Categorie: Soep

Chinese kippensoep met boontjes, paksoi en zeewiernoedels

Zo’n lekkere gevulde Chinese kippensoep met boontjes, paksoi en noedels gaat er altijd wel in. Als je de kip vanavond kookt heb je de bouillon al klaar en staat vervolgens de volgende dag in zo’n 20 minuten een lekkere soep op tafel. Een heerlijke weekendsoep die prima smaakt na een boswandeling of als lichte avondmaaltijd.

Soep voor 4 personen

Bereidingstijd bouillon: ± 40 minuten
Bereidingstijd soep: ± 20 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag.

Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje.

Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto

Bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto

Deze bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto is eenvoudig te maken en ziet er door de presentatie extra feestelijk uit. Omdat het bij ons op het ogenblik walnoten regent maakte ik er een walnoten-komijnpesto bij. Die combineerde bijzonder goed met de licht pittige smaak van de bloemkoolsoep. Zo'n walnotenpesto is echt een aanrader want niet alleen in de soep smaakt deze pesto erg lekker hij is ook heerlijk op een sneetje brood met een plak rauwe ham of kaas.

Een heerlijk soepje voor door de weeks of in het weekend. Door de toppings er apart bij te serveren krijgt de soep een feestelijk tintje. En met wat lekker knapperig brood erbij zet je een lekkere maaltijd op tafel.

Soep voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Verfrissende komkommergazpacho

Komkommertijd! In de letterlijke zin. Want juist nu het zo warm is, breekt het seizoen voor komkommers aan. Heerlijk verfrissend en dorstlessend! Mijn buurman hier in Frankrijk brengt mij om de dag een paar komkommers en een flinke bos platte peterselie uit zijn groentetuin. Van die komkommers snoep ik de hele dag door, maar laat me er ook culinair door inspireren. Deze komkommergazpacho is hier met dit warme weer echt favoriet! IJskoud en ook pittig, dat helpt je er weer bovenop als het je echt te warm wordt. Een prima soepje om gewoon tussendoor als opfrissertje te geven, maar natuurlijk ook lekker als voorgerecht. Supersimpel om te maken! Ik heb deze superwarme zomerdagen gewoon een kan met komkommergazpacho in de koelkast staan.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Een warme vissoep voor een zonnige dag

Een aantal keren per jaar komen wij met ‘uit de keuken van 8’ bij elkaar. Naast het feit dat we op de hoogte willen zijn van waar iedereen aan werkt, bespreken we ook nieuwe trends of speciale culinaire vondsten die we tijdens een reis hebben ontdekt. Het unieke aan onze groep is dat iedereen culinair bezig is, maar allemaal op ons eigen terrein. Soms overlappen we elkaar en werken we samen, maar het is mooi om te zien hoe groot het culinaire gebied is waarin we opereren. Van professionele chef activiteiten tot product ontwikkeling tot kookboeken schrijven, enz. En… we lachen ook nog behoorlijk als we bij elkaar zijn; dat blijft belangrijk. Elke keer ben ik weer verbaasd hoeveel je kunt doen in 3 uur.
We koken voor onze meetings allemaal een gerecht en na alle bespreekpunten afgewerkt te hebben, komen onze gerechten op tafel. Best een uitdaging, want er zit wel een groot ‘smaakpanel’ aan tafel.
Afgelopen keer maakte ik een vissoep en het was een topper. Het fijne is altijd, dat je bij zo’n waslijst aan ingrediënten eerst denkt, dat gerecht duurt me veel te lang, maar dan merkt dat de bereiding een fluitje van een cent is.

 

 

Door Nelleke van Lindonk

Aspergesoep, lekker klassiek

Aspergesoep, Lekker klassiek

Foto Henk Brandsen

 Aspergesoep kan worden gemaakt van de schillen en minder mooie stukken van asperges. Daarvan maak je een aspergebouillon, onder water zetten, aan de kook brengen en een uurtje laten trekken. De bouillon wordt dan gebonden door er aardappelzetmeel (die is aangelengd met een beetje water) door te roeren. Leuke en smakelijk rest verwerking maar een aspergesoep die wordt gemaakt van hele (geschilde) asperges (hoeven niet recht of gaaf te zijn) is voller van smaak en vind ik lekkerder. Een heerlijk voor- of lunchgerecht!

 Voor- of lunchgerecht voor  4 personen

Bereidingstijd ca. 30 minuten

 

Door José van Mil - Pepper & Salt

witlofsoep met zwarte knoflookroom

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Deze witlofsoep maakte ik voor een pré-kerstdiner met vrienden maar omdat ik nog over had maakte ik er ook nog een variant op; witlofsoep met zwarte knoflookroom. Zwarte knoflook is een gefermenteerde knoflook die ik een paar maanden geleden proefde tijdens een foodbeurs. Ik was verrast door de smaak. Een beetje knoflook maar dan zoet en met de structuur van een zacht dropje. Ik zag toen al mogelijkheden en toen ik onlangs zwarte knoflook bij een supermarkt zag liggen heb ik het direct meegenomen. Het geeft de witlofsoep een bijzondere smaak!

Trouwens zo’n pré-kerstdiner is een aanrader. Ik maak dan altijd de gerechten die ik met kerst wil serveren en tackel dan tijdens dit diner alle onvolkomenheden. Ik serveer de witlofsoep in kleine kopjes. Daarvoor struin ik altijd kringloopwinkels en brocante markten af. Vaak kun je van die gekke kopjes voor een paar euro op de kop tikken. 't Is ook leuk om allemaal verschillende kopjes te gebruiken.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Voor ± 20 mini-kopjes soep

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Gazpacho van frambozen met sherry-azijn

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam

IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.)
We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.

Door José van Mil - Pepper & Salt

Basisrecept voor groentebouillon

Basisrecept voor groentebouillon

Met dit basisrecept voor groentebouillon kun je alle kanten op én meteen alle groenterestjes uit je koelkast verwerken. Een rimpelige wortel of een stuk bloemkool dat zijn knapperigheid verloren heeft, verflenste kruiden, een handje spruitjes of een stuk witte kool dat eigenlijk al te lang in de groentelade heeft gelegen? Ze kunnen allemaal gebruikt worden!
Knolselderij, ui en prei geven de bouillon een heerlijke kruidige smaak waardoor je weinig zout gebruikt. Met de groentebouillon gemaakt van de ingrediënten in dit recept maak je een geurige bouillon die je overal voor kunt gebruiken.
Je kunt hem zo drinken als gezond tussendoortje of hem gebruiken om een gevulde groentesoep van te maken. Maar ook als verfijnd voorafje met een handje groenten als plakjes bospeen, peultjes, wat champignons en/of ringetjes bosui of als basis voor een saus is deze bouillon heel geschikt.

Voor ± 2½ liter
Voorbereidingstijd: ± 15 minuten
Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Heldere groentebouillon met wortel en bosui

Heldere groentebouillon met wortel en bosui

Met de bouillon van het basisrecept voor groentebouillon en een klein beetje verse groenten maak je in een handomdraai een smakelijk voorgerecht.

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 10 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken