Oliebollen

Oliebollen

Oliebollen met appel, limoen en kaneel vind ik het lekkerst. Maar er mogen ook krenten en rozijnen door.
Oliebollen op oudejaarsavond is een Nederlandse traditie, die stamt uit de 17e eeuw. Oliebollen horen niet alleen bij oudjaar, op elke zichzelf respecterende kermis staat wel een oliebollenkraam. We kunnen niet zonder. En zelf bakken maakt het allemaal nog lekkerder en feestelijker.

Voorbereidingstijd: ca. 30 minuten
Rijzen: 1 uur
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Bereidingswijze

  1. Schil de appels en rasp ze. Rasp de schil van de limoen erover. Roer limoensap door de appel en bestrooi met kaneel.
  2. Meng de bloem met het zout in een beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en strooi er gist en suiker in.
  3. Verwarm de melk tot lauwwarm, niet boven de 40 graden Celsius anders werkt de gist niet.
  4. Schenk wat melk in het kuiltje. Voeg de rest van de melk toe en roer met een mixer of houten pollepel tot een glad beslag.
  5. Roer de appel en desgewenst krenten en rozijnen door het beslag.
  6. Dek de kom af met plasticfolie of een theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plek.
  7. Verhit frituurolie in een ruime pan tot 180 graden Celsius. Dompel 2 lepels of een ijsbollepel even in de olie (dit voorkomt dat het beslag blijft plakken) en schep bolletjes in de olie. Niet meer dan 4 of 5 per keer anders koelt de olie te snel af. Frituur de oliebollen goudbruin en gaar in 8 – 10 minuten. Draai ze halverwege om met een schuimspaan.
  8. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  9. Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker en extra kaneel.

Gebruik karnemelk. Het zuur maakt de oliebollen luchtiger.

Verse gist (20-25 g) eerst glad roeren met 1 dl lauwe melk en dan in het kuiltje gieten.

Oliebollen

Ingrediënten
  • Ca. 20 stuks

Robert Herder messen: Altijd vlijmscherp!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer