Egg Benedict

Egg Benedict

Egg Benedict: gepocheerd ei, gegrilde ham en Hollandaisesaus op een muffin (of briochebroodje). Ik ben er verzot op!

En ook al zijn een zacht gekookt eitje met soldaatjes (lange puntige croutons die je in het ei doopt), een gebakken ei met spek of een romig roerei met vers geplukte kruiden niet te versmaden. Een lekkerder ei dan Egg Benedict bestaat voor mij eigenlijk niet. Ik at het voor het eerst in een B&B op een culinaire reis in America, met kakel verse eitjes en “apple smoked ham”, very sweet memories. Nu zet ik het voor speciale ontbijt- of brunchmomenten op tafel, met of zonder vrienden, het is altijd een succes.

Zelfgemaakte Hollandaisesaus erover is natuurlijk het lekkerst. Maar die is nogal zwaar en ik smokkel ook wel met een pakje kant en klare saus, die minder heftig is. Als variatie op ham gebruik ik ook uitgebakken plakjes spek of gerookte zalm. In plaats van het broodje is een bedje gegaarde spinazie blaadjes heerlijk. Dan heet het Oeufs-a-la-florentine. Annelène maakte hiervoor een heerlijk recept met kaassaus: Oeufs a la florentine

Bereidingswijze

  1. Maak de Hollandse saus: Smelt de roomboter in een steelpannetje op een heel laag vuur zonder dat de boter bruin wordt. Niet roeren! Laat het even staan. Doe 2 el citroensap en 2 el koud water in een ander pannetje. Roer de eidooiers er met een garde door. Zet het pannetje op het allerlaagste vuur en klop met een garde tot de saus luchtig is en langzaam een heel klein beetje begint te binden. Neem de pan dan van het vuur en blijf rustig een beetje kloppen tot de saus een beetje dikker wordt.
  2. Schenk de gesmolten boter er volgens al kloppende, langzaam en zo voorzichtig bij, dat alleen de vloeibare boter in de saus terecht komt en de melk-bestanddelen niet mee komen.
  3. Breng de saus op smaak met versgemalen peper & zout en eventueel een beetje citroensap.
  4. Houd de saus warm in een thermoskan of zet het pannetje in een bak met warm water (kijk uit dat het stevig staat en er geen water bij de saus kan komen).
  5. Pocheer de eieren: Breng in een wijde (bijv. hapjes) pan een laag (ca. 7 cm) water met de azijn tegen de kook aan. Draai het vuur lager. Breek intussen elk ei boven een apart kopje.
  6. Laat de eieren één voor één langzaam en voorzichtig naast elkaar in het kokende water glijden.
  7. Pocheer de eieren ca. 4 minuten, tot het wit gestold is en de dooier nog zacht.
  8. Schep de eieren met een schuimspaan uit het water en in een kom met warm water (zo houd je ze warm). Tot hier kun je het recept helemaal voorbereiden zodat je het vlak voor het eten alleen hoeft af te maken.
  9. Leg de plakjes ham in een hete grillpan of droge koekenpan en gril ze om en om. Snijd de broodjes open en toost ze.
  10. Beleg ze met de ham of gerookte zalm. Schep de eieren met een schuimspaan uit het water en dep ze droog met keukenpapier. Leg ze op de broodjes en schep de saus erover. Serveer direct.

Tip: Mocht de saus een beetje schiften dan kun je er een of 2 theelepeltjes koud water doorkloppen.

Egg Benedict

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer