Blog

Labour of love: ingrediënten met een glimlach

Kunst met grote K, dat zijn voor mij deze twee kunstenaressen: Chika Mizusawa uit Japan en Lucy Sparrow uit London. Met geduld en vakmanschap geven ze beiden die extra humor aan hun ingrediënten.

Blog

Labour of love: ingrediënten met een glimlach

Kunst met grote K, dat zijn voor mij deze twee kunstenaressen: Chika Mizusawa uit Japan en Lucy Sparrow uit London. Met geduld en vakmanschap geven ze beiden die extra humor aan hun ingrediënten.

Labour of love: ingrediënten met een glimlach

In 2014 las ik een artikel over Lucy Sparrow, een vilt-kunstenares uit Engeland. Lucy had in 2014 in een oud pand in London de ‘The Cornershop’ gemaakt. Het interieur bestond uit 4000 door haar gemaakt vilten producten. Van sla tot radijsjes, van pakken waspoeder tot ketchup, van de diepvries met inhoud tot de kassa. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er. Zelfs de vloeitjes om sigaretten te draaien lagen naast de vilten sigaretten.

Ontmoeting

Ik was meteen verkocht vanwege haar eigenzinnigheid en nodigde haar uit om te spreken op onze conferentie over creativiteit. Het kostte wat overredingskracht, maar in mei 2015 stond ze met een veel te groot busje voor de deur van Figi in Zeist. Dat was het begin, daarna volgden nog heel veel vilten verrassingen.

Wat nog meer

Lucy maakte een sekswinkel, een supermarkt in New York en Tampa, een drogisterij, een teaparty in Buckingham Palace voor het platina jubileum van de Engelse koningin, McDonalds producten en verschillende exposities. Dat ze inmiddels een heel team achter zich heeft is logisch, want het maken van dit soort objecten kost tijd.

Ingrediënten van vilt gemaakt door Lucy Sparrow

Geborduurde kunst

Een andere ‘labour of love’ kwam ik tegen bij een Japanse kunstenares. Geen vilt, maar hedendaags Japans 3-D borduurwerk. Chika Mizusawa borduurde deze prachtige blauwe vis met partjes citroen (‘Coelacanth Lemon Butter Meunière). Zelfs de partjes zijn geborduurd. Ze vult haar borduurwerk aan met klei om haar werk nog reëler te maken. De witte graten zijn van klei gemaakt. Net als Lucy zijn het de details die haar werk zo fantastisch maken.

Nog meer kunst te vinden

Op haar Instagram vind je een post waarin ze laat zien hoe ze haar kunstwerk maakt. Als je daar scrolt, zie je zelfs hoe ze de vis heeft opgebouwd. Niet voor niets had deze kunstenares een tentoonstelling in Tokyo. Ook bij ‘The Flower-Growing Lobster Present’, een prachtige rode kreeft op een bord, realiseer je je hoeveel tijd en aandacht deze moderne borduurkunst kost. Ik heb er in ieder geval niet het geduld voor. (copyright foto van blauwe vis: Chika Mizusawa)

Nelleke van Lindonk

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *