Recepten

Hoofdgerecht – 13 april 2016

Meiknolletjes met bospeen en kabeljauwhaasje met citroen

Meiknolletjes, witte of wit-roze knolletjes worden ook meiraapjes genoemd. Ze zijn verwant aan koolraap. Van allebei wordt het loof als raapsteeltjes verkocht.

Lees meer
Hoofdgerecht – 13 april 2016

Parelcouscous met tuinbonen, kruiden en lamsworstjes

Ze zijn er weer: verse tuinbonen. De gedopte bonen zijn gehuld in een lichtgroen velletje, dat dikker wordt als de bonen groter of ouder zijn. Vanwege dit stugge velletje wordt er weleens melk aan het kookwater toegevoegd. Ook kan het velletje eraf gehaald worden. Dat heet dubbeldoppen. Neem dan meer voorbereidingstijd. Tuinbonen worden vaak gekookt met takjes bonenkruid

Lees meer
Hoofdgerecht – 13 april 2016

Gado gado met pindasaus

Gado gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is een eigenlijk een salade van rauwe en koude groenten met een warme pindasaus. Kijk als vegetariër op het potje sambal; sommige soorten hebben garnalenpasta of trassi als ingrediënt, net als kroepoek.

Lees meer
Hoofdgerecht – 13 april 2016

Lentestamppotje met raapsteeltjes, gegrilde courgettes en kipspiesjes

Het jonge blad van koolraap, meiknolletjes en Chinese kool wordt in het voorjaar verkocht als raapsteeltjes. Ze zijn lichtpittig van smaak. Ze kunnen als spinazie worden bereid of gewokt. Vaak worden ze rauw gegeten.

Lees meer
13 april 2016

Schorseneren met tomatensaus

Schorseneren werden ooit ‘armeluis asperges’ genoemd, ten onrechte. Het zijn lange dunne wortels met een donkere, vaak zanderige schil. Bij het schillen krijg je vuile, plakkerige handen; daarom hebben ze ook wel de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’. Schil ze met keukenhandschoenen aan en je merkt er niks van.

Lees meer
13 april 2016

Noedels, coquilles en chips van koningboleet en pata negra

Een gerecht voor kookliefhebbers. Ik leerde het op een masterclass van Onno Kokmeijer, chef van tweesterrenrestaurant ‘Le Ciel Bleu’ en gaf er een eigen draai aan. De chef gebruikte verse coquilles die ter plekke uit de schelp werden gehaald. Prijzig. Aan u de keus.

Lees meer
13 april 2016

Makreelsalade met ciabatta

Makreelsalade is snel gemaakt, vooral als je gerookte makreelfilet neemt, die tegenwoordig overal te koop is. Met een soepje erbij, bijvoorbeeld aspergesoep, heb je zo een makkelijke maaltijd.

Lees meer
Hoofdgerecht – 9 april 2016

Gerookte kwartelboutjes met brandzout

Dit kwartelrecept is een souvenir van mijn onvergetelijke culinaire reis door China. Die reis maakte ik een aantal jaren geleden, voor een artikel in Nouveau. Wat een ervaring… en wat lekker!!! Tijdens die reis heb ik veel, heel lekkere, vaak extreme hapjes geproefd. Van eendentongetjes en gestoofde slang tot de echte (en de allerlekkerste ooit!) Pekingeend die in verschillende gangen op tafel kwam. Vooral de pannenkoekjes met de knapperige eendenhuid en een soort komkommer, lente-uitjes en zoet-kruidige hoisinsaus, smaakten hemels. Wauw, dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, ik krijg heimwee als ik eraan terugdenk! Veel van de gerechten die ik toen heb geproefd, maak ik nog geregeld en deze kwarteltjes zijn echt favoriet. Vooral ook doordat ze niet alleen makkelijk te maken en heel lekker zijn, maar ook heel verrassend door het brandzout waarin ze worden gedipt. Ik serveer ze als borrelhap, vooraf of als hoofdgerecht. Hier worden ze gerookt zoals ik ze in Shanghai voor het eerst heb geproefd, maar je kunt ze ook in de oven garen, grillen of frituren in plantaardige olie. Als je geen rooktrommel hebt kun je een ruime (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven een druipbakje, een rooster kunt plaatsen. Voorgerecht of borrelhap voor ca. 8-16 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, + een dagje trekken en een uurtje marineren, bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 8 april 2016

Geroosterde bloemkool salade met linzen

Dit is echt een samengestelde maaltijdsalade. Veel mensen die in Frankrijk vakantie vieren nemen wel iets aan Franse lekkernijen mee naar huis. De groene Le Puy linzen zitten vaak in mijn mee-naar-huis-tas. En bij thuiskomst wil je er eigenlijk meteen iets mee maken. Deze salade is wat mij betreft een aanrader. Vooral omdat hij lauwwarm is.

Lees meer
Hoofdgerecht – 8 april 2016

Kikkererwten met chorizo en een gepocheerd ei

Laat je niet afleiden door de kooktijd en het aantal ingrediënten. Het is een simpele manier om kikkererwten eens anders klaar te maken. De geraspte sinaasappelschil als garnering geeft het gerecht net dat laatste beetje extra. Vergeet ook de yoghurt er niet bij te serveren, heerlijk. Een ideaal gerecht als iemand geen vlees wil eten. Dan kun je eventueel wat rucola op de kikkererwten leggen.

Lees meer
Hoofdgerecht – 8 april 2016

Vegetarische Reuben Sandwich

De originele Reuben Sandwich bestaat uit 2 sneetjes rye bread (een soort licht roggebrood) besmeerd met Russian dressing (mayonaise vermengd met een aantal zure ingrediënten zoals pickles, zure room en mierikswortel) en belegd met zuurkool, corned beef (gekookt rundvlees) en Gruyère kaas. In Nederland gebruiken we vaak pastrami (gerookt rundvlees) in plaats van corned beef. Omdat ik niet elke dag vlees wil eten, is deze versie met rode biet een mooi alternatief.

Lees meer
8 april 2016

gehaktballetjes op een groene saus

Behoorlijk wat ingrediënten, maar laat je niet afschrikken. Het recept is simpel en heerlijk. Het klopt dat je met veel olijfolie begint, maar uiteindelijk wordt het een perfecte ‘ondergrond’ voor de gehaktballetjes. Zorg dat je een stokbroodje in huis hebt, want deppen in deze saus is een must.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer