Franse clafoutis met verse vijgen
Vandaag 5 november 2025 herdenken wij Clara die een jaar geleden overleed. We delen een populair recept van haar. Ik ben geen toetjesmens en houd eigenlijk niet van pannenkoeken, maar voor een echte clafoutis – een ovenpannenkoek met zoete fruitvulling – kun je me ’s nachts wakker maken. Dit super traditionele en echt Frans nagerecht werd tot voor kort alleen nog door Franse oma’s in de Limousin gemaakt. En alleen in de zomer als de kersen rijp en zoet waren. Maar de clafoutis is herontdekt en wordt telkens weer in een nieuw jasje gestoken. Je kunt nu elk soort fruit gebruiken. Zelfs hartige clafoutis zijn helemaal hip. Ik heb een dik Frans kookboek in mijn kast met echt alleen clafoutisrecepten. Maar het lekkerste recept is nog steeds het recept dat ik ooit van Ton Fagel kreeg, toen ik met Ton, Paul en Maryette Fagel het kookboek Aan Tafel met Fagel maakte. Dat recept gebruik ik nog steeds als basis, ik varieer er ook lustig op los. Voor deze clafoutis heb ik verse vijgen gemarineerd in mijn zelfgemaakte sloe gin. Crème de cassis is een goed alternatief. De vijgen heb ik vers geplukt van mijn eigen vijgenboom in Frankrijk. Daar is het nu echt vijgentijd!
Lees meerGevulde patisson met tulumkaas
Deze gevulde met tulumkaas doet me denken aan onze vakanties in Frankrijk. Onze kinderen gingen regelmatig op bezoek bij de oude buren, mevrouw en mijnheer Castaign en kwamen dan terug met manden vol groenten uit de moestuin. Enorme courgettes, komkommers, tomaten, sla en patissons. Deze laatste zagen er prachtig uit maar wat ik er mee moest wist ik toen nog niet. Maar de boerin had genoeg receptjes, in de soep, vullen, koken je kon alle kanten op met deze vruchtgroente. De smaak is niet echt spectaculair maar dat maakt de vorm en uitstraling meer dan goed want zo’n mooie gevulde patisson op tafel is echt een feestje! En om het Franse gevoel helemaal terug te halen gebruikte ik van die lekkere Franse Puy linzen in de vulling. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 60 minuten
Lees meerChili van witte bonen en paprika
Chili van witte bonen en paprika is een recept uit de New York Times, dat ik regelmatig maak. Gewoon een heel lekker gerecht, makkelijk te maken, kindvriendelijk, herfstig en gezond. Door de sojasaus en de harissa komt de umami en pittigheid naar boven. Let wel op dat je niet in één keer de pepers en harissa erbij doet. Als je het te scherp maakt, is het waarschijnlijk niet meer kindvriendelijk. Dan maar wat extra kleingesneden pepertjes als garnering. Als het geheel te dik wordt, kun je er nog wat water bij doen, maar bij mij is dat nooit nodig. Als je de yoghurt en feta niet als garnering gebruikt, kunnen de veganistische vrienden ook gezellig mee-eten. En tot slot: perfect gerecht om in te vriezen, dus maak genoeg.
Lees meerHete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham
Hete bliksem – met salie, knoflook en wild zwijnham – is zo’n recept uit de oude doos. En omdat er op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes zijn is het fijn met het frissere weer daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig. Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 35 minuten
Lees meerWitte bonensalade met venkel
Een stevige salade, deze witte bonen salade met venkel, maar o zo lekker. De aardse smaak van de witte bonen uit blik wordt verzacht door ze te mengen met de rode wijn vinaigrette. Dat maakt de smaak van deze salade een beetje pittig. Omdat ik niet echt van heel zure dressing houd, vind ik het lekker om nog wat gembersiroop toe te voegen aan de dressing. Je kunt de gembersiroop natuurlijk ook weglaten. Maak de salade nog feestelijker door er aan het eind nog wat krokantjes van Parmezaanse kaas over te strooien.
Lees meerZomerse avocado met gerookte zalm, voor- of lunchgerecht
Op warme dagen hoef ik niet altijd warm te eten. Gerechtjes als meloen, gazpacho ( een koude Spaanse soep), artisjokken met dip, avocado, met garnalen of zalm, een goede rijpe kaas en ijs of een bak kersen toe. Heerlijk en als het kan buiten.
