hak de knoflook fijn. Druk de knoflook vervolgens een beetje fijn door er met de platte kant van een koksmes op te drukken. Meng de knoflook met 3 el olie, wat gemalen chilipeper en zeezout.

4Buig de kop en staart van de gamba’s één voor één naar elkaar toe zodat de rug gebogen is. Snijd de rug open en trek er met behulp van een satéstokje het zwarte darmkanaal uit. Snijd of knip ook de buikkant in de lengte open zodat de gamba’s aan tafel makkelijkere kunnen worden gepeld.

5Grill de lente-uitjes eerst 3 min. Haal dan de gamba’s door de knoflookolie en leg ze naast de uitjes. Grill ze 3-4 minuten tot de gamba’s roze en gaar zijn. Bestrijk ze tussentijds met de rest van de knoflookolie. Geef de gembermarmelade en citroen erbij. Lekker met een salade en brood. ®José van Mil

Tip: Leg vochtig gemaakte servetten, bedruppeld met een paar druppels citroensap op tafel om je handen mee af te vegen.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.