Smörebrød met aardappel, spekjes en mayo
Met een aantal culinaire collega’s waaronder ook Clara, Yolanda en Anneke uitdekeukenvan8 waren we vorige week in Kopenhagen om smakelijke inspiratie op te doen. Nou dat is royaal gelukt! Er waren veel hoogte punten en de eenvoudigste daarvan is wel het verrukkelijke smörebrød dat ze er hebben. Allemaal prachtige roggeboterhammetjes die zijn belegd met vaste combinaties van ingrediënten. Een conservatievere Deen zal het niet in z’n hoofd halen op een rauwe ui op rosbief te leggen, wel gefruite ui! Op de roggebroodjes met ingemaakte haring moet juist wel rauwe ui en zo voort. Grappig maar wel heel erg lekker. We werden ermee verwelkomd in het hotel en hebben likkebaardend gekeken in de vitrine op de foodmarkt “Torvehallerne” waar ze er ware kunstwerkjes van hebben gemaakt. Voor de lunch hebben we ervan gesnoept bij Øl & Brød (Viktoriagade 6 st tv 1655 Kopenhagen) en ook op het vliegveld konden we het niet laten om nog een laatste keer een paar van deze prachtige open roggesandwiches te bestellen. Het recept hier is voor mijn absolute favoriet die eigenlijk de allersimpelste is met plakjes aardappel, spek en mayonaise zoals we die bij Øl & Brød kregen. Zalige eenvoud! 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerCantharellen met aardappelgnocchi en salie
Ik ben gek op paddenstoelen. In het bos in Frankrijk, waarin mijn huis staat, is het meestal een luilekkerland in deze tijd van het jaar. Zo jammer dat er vanwege de veel te droge nazomer zo weinig zijn. Moet ik naar de winkel om mijn paddenstoelenmaaltje bij elkaar te scharrelen. Maar het is dus wel gelukt om daar cantharellen vinden. Heerlijk met de lekker luchtige aardappelgnocchi waarvoor je het recept van Yolanda kunt gebruiken dat je in ons archief kunt vinden (de halve hoeveelheid is voor 2 personen voldoende). Je kunt aardappelgnocchi ook kant en klaar kopen. Mijn cantharellen waren trouwens best vuil, dus heb ik ze, tegen alle regels in, in een bak water schoongemaakt. Daarna heb ik ze een paar uur in een vergiet laten uitlekken zodat al het vocht dat ze snel hadden opgezogen er weer uit kon lekken. Hoofdgerecht voor 2-3 personen bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meeraardappelsoepstengels
Deze soepstengels gemaakt met aardappel zijn heerlijk om te snacken of als tussendoortje. En natuurlijk ook lekker om te serveren bij een kop soep om de maaltijd compleet te maken. Ze zijn ook lekker om te serveren bij het voorgerecht in plaats van brood. Gebruik bloemige aardappels zoals Dore of Bildstar.
Lees meerQuesadillas met tortillachips en guacamole
2-4 2 -3 rijpe avocado’s 1-2 bosuitjes, in ringen 2 el fijngesneden koriander 2 el citroen- of limoensap snuf chilipoeder 4 wraptortilla’s 75 – 100 g geraspte Cheddar of belegen Goudse kaas 2 el fijngesneden koriander 2 bosuitjes, in ringen 200 ml zure room tortillachips Guacomole: pureer de avocado’s met de bosui en de koriander
Lees meerWitlof, sinaasappel, anijs en kappertjes
Witlof smaakt heerlijk als de groente geroosterd of gegrild wordt. In combinatie met sinaasappel, anijs en het licht zilte van de kappertjes zet je een verrassend groentegerecht op tafel. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Lees meerSnijbonen, sperziebonen en gele courgette
Snijbonen zijn eigenlijk heel fotogeniek, jammer dat ze meestal gesneden verwerkt worden. Tijdens een weekend Berlijn aten we bij en daar serveerde ze onder andere een gerecht met snijbonen en gele courgette. Niet gesneden maar in z’n geheel en beetgaar gekookt. Bijzonder inspirerend en lekker. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Lees meerBroodje pulled kip met avocado
Pulled pork is in! Je kon van de zomer geen kooktijdschrift openslaan of er stond wel een pulled pork recept in. Omdat ik wat kipvlees over had van een pan bouillon trekken heb ik pulled chicken gemaakt. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen. Voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerRode bieten met rucola en mosterddressing
Ik koop nooit kant-en-klaar gekookte bieten! Ik vind ze niet lekker en heb ook geen idee hoelang die dingen al in de winkel liggen. Bieten koken kost wat tijd maar als je eenmaal zelf gekookte bieten hebt geproefd wil je echt niets anders meer. Heb je nog ergens een snelkookpan staan? Haal hem dan maar tevoorschijn want die zijn echt superhandig voor het koken van bieten. In 30 minuten zijn ze dan gaar! Deze rode bietensalade met rucola en mosterddressing smaakt heerlijk bij een stukje op de huid gebakken vis. Een recept voor een recept van op de huid gebakken zeebaars vind je . Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 60 minuten (kooktijd bieten) Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Lees meerGevulde ronde courgette met rijst
Deze courgettes zijn kogelrond en uitermate geschikt om te vullen. Met geurige gebakken rijst zoals in dit recept maar ook met een gehaktsaus en geserveerd met spaghetti zet je een leuk en lekker gerecht op tafel. Geen bolcourgettes te vinden? Gebruik dat gewone courgettes, halveer ze en schep de rijst in de uitgeholde helften. Reken ook dan op één courgette per persoon. En heb je een moestuin ga dan op zoek naar zaad want deze Italiaanse courgettesoort doet het ook hier prima. Serveer dit courgette gerecht met de en je zet een feestelijk gerecht op tafel. Voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Oventijd: ca. 15 minuten
Lees meerCrème brûlée maken zonder oven
Crème brûlée als dessert serveren is altijd een succes. In tegenstelling tot wat in de meeste recepten staat laat ik mijn crème brûlées nooit in een waterbad in de oven garen. Ik laat de schaaltjes crème in een uur in de diepvries opstijven. Vervolgens brand ik de suiker en het resultaat is een heerlijke zacht-romige crème brûlée met een krokant suikerlaagje. Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Wachttijd: ca. 1 uur
Lees meerChinese witte kip met zoute uien
Deze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen en bewaren maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een van maken. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: 24 uur (kip zouten) Bereidingstijd: ca. 40 minuten Wachttijd: ca. 2 uur
Lees meerAmandel Panna Cotta met blauwe bessen
Zelf plukken. Het eerste goede voornemen voor volgend jaar is er al: iets lekkers van vers geplukt fruit maken. De mogelijkheden tot zelf plukken zijn talrijk: aardbeien, bessen, frambozen of de appels, peren en druiven uit je eigen tuin. Waarom opeens dit vroege voornemen. Ten eerste kwam buurvrouw Renée me verrassen met een potje zelfgemaakt druiven gelei en ik was op reis en heb wilde blauwe bessen geplukt. Wat is de smaak toch anders dan de bessen in de supermarkt, maak ook die prachtige blauwe kleur is een groot feest. Grote beker mee en vooral onder de struiken kijken zei gids Fergus, daar zitten de grootste. *Als je niets hebt ingevroren mag het nu nog met gekocht diepvriesfruit, maar volgend jaar: plukken!
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer