Strata van croissants (voorbereiden) en salade met kikkererwten croutons

Strata van croissants (voorbereiden) en salade met kikkererwten croutons

Een van mijn favoriete gerechten uit de Amerikaanse keuken is de ‘breakfast strata’, een ovenschotel met als basis brood, eieren en kaas. Deze versie wordt gemaakt met croissants, die het geheel wat luchtiger maken dan met brood. Ideaal voor een brunch of als je ‘ontbijters’ krijgt. Het is zo lekker, dat je het ook om kunt draaien. Maak deze Strata voor meer dan 4 personen (simpel het aantal ingrediënten naar rato vermeerderen) en vraag of je kinderen, buren of vrienden gezellig komen brunchen.
Eigenlijk is dit een recept voor de volgende dag. Maak het helemaal gereed en zet het in de koelkast. Het enige dat je hoeft te doen is op kamertemperatuur te brengen en in de oven zetten.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven tot 200 graden. Snijd de croissants in de lengte doormidden en leg ze op een bakplaat. Rooster ze in 3 tot 5 minuten goudbruin (even opletten dat ze niet te hard gaan). Laat ze afkoelen.
  2. Verwijder het vel van de worst en snijd de inhoud in stukjes. Verwarm op middel vuur de olijfolie en bak de witte stukjes bosui en worst 5 minuten. Prak de worst tijdens het bakken met een spatel tot het verkruimelt. Roer er tot slot de salie door en schep zonder de olie in een grote kom en meng hier de in stukken gescheurde croissants door. Gebruik de olie om een ovenschaal (ca. 20 x 25 cm) in te smeren.
  3. Klop de eieren, melk, slagroom, 80 gram gruyère, 2 theelepels zout en versgemalen peper door elkaar.
  4. Schep het croissantmengsel in de ovenschaal en giet het eimengsel erover. Druk de croissants wat in zodat het vocht goed intrekt. Dek de schaal af met gladfolie en laat (minimaal 4) uur in de koelkast staan.
  5. Haal de Strata uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  6. Verhit de oven tot 175 graden. Bestrooi de strata met de gruyère en dek de schaal af met folie. Zet de schaal ca. 45 minuten in de oven. Verwijder de laatste 5 tot 10 minuten de folie en bak tot goud bruin. Laat even buiten de oven staan en garneer met de resterende bosui.

Strata van croissants (voorbereiden) en salade met kikkererwten croutons

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer