Blog

Appels met smaak

Mooi maar met weinig smaak Appels met smaak, zijn die er nog? Volgende maand kan ik waarschijnlijk starten met het plukken van de appels uit onze eigen boomgaard. Daar kijk ik erg naar uit want ik vind al die appels die nu in de schappen liggen zo weinig smaak hebben. Het ziet er prachtig uit

Blog

Appels met smaak

Mooi maar met weinig smaak Appels met smaak, zijn die er nog? Volgende maand kan ik waarschijnlijk starten met het plukken van de appels uit onze eigen boomgaard. Daar kijk ik erg naar uit want ik vind al die appels die nu in de schappen liggen zo weinig smaak hebben. Het ziet er prachtig uit

Appels met smaak

Mooi maar met weinig smaak

Appels met smaak, zijn die er nog? Volgende maand kan ik waarschijnlijk starten met het plukken van de appels uit onze eigen boomgaard. Daar kijk ik erg naar uit want ik vind al die appels die nu in de schappen liggen zo weinig smaak hebben.

Het ziet er prachtig uit hoor als ze zo mooi naast elkaar in de kratten bij de groenteman, supermarkt of op de markt liggen. Groene appels met een rode blos, geel-rode appels, rode appels en zelfs appels met een roze gloed. Je zou er zo in bijten maar qua smaak valt het allemaal erg tegen. Ik vraag mij af waarom er zoveel appels te koop zijn met weinig of geen smaak. Hoe moeilijk kan het zijn om een lekkere appel op de markt te brengen.

Mijn eigen boomgaard is klein met verschillende fruitbomen dus het aanbod is beperkt, maar de fruitrassen zijn gekozen op smaak! Ik heb 3 appelbomen staan. Een Goudrenet, een Bramley’s Seedling en een Gravensteiner. Er stond ook een James Grieve maar die boom was al oud en is verleden jaar helaas tijdens een najaarsstorm omgewaaid.

Ik kijk nu al uit naar het moment dat de appels plukrijp zijn. De Goudrenet geeft bijna elk jaar fruit. Het ene jaar meer dan het andere maar van deze appel wordt ik echt blij. Een heerlijke appel vind ik het. Om zo uit het vuistje te eten, maar ook in taarten, om te sappen en om appelmoes en appelstroop van te maken een top appel. En je kunt hem op een koele plaats goed bewaren.

De Bramley’s Seedling is een ander verhaal, die staat eigenlijk niet op een goeie plek, tegen de bosrand aan dus heel veel fruit geeft hij niet maar dit jaar meer dan anders. Het zijn grote platronde groene appels met hard wit en zuur vruchtvlees. Uitermate geschikt voor verwerking. En ik maak er graag taarten van.

De Gravensteiner stond ook al op ons erf toen we hier kwamen wonen maar dat is geen aanrader. Volgens de boekjes een lekkere appel maar hij geeft ‘lastig’ fruit en dat kan ik alleen maar onderschrijven. Dus deze boom moet je echt niet aanschaffen als je op zoek bent naar een appelboom. Hij staat vooral mooi te zijn in het voorjaar maar appels geven homaar!

Voor andere appelrassen ben ik net als iedereen afhankelijk van het aanbod. Vanaf eind augustus tot ongeveer half oktober zijn de James Grieve appels te koop. Met de groengele schil met rode strepen of een klein blosje en sappig en smakelijk wit vruchtvlees is het een van mijn favoriete appels. Het is een kwetsbare handappel die helaas maar een paar maanden verkrijgbaar is. Maar als hij er liggen ze bij mij op de fruitschaal!

Verder vind ik de Jonagold met zijn sappige vruchtvlees en friszoete smaak en de Karmijn de Sonnaville, een friszure appel met een bijzonder aroma erg lekker. En dan straks natuurlijk het sterappeltje, dat blijft een bijzonder smakelijk appeltje. Mee gestoofd in gerechten kleurt het vruchtvlees rood en zo uit het vuistje of in salades een topper!

Dus van alle appels die het jaarrond te koop zijn vallen er maar een paar bij mij in de smaak. Welke appels vind jij het lekkerst?

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *