Paella op het kampvuur

Door José van Mil - Pepper & Salt

mei 14, 2016

Om een paella te maken op een kampvuur moeten de kooltjes goed heet zijn. Ook is het handig om de pan op twee verschillende hoogten te kunnen zetten. Als het te hard gaat hoger, niet heet genoeg en om te bakken in het begin lager. Kan met stenen of ouderwetse kookringen die speciaal gemaakt werden om boven open vuur te koken. Wel handig om van te voren even uit te proberen hoe dat omzetten kan werken. Houd ook dikke ovenwanten bij de hand om de pan vast te pakken. De pan moet altijd goed horizontaal blijven! Indien het moeilijk is om aan mosselen te komen dan kun je ze ook weglaten.

Hoofdgerecht voor 6-8 personen
Voorbereidingstijd ca. 30 minuten, bereidingstijd ca. 1 uur

Ingrediënten

3 grote uien

4 tenen knoflook

3 rode paprika's

1 kg verse mosselen in de schelp

3 zakjes (à 0,25 g) saffraan

olijfolie

12-16 stukken kip (drumsticks en dijtjes)

2 tl paprikapoeder

2 citroenen

800 g langkorrelrijst

Tabasco

3 l kippenbouillon ( zelfgemaakt of tabletten)

16-24 gamba's

400 g pijlstaart inktvis (mini's, stukjes of ringen)

400 g gedopte doperwten (vers of ontdooid uit de diepvries)

Extra: grote paellapan ca. 80 cm, kampvuur met gloeiende kooltjes

Bereidingswijze

1Pel de uien en knoflook. Snijd de uien in halve ringen. Hak de knoflook fijn. Snijd de paprika's in reepjes.

2Was de mosselen. Verwijder wijd openstaande mosselen en mosselen met kapotte schelpen.

3Meng de saffraandraadjes met 4 el lauw water.

4Zet de paellapan op een loeiheet kampvuur met rode kooltjes. Zorg ervoor dat de pan horizontaal staat. Verhit een scheut olie en bak de kip bruin. Geregeld keren. Voeg de ui en paprika toe, bestrooi met een beetje zout en bak een paar minuten. Geregeld omscheppen. Voeg paprikapoeder toe, rasp de citroenschil erboven. Roer saffraan met vocht, de droge rijst en een paar druppels Tabasco erdoor. Verdeel goed over de pan. Schenk 3/4 van de bouillon erbij. Strooi er wat peper en als je de bouillon zelf hebt gemaakt en niet gezouten ook wat zout. Laat de rijst in 20-30 minuten gaar worden. Niet roeren of omscheppen! Voeg als de rijst nog niet gaar is maar wel droog wordt meer bouillon toe. Leg als de rijst bijna gaar is de doperwten, mosselen, gamba's en inktvis op de rijst en druk ze er een beetje in. Laat in ca. 5 minuten verder garen.

5Snijd de citroen in partjes en geef ze erbij. ®José van Mil

Tip: Een ¼l van de bouillon kun je vervangen door witte wijn. Voeg die eerst toe, even laten bruisen en dan pas de bouillon erbij schenken.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.