Appel “crumble” met kardemom
Met de James Grieve appels uit de tuin van mijn zus heb ik een lekkere appel crumble met kardemom als toetje gemaakt. Deze stevige zurige appel vind ik heerlijk om mee te bakken. Net als de Jona Gold, Granny Smith en de oude vertrouwde Goudrenet natuurlijk. Maar een iets zoetere Elstar of Alkmene (deze moet na de pluk snel op, maar is wel een heel lekkere appel) zijn ook uitstekend. Als ik deze zoetere appels gebruik voeg ik wel wat extra citroensap toe. Deze Engelse “apple crumble” is een van de lekkerste toetjes die ik ken. Al toetje, van mij mag het – net als zoveel andere Engelse baksels die ze daar als dessert eten – ook bij de koffie of de thee! Heerlijk met “Clotted Cream”. Deze dikke room is oorspronkelijk de room die aan de wand van melkbussen bleef hangen, vooral bekend uit Cornwall waar het bij scones met jam wordt gegeten. Mascarpone is er ook lekker bij of – en dat ook echt Engels – warme custard. 6-8 porties Bereidingstijd ca. 20 minuten + 25-35 minuten bakken
Lees meerEekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen
Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grootte en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)
Lees meerPompoen gevuld met kaas en cantharellen
Pompoen is het comfortfood van de herfst, zeker als je de pompoen zoals in dit recept vult met geitenkaas en wijn en dan in de oven bereidt. Super met gebakken cantharellen erbij. | 20 minuten |oven 40 minuten
Lees meerFilocrackers met rucola-yoghurt en gekonfijte tomaatjes
Als ik van een ingrediënt meer moet kopen dan ik nodig heb in een recept ,maak ik er op andere dagen weer wat anders mee. De overgebleven yoghurt van de muffins van deze week heb ik gebruikt in een lekkere crème voor op deze crackers. De salie van de cantharellen en gnocchi heb ik opgemaakt in de hete bliksem. De bleekselderij heb ik zowel bij hete bliksem als de linzen gebruikt. De manier om niet met restjes te blijven zitten! Klein gerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten en ca. 50 minuten in de oven
Lees meerSmörebrød met aardappel, spekjes en mayo
Met een aantal culinaire collega’s waaronder ook Clara, Yolanda en Anneke uitdekeukenvan8 waren we vorige week in Kopenhagen om smakelijke inspiratie op te doen. Nou dat is royaal gelukt! Er waren veel hoogte punten en de eenvoudigste daarvan is wel het verrukkelijke smörebrød dat ze er hebben. Allemaal prachtige roggeboterhammetjes die zijn belegd met vaste combinaties van ingrediënten. Een conservatievere Deen zal het niet in z’n hoofd halen op een rauwe ui op rosbief te leggen, wel gefruite ui! Op de roggebroodjes met ingemaakte haring moet juist wel rauwe ui en zo voort. Grappig maar wel heel erg lekker. We werden ermee verwelkomd in het hotel en hebben likkebaardend gekeken in de vitrine op de foodmarkt “Torvehallerne” waar ze er ware kunstwerkjes van hebben gemaakt. Voor de lunch hebben we ervan gesnoept bij Øl & Brød (Viktoriagade 6 st tv 1655 Kopenhagen) en ook op het vliegveld konden we het niet laten om nog een laatste keer een paar van deze prachtige open roggesandwiches te bestellen. Het recept hier is voor mijn absolute favoriet die eigenlijk de allersimpelste is met plakjes aardappel, spek en mayonaise zoals we die bij Øl & Brød kregen. Zalige eenvoud! 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerCantharellen met aardappelgnocchi en salie
Ik ben gek op paddenstoelen. In het bos in Frankrijk, waarin mijn huis staat, is het meestal een luilekkerland in deze tijd van het jaar. Zo jammer dat er vanwege de veel te droge nazomer zo weinig zijn. Moet ik naar de winkel om mijn paddenstoelenmaaltje bij elkaar te scharrelen. Maar het is dus wel gelukt om daar cantharellen vinden. Heerlijk met de lekker luchtige aardappelgnocchi waarvoor je het recept van Yolanda kunt gebruiken dat je in ons archief kunt vinden (de halve hoeveelheid is voor 2 personen voldoende). Je kunt aardappelgnocchi ook kant en klaar kopen. Mijn cantharellen waren trouwens best vuil, dus heb ik ze, tegen alle regels in, in een bak water schoongemaakt. Daarna heb ik ze een paar uur in een vergiet laten uitlekken zodat al het vocht dat ze snel hadden opgezogen er weer uit kon lekken. Hoofdgerecht voor 2-3 personen bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meeraardappelsoepstengels
Deze soepstengels gemaakt met aardappel zijn heerlijk om te snacken of als tussendoortje. En natuurlijk ook lekker om te serveren bij een kop soep om de maaltijd compleet te maken. Ze zijn ook lekker om te serveren bij het voorgerecht in plaats van brood. Gebruik bloemige aardappels zoals Dore of Bildstar.
Lees meerQuesadillas met tortillachips en guacamole
2-4 2 -3 rijpe avocado’s 1-2 bosuitjes, in ringen 2 el fijngesneden koriander 2 el citroen- of limoensap snuf chilipoeder 4 wraptortilla’s 75 – 100 g geraspte Cheddar of belegen Goudse kaas 2 el fijngesneden koriander 2 bosuitjes, in ringen 200 ml zure room tortillachips Guacomole: pureer de avocado’s met de bosui en de koriander
Lees meerWitlof, sinaasappel, anijs en kappertjes
Witlof smaakt heerlijk als de groente geroosterd of gegrild wordt. In combinatie met sinaasappel, anijs en het licht zilte van de kappertjes zet je een verrassend groentegerecht op tafel. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Lees meerSnijbonen, sperziebonen en gele courgette
Snijbonen zijn eigenlijk heel fotogeniek, jammer dat ze meestal gesneden verwerkt worden. Tijdens een weekend Berlijn aten we bij en daar serveerde ze onder andere een gerecht met snijbonen en gele courgette. Niet gesneden maar in z’n geheel en beetgaar gekookt. Bijzonder inspirerend en lekker. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Lees meerBroodje pulled kip met avocado
Pulled pork is in! Je kon van de zomer geen kooktijdschrift openslaan of er stond wel een pulled pork recept in. Omdat ik wat kipvlees over had van een pan bouillon trekken heb ik pulled chicken gemaakt. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen. Voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerRode bieten met rucola en mosterddressing
Ik koop nooit kant-en-klaar gekookte bieten! Ik vind ze niet lekker en heb ook geen idee hoelang die dingen al in de winkel liggen. Bieten koken kost wat tijd maar als je eenmaal zelf gekookte bieten hebt geproefd wil je echt niets anders meer. Heb je nog ergens een snelkookpan staan? Haal hem dan maar tevoorschijn want die zijn echt superhandig voor het koken van bieten. In 30 minuten zijn ze dan gaar! Deze rode bietensalade met rucola en mosterddressing smaakt heerlijk bij een stukje op de huid gebakken vis. Een recept voor een recept van op de huid gebakken zeebaars vind je . Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 60 minuten (kooktijd bieten) Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer