Category: Gebak

gastauteur - 3 november 2021

Appeltaart in een kistje

Appeltaart in een kistje recept van Elk jaar als in mijn tuin de appels rijp zijn en van de bomen beginnen te vallen, wordt het tijd voor appeltaart! Inmiddels zijn ook dit jaar al alle appels geborgen en hangen de walnoten in fijnmazige zakken te drogen. En ben ik druk aan het experimenteren met appeltaart bakken in mijn cederhouten kistje. Dit kistje is nieuw in het assortiment.  Heel geschikt voor het braden van groot vlees of vis in de oven of in een gesloten barbecue. En dus ook voor het bakken van deze overheerlijke appeltaart. In plaats van dit houten kistje kun je de appeltaart natuurlijk ook in een braadslede bakken, maar dan mis je wel het verfijnde aroma van het cederhout dat tijdens het bakken in de taart trekt.    

Lees meer
Gebak - 12 juli 2021

Mini quinoataartjes met blauwe bessen

Het is blauwe bessen seizoen in Nederland! Maak er gebruik van en ga zelf bessen plukken. Als je weer thuis bent maak je er deze onverwacht lekkere 'gezonde' taartjes van. De bakjes zijn gemaakt van een mengsel van quinoa en havermout. De vulling is een puree van gierst en amandelmelk. En bovenop liggen die heerlijke blauwe bessen. Eet smakelijk!

Lees meer
Dessert - 15 juni 2021

Roomhoorns

Met kegelvormige hoorntjesbakvormen kun je eenvoudig koekhoorntjes bakken. De vormpjes zijn te koop in winkels met kook- en bakartikelen en via internet. De hoorntjes worden gebakken van bladerdeeg. Ik gebruik altijd roomboterbladerdeeg. De vormpjes moeten ingevet worden met olie of boter. Ik deed een test met beide en het resultaat was dat de binnenkant van de gebakken hoorntjes die met roomboter ingevet waren mooi lichtbruin was en de met olie ingevette hoorntjes wit. De koekhoorntjes kunnen gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom of ijs al dan niet in combinatie met fruit of gekleurde decoratiesnoepjes. Geklopte slagroom met nutella is ook lekker.

Lees meer
Gebak - 14 april 2021

Koningsdag Tompouce

Heerlijk al die oranje tompoucen op een dag als vandaag. Hoe veel heb jij er al op? Op deze tweede koningsdag waarop we veel binnen zitten en er geen vrijmarkten zijn, is het heel leuk om zelf tompoucen te maken. Dit is helemaal niet moeilijk! Ps. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Lees meer
Gebak - 10 december 2019

Spetterende taart met zoute karamel

Zo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken. Voor 10-12 punten Bereidingstijd: ± 50 minuten Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen

Lees meer
Gebak - 7 oktober 2019

Sticky appeltaart met pecannoten

Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt. 

Lees meer
Gebak - 12 april 2019

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken. Voor 12 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking) Oventijd: ± 50 minuten

Lees meer