Blog

Het nieuwe jagen en verzamelen

‘Jagen en verzamelen’ klinkt als iets van tienduizend jaar geleden, maar is in het Frankrijk waar ik mijn zomers doorbreng misschien wel actueler dan ooit. Niet uit noodzaak, maar omdat het zo heerlijk ontspannend werkt en er niets leuker is dan zelf de vruchten te plukken uit de natuur om je heen en tot iets

Blog

Het nieuwe jagen en verzamelen

‘Jagen en verzamelen’ klinkt als iets van tienduizend jaar geleden, maar is in het Frankrijk waar ik mijn zomers doorbreng misschien wel actueler dan ooit. Niet uit noodzaak, maar omdat het zo heerlijk ontspannend werkt en er niets leuker is dan zelf de vruchten te plukken uit de natuur om je heen en tot iets

Het nieuwe jagen en verzamelen

‘Jagen en verzamelen’ klinkt als iets van tienduizend jaar geleden, maar is in het Frankrijk waar ik mijn zomers doorbreng misschien wel actueler dan ooit. Niet uit noodzaak, maar omdat het zo heerlijk ontspannend werkt en er niets leuker is dan zelf de vruchten te plukken uit de natuur om je heen en tot iets lekkers te verwerken.

Kostje bij elkaar sprokkelen

Tot zo’n tienduizend jaar geleden was jagen en verzamelen de enige manier om te overleven. Van landbouw was nog geen sprake. Onze voorouders sprokkelden hun kostje bij elkaar door op wild te jagen en zalmen uit de rivier te vangen. En vooral ook door vruchten, noten en andere eetbare planten en kruiden te plukken. Soms was er eten in overvloed, soms ook even niet.

Ander leven door dorpen en landbouw

Het ontstaan van landbouw en het leven in dorpen maakten deze manier van overleven overbodig. Daarna ging het snel… Nu zit ons leven zo geavanceerd in elkaar, dat jagen en verzamelen overbodig lijkt. Ja lijkt! Want  juist nu de milieucrisis steeds duidelijker wordt, is het heerlijk om gewoon eens om je heen te kijken wat de natuur je op dat moment te bieden heeft. Misschien hebben we dat relaxt door de natuur zwerven wel meer nodig dan ooit. Dit artikel in Trouw laat zien dan die jagers en verzamelaars het nog niet zo gek hadden bekeken.

Een druk op de knop

Plukken wat je lekker vindt. Alleen al om weerstand te bieden tegen de hectiek van deze tijd. Het lijkt wel of we de sciencefiction films in razend tempo aan het in halen zijn en hiermee de feeling met ons eten verliezen. Koken is al nauwelijks meer nodig. Eten bestel je nu met een druk op de knop en even later wordt het thuis bezorgd. Of je winkelt online en stelt de maaltijd uit min of meer kant-en-klare componenten samen.

Aardbeienjam & sciencefiction

Een beeld uit een sciencefiction film van tientallen jaren geleden staat me nog helder voor ogen. Daarin vindt een oude man nog ergens in een schuur een vergeten potje zelfgemaakte aardbeienjam uit een ver verleden. Terwijl zijn zoon vol afschuw toekijkt, proeft de man een hapje van de jam en raakt bijna in extase van verrukking. Wat een smaak! Hij probeert zijn zoon te overtuigen een hapje te proeven, maar die houdt zijn lippen stijf op elkaar. Hij eet liever alleen pillen. Ik hoop dat het zover niet gaat komen.

Jagen in oranje pakken

Jagen is niet mijn ding, maar in Frankrijk hoort het er gewoon bij. Van september tot in het voorjaar jagen de mannen in clubverband, vaak met een vooropgesteld plan. Dit jaar moet het uit de klauwen gegroeide wilde zwijnenbestand worden ingedamd. Elke zondag wemelt het in de bossen van mannen in oranje pakken – om te voorkomen dat ze elkaar overhoop schieten – met dennenboom-print als camouflage. Jarenlang was ik echt tegen dat jagen. Nu denk ik dat dat gereguleerd jagen toch een betere manier is om aan vlees te komen dan het houden van die duizenden en duizenden koeien, varkens en kippen in megastallen. Dat staat me pas echt tegen!

Met een mand door de natuur

Ik ben meer van het verzamelen, zeker als ik in Frankrijk ben. Deze heerlijk lange zomer heb ik daar volop van genoten. Elke dag met een mandje door de weilanden wandelen en plukken wat er rijp is. Even gedachten op nul en je concentreren waar je het lekkerste fruit kunt vinden. Het prachtige warme weer maakte het dit jaar extra leuk. Daardoor waren de vijgen, pruimen, mirabellen, bramen en druiven extra groot en dubbel zo lekker. Ook de hazelnotenoogst was dit jaar overweldigend.

Taart, jam & ander lekkers

Verzamelen maakt je creatief in de keuken. Elke dag maakte ik weer iets anders lekkers. Zoete of hartige taart of clafoutis (link), een leuk voorgerechtje of borrelhapje.  Vooral vijgen combineren goed met geitenkaas en rauwe ham en zijn ook heerlijk in een salade met rucola. En natuurlijk heb ik ook vijgenjam gemaakt. Die heb ik lekker lang laten inkoken om de fijne vijgensmaak nog beter tot zijn recht te laten komen. Heerlijk voor later bij een kaasplankje.

Van jam tot ijs

Ook de pruimen, mirabellen en bramen zijn verwerkt tot totaal zeker 30 potten jam. En die zelfgemaakte jam blijkt de perfecte basis te zijn voor lekker romig ijs. Super simpel: je klopt 250 ml slagroom stijf en klopt er vervolgens 250 gram Griekse yoghurt (10% vet) en 250 gram jam door. Doe dit mengsel over in een diepvriesdoos en laat het in 2-3 uur bevriezen. Een super toetje met extra fruit en een scheutje sloe gin.

Minder boodschappen doen

Met al dit overheerlijke fruit en daarbij ook de tomaten, sla en verse kruiden uit mijn groentetuintje, de overvloedige hoeveelheid courgettes die onze buurman met emmers tegelijk voor onze deur zette en de heerlijke peren van een vriendin hadden we deze zomer zoveel eten, dat we nauwelijks boodschappen hoefden te doen. Het werd bijna een sport om zo min mogelijk in winkels te komen. Misschien is dat waar we uit eindelijk weer naar toe moeten.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *