Blog

Een kersttraditie die blijft: gourmetten

Een van de glossy bladen interviewde voor de kerstbijlage een reeks jonge stellen. Standaardvraag: wat doen jullie met de Kerst? Standaardantwoord: gourmetten! Nog sterker: één koppel had elkaar bij het gourmetten leren kennen.

Blog

Een kersttraditie die blijft: gourmetten

Een van de glossy bladen interviewde voor de kerstbijlage een reeks jonge stellen. Standaardvraag: wat doen jullie met de Kerst? Standaardantwoord: gourmetten! Nog sterker: één koppel had elkaar bij het gourmetten leren kennen.

Een kersttraditie die blijft: gourmetten

Ik dacht dat het gourmetten uit mijn jonge jaren passé was, maar nee hoor. Gourmetten staat op plaats één van de culinaire bezigheden met Kerst.

En waarom ook niet? Het is gezellig, op maat gesneden (want ieder kiest zijn eigen ingrediënten) en vermakelijk voor jong en oud. Hygiënischer dan fonduen, waarbij iedereen zijn vork in dezelfde pan doopt. 

Je moet de eetkamer wel ventileren want bij al dat bakken komen er dampen vrij. De parkiet kan in het ergste geval van zijn stokje gaan, dus pas ook een beetje op jezelf. En nog een voorzorg: laat rauw vlees en rauwe vis niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Het Voedingscentrum geeft tips voor veilig gourmetten en biedt suggesties voor te bakken hapjes. 

‘Gourmetten’ komt van het Franse ‘gourmet’, wat fijnproever betekent. Maar de Fransen hebben met ons gourmetten niets te maken. Het gaat hier om een Nederlandse traditie.

Die traditie bestaat nog maar kort. In de jaren zeventig voerde het Voorlichtingsbureau Vlees onder de oubollige slogan ‘Gourmet, probeer ’t eens! ‘ een campagne om de Nederlander aan het gourmetten te krijgen. Gourmetten won het glansrijk van de kaasfondue, waar het Zuivelbureau reclame voor maakte. De Bond voor Plattelandsvrouwen begon gourmetparty’s te houden. Niet veel later ging ook het stadse volk door de knieën voor het miniatuurbakken. Vlees, vis, garnalen, vegetarisch, groenten, paddenstoel, pannenkoek en kwartelei: alles vond zijn weg naar het gourmetstelletje. Knoflook-, whisky- en pindasaus (en ketchup) maakten de pret compleet.

Wij zetten in deze Nieuwsbrief de traditie voort. Met nieuwe ideeën. Geniet ervan!

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.