De basis bestaat meestal uit verschillende kazen waaronder stukjes of uit elkaar getrokken vlechtkaas en witte kaas; plakjes salami achtige worst; olijven; stukken komkommer; plakjes tomaat; groene pepers; plakken of stukken wortel; gedroogd fruit, walnoten, dikke yoghurt, sesampasta, confituren, honing; tomatendip/salade; pide (Turks brood) en vaak ook warm zoet brood. Soms aangevuld met gevulde filodeeg-rolletjes met witte kaas en kruiden en zelfs weleens frietjes. Bij die uitgebreide basis kun je nog andere gerechten kiezen zoals mijn favoriet van eieren met sucuk (Turkse knoflook worst) die in de pannetjes waarin ze worden gemaakt op tafel komen. Maar ook andere warme gerechten zoals een soort roerei/omelet met tomaat, paprika en pepers of een warme gesmolten kaas (een beetje zoals een kaas fondue) die heerlijk is in combinatie met de tomatendip die ik eerst op mijn brood smeer zijn heerlijk.
In Istanboel at ik zulke ontbijten voor het eerst. Elke ochtend op ons dakterrasje naast de moskee stond het meeste al voor ons klaar. Alleen de eiergerechten en gesmolten kaas werd á la minute klaargemaakt.
Laatst was ik met mijn vriendin/collega Nadia Zerouali (Kookboekauteur en tvkok/presentator o.a. Binnenste Buiten) voor een prachtige tenttoonstelling, Spirituele Urgentie genaamd en een Mental health event | art & islamic spirituality, in het Stedelijk Museum van Schiedam waar hapjes van Nadia’s (en Samira Dahmani’s) Couscousbar de fysieke mens in evenwicht brachten. We bleven slapen in het net geopende Havendijk hotel.
De receptionist daar bleek gek te zijn op goed eten en hij deed ons een aantal heerlijke (Turkse) adressen aan de hand. Hij raadde ons o.a. aan te ontbijten bij Deli Bazar. Dat was een schot in de roos, fantastisch eten (sweet memories of Istanbul), gul en een prettige huiselijke sfeer met veel families en vriendengroepjes die er die zondagochtend aten. Je besteld er het basis ontbijt en een paar extra gerechtjes. Alles wordt tegelijk op tafel gezet, een feestje!
Toen wij er waren zaten ze nog bij de ingang van de groothandels markt op een onooglijk industrieterrein. Grappige omgeving voor een restaurant als dit en het zegt wel wat dat men daar van heinde en ver naar toekomt. Tijdens de Ramadan zijn ze gesloten om hun nieuwe locatie te verbouwen. Dat is vlakbij. Ze streven ernaar om na het Suikerfeest (dat is aan het eind van deze week), op 1 mei weer open te gaan.
Al met al was mijn ervaring bij Deli Bazar dusdanig fijn dat ik de twee weekenden erna met manlief ook in Amsterdam “op Turks ontbijt” ben gegaan. In West bij plein 40-45. Daar heb je café en patisserie Serifoglu waar we ’s avonds nogal eens heen gaan voor een kop koffie of thee met een kleine keuze aan baklava. Dit is mijn inziens de beste plek voor baklava. Ze gebruiken de beste kwaliteit ingrediënten, hebben heel veel keus en alles is daar (veel te) lekker. Hier hebben ze overdag tot een uur of twee ook een Turks ontbijtbuffet en ook dat is zéér de moeite waard.
Om de hoek van Serifoglu zit nog een fijn adres voor zo’n niet te versmaden ontbijt. Göreme Restaurant! Deze heeft tafelservice en alweer heel vriendelijke, gastvrije bediening. Op de tafeltjes die echt niet krap zijn is het nog even passen en meten om al het lekkers erop te krijgen.
Turks ontbijt in Rotterdam
Deli Bazar
Stuttgartstraat 51, 3047 AR Rotterdam
Tel. 010 2298096
www.delibazar.nl
Turks ontbijt in Amsterdam
Serifoglu
Slotermeerlaan 115, 1063 JN Amsterdam
Tel: 020 611 0328
www.serifoglu.nl
Göreme Restaurant
Burgemeester de Vlugtlaan 162-164, 1063 BS Amsterdam
www.goremerestaurant.nl
Couscousbar
-Javastraat 30, Amsterdam – Oost
-Kinkerstraat 85, Amsterdam – West
Tel: +31 (0) 20 331 4130
www.couscousbar.nl