Blog

Tamme kastanjes

Als je in het najaar in Frankrijk over markten slentert liggen er bij de groentestalletjes vaak tamme kastanjes. En wie in de de winter door New York geslenterd heeft kent vast de dampende karretjes van de kastanjeverkopers! Hier in Nederland zijn verse tamme kastanjes meestal alleen rond de Kerstdagen te koop. Daar profiteer ik dan

Blog

Tamme kastanjes

Als je in het najaar in Frankrijk over markten slentert liggen er bij de groentestalletjes vaak tamme kastanjes. En wie in de de winter door New York geslenterd heeft kent vast de dampende karretjes van de kastanjeverkopers! Hier in Nederland zijn verse tamme kastanjes meestal alleen rond de Kerstdagen te koop. Daar profiteer ik dan

Tamme kastanjes

Als je in het najaar in Frankrijk over markten slentert liggen er bij de groentestalletjes vaak tamme kastanjes. En wie in de de winter door New York geslenterd heeft kent vast de dampende karretjes van de kastanjeverkopers! Hier in Nederland zijn verse tamme kastanjes meestal alleen rond de Kerstdagen te koop.

Daar profiteer ik dan direct van en sla een aantal kilo in. Koel bewaard blijven ze wel een maandje of twee goed maar meestal zijn ze voor die tijd al op. Op ons erf in Drenthe had ik twee tamme kastanjes staan. Ze groeiden echter tergend langzaam en tot dit jaar heb ik nog geen kastanje kunnen rapen! Gelukkig heb ik vriendinnen met tamme kastanjes op hun erf of zelfs gewoon bij hun in de straat staan. Als ik dan een zak tamme kastanjes krijg ben ik als een kind zo blij. Want voor mij is kastanjes roosteren boven een kampvuurtje echt jeugdsentiment.

Als kind gingen wij vaak naar het bos om te wandelen maar ook om allerlei lekkers te zoeken. De herfst was één groot verzamelfeest. Cantharellen, parasolzwammen, biefstukzwammen, eekhoorntjesbrood, hazelnoten, tamme kastanjes en okkernoten om iets lekkers mee te maken maar ook herfstblad, paddenstoelen eikeltjes, mosjes en mooie bemoste takjes om een herfst kijkdoos mee te maken. Uren waren we er mee bezig en dan ging de kijkdoos mee naar school waar we elkaars kunstwerken bewonderde en waar de juf of meester er direct ook maar een lesje over de herfst aan plakte.

Paddenstoelen plukken om mee naar school te nemen mag al jaren niet meer, slecht voor de paddenstoelenstand heette dat! Maar tegenwoordig is wildplukken hip, hele boeken worden er uitgegeven met allerlei informatie en kennis die gedeeld wordt. Toch gebeurt het regelmatig dan iemand ziek wordt van het eten van zelfgeplukte paddenstoelen en soms zelf met ernstiger gevolgen. Dus als je geen verstand hebt van paddenstoelen, waag je er dan niet aan maar houdt je bijvoorbeeld bij de tamme kastanjes, hazelnoten en walnoten.

Deze zijn makkelijk te herkennen en er zijn geen noten/vruchten die er op lijken en die giftig zijn. En vind je dan van die mooie glanzende kastanjebruine tamme kastanjes, snijd ze dan kruiselings in en pof ze voor het ultieme buitengevoel in de gloeiende as van een kampvuurtje of gebruik de barbecue of vuurkorf en eet ze met een beetje boter en wat zout.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *