Keuken: Aziatisch

Gembermousse met kletskop

Gember is hot. Gemberthee is niet aan te slepen. Gember is ook een heerlijke smaakmaker in Oosterse gerechten. Kook eens een stukje gemberwortel mee met worteltjes, zout is niet meer nodig.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten + opstijven

Bekijk hier het recept voor kletskoppen.

Door Annelene van Eijndhoven

Kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer maken

Kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer

Deze kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer maakte ik met verschillende groenten die ik nog in de koelkast had liggen. Soep maken is een prima manier om restjes uit de koelkast op te maken.

Ik had nog wat snijbonen over van een roerbak en nog een halve bloemkool van een bloemkoolsoep die ik verleden week maakte. Verder lag er nog een komkommer die eigenlijk iets te zacht was voor in een salade. Met wat ingrediënten die ik eigenlijk altijd op voorraad heb, zoals currypasta, bouillontabletten en santen maakte ik er deze lekkere Aziatisch getinte soep van. En... soep is wat mij betreft comfortfood bij uitstek, dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken!

Voor 4 kommen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Pittige noedels met groenten en cashewnotensaus

Maart is een moeilijke maand. Het ene moment ruik je de lente, het andere moment sneeuwt het. Voor je gevoel is de winter al voorbij en snak je naar lichtere kost. Even geen stamppot, stoofpot en stevige erwtensoep meer. Maar voor luchtige salades is het toch nog iets te koud. Deze pittige noedels met lekker veel groenten zijn precies goed voor dit moment. De kleurig groenten maken je vrolijk en de pittige specerijen in de noedels en cashewnotensaus zorgen voor een tropische ‘touch’ en maken je weer lekker warm.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Jackfruit-rendang met quinoa

Jackfruit-rendang met rode quinoa

Jackfruit is een goed en lekker alternatief voor vlees. Het vruchtvlees van jackfruit ziet er ook uit als draadjes vlees. Daarom is jackfruit zo leuk om er een rendang mee te maken. Je maakt er makkelijk een heerlijke door de weeks maaltijd mee.

(dank Pablo's Revolucion voor het delen van één van de vele recepten en foto die ik voor jullie heb ontwikkeld). Culinair fotograaf: Saskia van Osnabrugge.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.

 

Voorgerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer.

Bekijk hier de bereidingsvideo!

Door José van Mil - Pepper & Salt

avocado komkommer sushi

Sushi avocado komkommer

Plantaardig eten is hip. Veel mensen willen bewuster leven. Eten daarom minder vis en vlees eten. En eten op verschillende momenten van de dag groente. Om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen is dit een heerlijke snack of als onderdeel van de lunch.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Pad thai noedels met tofu

In Azië is de combinatie van tofu met ei een klassiekers. Dit heerlijke noedelgerecht is daar een voorbeeld van.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

Indische kippensoep met prei en eiermie

Voeg je aan deze soep nog wat extra groenten en eventueel wat extra mie toe, dan heb je een heerlijke maaltijdsoep.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

Geroosterde zalm met Indiase linzen

De vette zalm is een heerlijke combinatie met de wat drogere linzen. De mango zorgt voor een friszoete noot.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food