Door Anneke Ammerlaan
Met zeer veel genoegen en soms ook ontzetting heb ik ‘ANDERE KOST’ gelezen. Dit is het nieuwste boek van de wetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt en gaat over de acute noodzaak van verandering van ons eetpatroon. Op macroniveau: dus wat is de noodzaak op mondiaal niveau met betrekking tot klimaatverandering en alle gevolgen hiervan. En op microniveau: de acute noodzaak van verandering van ons eetpatroon voor een gezond lijf.
Ultra bewerkt voedsel
De belangrijkste boodschap: eet zo min mogelijk ultra bewerkt voedsel. Of zoals de Amerikaanse publicist Michael Pollan het formuleert: ‘eet niet wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen’. De wetenschappelijke omschrijving van ultra bewerkt voedsel is: voedsel dat wordt gemaakt op basis van bewerkte vetten en eiwitten, zetmeel en suikers (o.a. transvetten, soja-isolaat, maltodextrine) waar meestal ook nog zoetstoffen, kleurstoffen, smaakversterkers, emulgatoren en glansmiddelen aan zijn toegevoegd. Je denkt dan misschien direct aan frikandellen, frisdrank en soep uit pakjes, maar ook veel vleesvervangers zijn ultra bewerkt. De supermarkt staat er vol mee. Lees de ingrediëntenlijsten maar op de verpakkingen.
Proef op de som
Om te weten wat ultra bewerkt voedsel echt met je doet, nam de Engelse wetenschapper en programmamaker Chris van Tulleken letterlijk de proef op de som. voor zijn BBC programma ‘What are we feeding our kids?’ at hij een maand lang 80% ultra bewerkt voedsel. Het eetpatroon van zo’n 20% van de Engelse bevolking. In de maand dat hij dit ‘dieet’ volgde, nam zijn gewicht met 6,5 kg toe, ging hij slechter slapen, werd hij langzamer in zijn gedrag, kreeg hij een laag libido, nam zijn darmwerking af en voelde hij zich 10 jaar ouder.
Bewerkt voedsel en het brein
Volgens Chris werd het eten van ultra bewerkt voedsel iets dat zijn hersen gewoon van hem wilden. En dat klopt ook. Scans van zijn hersenen wezen uit dat in deze maand van ultra bewerkt voedsel at het gebied gelinkt aan verslaving sterk werd geactiveerd. Gelukkig nam die activiteit af, nadat Chris was overgeschakeld op zijn normale dieet van onbewerkt voedsel. En kwam ook het ook weer goed met zijn slapeloosheid en humeur. Maar hij is wel van het experiment geschrokken. Als een maand dit dieet al zoveel veranderingen bij hem teweegbrengt, wat doet zo’n dieet dan in een kinderbrein dat nog gevormd moet worden?
Wetenschappelijk onderbouwd
Het fijne van ‘Andere Kost’ is dat het boek wetenschappelijk is onderbouwd en laat zien wat onderzoeken uitwijzen. Dat in combinatie met een vlotte pen maakt dat het ook voor de geïnteresseerde leek een heel waardevol boek. Ik eet nog meer onbewerkt voedsel dan voorheen en begin zelf het resultaat te zien op de weegschaal en te merken in mijn humeur.
Koop hier het boek
ANDERE KOST. Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem door Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
ISBN 978 9045043869