Lees meerDorade van de barbecue
Dorade is een ideale vis om op de barbecue of onder je ovengrill te bereiden. Eenvoudig, zo klaar en super smakelijk. Het visvlees komt ook heel makkelijk los van de graat dus ook voor de onwennige viseter is het een traktatie.
Lees meerMosselen op de BBQ
Vier de zomer met mosselen op de BBQ. Zeeuwse mosselen lenen zich uitstekend om op de barbecue te worden bereid. Super makkelijk en super snel. Je kunt zelf spelen met het toevoegen van ingrediënten en smaak. Een ideaal voorgerecht. Per kilo mosselen kun je gemakkelijk 4-5 voorgerechtjes maken. Bereiden in pakketjes betekent dat de mosselen klaargestoomd worden, de unieke smaak van de Zeeuws mossel komt zo optimaal tot zijn recht.
Lees meerDeense Gehaktballetjes en wortelsalade
Dit zijn twee recepten, vandaar dat de ingrediëntenlijst misschien wat lang lijkt. Het zijn echt heel lekkere gehaktballetjes. En behoorlijk makkelijk te maken, de dille en de nootmuskaat geven de balletjes een mooie smaak. Ik moet meteen iets bekennen. Ik heb de saus verdubbeld. Heel lekker om met stokbrood in de saus te dopen. De wortelsalade is ook een topper en prima van tevoren te maken. Zelfs iets beter, dan kan de dressing een beetje vermengen met de wortels. Voor de balletjes geldt hetzelfde, bewaar ze na het bakken afgekoeld in de koelkast en maak de saus de volgende dag. Maar… was je pan niet af. Anders mis je de aanbaksels en die maken de saus altijd lekkerder. Gewoon op het fornuis laten staan.
Lees meerSpaanse aardappeltortilla
Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke spaanse aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Het werd geserveerd met ernaast een kom koude paprikadipsaus, ofwel ‘samorejo’. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.
Lees meerRisotto met asperges
Risotto met asperges maken nu in het aspergeseizoen. Misschien tijd voor een andere bereiding dan de klassieke met ham, ei en gewelde boter. Ham en ei kunnen bij deze risotto gebruikt worden, maar vegetarisch kan ook. Ik maak een aspergebouillon van de schillen en afsnijdsels van de asperge. U kunt kiezen voor een bouillontablet. Voor de kleur kook ik de laatste 5 minuten een handje doperwten mee.
Lees meerRabarbercrumble met dunne room
Rabarber is nu in het seizoen. Afkomstig van onze natuurboerderij in het Brabantse Baarschot maakte ik deze rabarbercrumble met dunne room. Het is een super gerecht. Het heeft alles in zich; zoet, zuur en bitter. Een crush en de zachtheid van de dunne room. Het recept komt uit ’s Hollandse Kramen kookboek. Een van mijn favoriete kookboeken.
Lees meerRabarber-aardbeienjam met gember
Rabarber-aardbeienjam met gember … In het voorjaar als de eerste rabarber weer omhoog komt, heb ik er nog meer zin in dan in de zomermaanden. Elke dag taart eten is ook zo wat dus een jam er mee maken is heel fijn. Je kunt de jam ook heel goed door de yoghurt roeren voor een snel doordeweeks nagerecht, bij het ontbijt door de muesli of een lekker laagje op de cake van de slagroomtaart.
Lees meerCarrot cake met sinaasappel en walnoten
Carrot cake met sinaasappel en walnoten wordt al eeuwen gebakken. De zoete wortel kan een deel van de dure suiker vervangen en is gezond en lekker. In Amerika en Engeland is roomkaasglazuur favoriet. U kunt ook kiezen voor slagroom of noten crème. Versier de taart naar eigen idee. Dit keer met chocolade voor Pasen.
Lees meerSesam noodles met Toban Jiang saus
Sesam noodles met Toban Jiang saus is een pittig gerecht. Wees voorzichtig met de Toban Jiang saus en houd je goed aan de verhoudingen in dit recept. Liever aan het eind nog wat scherper maken, dan dat het gerecht niet smaakt omdat het te scherp is. Je kunt alle soorten noodles gebruiken, zelfs spaghetti. En is de bimi niet te vinden, dan lukt het ook met broccoli. Zelf had ik nog wat paksoi over en heb dat met de bimi meegebakken.
Lees meerPittige spruiten met chorizo
De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer