Zelf geurige za’atar maken. Za’atar kan verwarring veroorzaken, zeker als je er wat dieper in duikt. Mijn mediterrane kookboeken en een zoektocht op internet maakten de verwarring wat za’atar nu eigenlijk is alleen maar groter. Voor ons is het een populair en geurig mediterraan kruidenmengsel dat je op tal van manieren in de keuken kunt inzetten. Je kunt het als finishing touch over mediterrane gerechten strooien, door dips mengen of als ‘rub’ gebruiken voor kip op de barbecue.
zowel kruid als aromatisch mengsel
Maar za’atar is meer: de naam van het kruid zelf, maar ook het mengsel waar dit kruid in verwerkt wordt heet zo. Het kruid behoort tot de oreganofamilie. Het wordt ook wel thym genoemd, maar met de tijm die wij kennen heeft za’atar niets te maken. In het boek ‘Beiroet’ van Merijn Tol lees ik dat er ook verse za’atar is die zowel qua uiterlijk als smaak veel op vers bonenkruid lijkt: donkergroene, langwerpige blaadjes met een heel kruidige smaak en dat de Latijnse van bonenkruid satureja is. Dat lijkt wel heel veel op za’atar.
bij het ontbijt
Vooral in Libanon zijn ze gek op za’atar. Dat begint al bij het ontbijt dan eten ze flatbread met olijfolie en za’atar uit de oven. Of ze eten labne bestrooid met za’atar. Je kunt za’atar hier nu kant-en-klaar kopen, maar het is leuk om dit mengsel eens zelf te maken.
zelf geurige za’atar maken
Zeker als je zoals ik een zeer kruidige oregano in je tuin hebt staan. Laat een bosje verse oregano en eventueel ook verse tijm uit de tuin eerst drogen of ga uit van al gedroogde kruiden. Wrijf 1 eetlepel geroosterd sesamzaad fijn in een vijzel. Voeg 1 theelepel sumac met 2 volle eetlepels gedroogde oreganoblaadjes – of 1 eetlepel oregano en 1 eetlepel tijmblaadjes – en wat zeezout toe. Meng alles met de stamper tot een fijn mengsel. Je kunt dit mengsel in een goed afgesloten potje een maand bewaren. Maar dat gaat het vast niet halen.