Blog

Brodo

Het is tijd voor Brodo. De herfst komt eraan, het weer verandert dus dat betekent dat we ook weer andere dingen gaan eten. Op een sombere middag is het heerlijk om een kop soep of zelf getrokken bouillon te eten. In New York is er zelfs een nieuwe rage ontstaan om het hele jaar door ‘’brodo’

Blog

Brodo

Het is tijd voor Brodo. De herfst komt eraan, het weer verandert dus dat betekent dat we ook weer andere dingen gaan eten. Op een sombere middag is het heerlijk om een kop soep of zelf getrokken bouillon te eten. In New York is er zelfs een nieuwe rage ontstaan om het hele jaar door ‘’brodo’

Brodo

Het is tijd voor Brodo. De herfst komt eraan, het weer verandert dus dat betekent dat we ook weer andere dingen gaan eten. Op een sombere middag is het heerlijk om een kop soep of zelf getrokken bouillon te eten. In New York is er zelfs een nieuwe rage ontstaan om het hele jaar door ‘’brodo’ te eten. Wist je dat ze zelfs in de rij staan van vroeg in de ochtend tot laat. Deze ‘brodo’ is  de nieuwe koffie to go geworden. Van een langdurig getrokken runder- of kippenbouillon wordt een heerlijk culinair gerecht gemaakt. Je kunt zelf toppings kiezen om je verse bouillon een eigen smaak te geven. En uiteraard is er ook een vegetarische brodo. Een ideale manier om de eerste trek te stillen, op te warmen of mee wakker te worden. Naast dat het heel lekker is, is het ook nog eens super gezond. Je hebt direct een verzadigd gevoel dat er voor zorgt, dat je niet gaat snacken. Een beker bouillon is laag in calorieën.

Hoe maak je zelf een goede kippenbouillon

1 Rooster je kipkarkassen en bouten voor extra smaak.

2 Snijd de groenten niet te klein, een centimeter of vier is groot genoeg. Voeg ook peterselie stelen toe.

3 Zet de bouillon altijd op met koud water. Breng eerst je bouillon aan de kook, draai het vuur laag en schuim regelmatig de pan af.

4 Voeg alleen soepgroente toe aan de bouillon, het is geen rommelpot waar je alle kontjes en restjes in kwijt kunt.

5 Laat de bouillon zachtjes 4-5 uur trekken.

6 Schenk de bouillon voorzichtig door een zeef.

7 Laat de bouillon zachtjes nog iets inkoken zodat het geconcentreerder van smaak wordt.

8 Laat de bouillon goed afkoelen, in een kom met ijskoud water.

9 Bewaar de koude bouillon in de koelkast of schenk in bakken en vries in.

10 Breng de bouillon zachtjes opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout en peper.

De verrassing die het een opkikker geeft. In de hippe tenten mixen ze met een cappuccino melkkloppertje de smaakmakers door de bouillon.

Pluk de blaadjes van 3 takken peterselie en stamp deze fijn in de vijzel met een beetje kurkuma. Voeg het op het laatste moment toe aan de bouillon.

Rasp op een fijne rasp, bijvoorbeeld een Microplane-rasp verse gember. Snijd een paar takjes koriander fijn en voeg toe met twee eetlepels kokosmelk.

Een theelepel (verse) boerenboter met fijne tuinkruiden zoals bieslook, peterselie en kervel.

Fijn gesneden rode peper met limoensap en kokosmelk.

Oosters met een scheutje sojasaus, gembersiroop en koriander.

Of een beker royaal vullen met fijn gesneden kleine groenten, schenk hier de kokend hete bouillon op voor een heerlijke, vullende soep.

Kom je dit najaar toevallig niet in New York? Ga dan voor een verse brodo beleving naar Amsterdam. Op de Haparandaweg 746 in de houthavens zitten de bouillon brothers. Ook hier trekken ze ‘authentieke bone broth’. En wil je weten waarom het zo gezond is kijk dan op hun site www.bouillonbrothers.nl/daarom-bouillon.

 

 

 

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *