Gebak

Koffiefinanciers met noten en zoute karamel

Gebak

Koffiefinanciers met noten en zoute karamel

Met deze koffiefinanciers met noten en zoute karamel serveer je schattige kleine Franse cakejes voor bij de koffie of dessert. De noten heb ik geraapt in de Lelystadse bossen en het resultaat: 20 verrukkelijke ieniemienie gebakjes! Financiers zijn rechthoekig van vorm en danken hun naam aan de kleine goudstaven waarnaar ze vernoemd zijn. Ik gebruik een speciale financiervorm van silicone. Daar kun je ze heel eenvoudig uitwippen. Maar heb je die niet gebruik dan een mini muffinvorm.

 

Voor 20 stuks

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Oventijd: ± 10 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C. Rooster de noten 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schud ze op keukenpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C.
  2. Smelt de boter op een laag vuur en laat afkoelen. Roer de suiker met het amandelmeel, de bloem, de oploskoffie en een snufje zout door elkaar. Klop de eiwitten stijf. Schep het suikermengsel erop en spatel het door het eiwit. Voeg de afgekoelde boter toe en spatel het erdoor.
  3. Doe het beslag over in een spuitzak. Verdeel het beslag over de financiersvorm. Bak de financiers in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten goudbruin en gaar.
  4. Wrijf intussen de loszittende velletjes van de noten en hak de noten grof. Schep 2 eetlepels van de zoute karamel erdoor.
  5. Neem de financiersvorm uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Wip de finaciers uit de vorm en bestrijk de bovenkant dun met zoute karamel. Verdeel het notenmengsel met 2 lepeltjes over de financiers. Bewaar de afgekoelde koffiefinanciers met noten en zoute karamel in een afsluitbare doos of trommel.

Zoute karamel maken

Doe 60 g kristalsuiker met 1 eetlepel water in een steelpan en verwarm op een laag vuur zonder te roeren totdat de suiker gesmolten is. Laat de suiker zachtjes koken totdat hij goudbruin van kleur is. Wals de siroop afentoe zodat hij mooi egaal goudbruin kleurt. Verwarm intussen 90 g slagroom. Schenk het al roerende voorzichtig bij de gekarameliseerde suiker, pas op voor spatten, en roer goed totdat alle harde stukjes zijn opgelost. Voeg een mespunt zeezout toe. Laat een druppel karamel op een schoteltje vallen. Proef voorzichtig en voeg zo nodig nog wat zout toe. Neem de pan van het vuur en laat de zoute karamel helemaal afkoelen. Bewaar de afgekoelde karamel in ene afsluitbare pot in de koelkast.

Koffiefinanciers met noten en zoute karamel

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer