Blog

Die klimaatscholieren zijn zo gek nog niet!

Die klimaatscholieren zijn zo gek nog niet! Wie vaker mijn blogs leest weet dat ik begaan ben met ons klimaat en behoorlijk ver ga in milieu- en energiebesparende maatregelen. Als dat er éénmaal in zit, gaat het gewoon vanzelf. Afval scheiden, milieubewust koken (zie ook het KEUKENBOEKJE  dat Nelleke en ik al jaren geleden maakten),

Blog

Die klimaatscholieren zijn zo gek nog niet!

Die klimaatscholieren zijn zo gek nog niet! Wie vaker mijn blogs leest weet dat ik begaan ben met ons klimaat en behoorlijk ver ga in milieu- en energiebesparende maatregelen. Als dat er éénmaal in zit, gaat het gewoon vanzelf. Afval scheiden, milieubewust koken (zie ook het KEUKENBOEKJE  dat Nelleke en ik al jaren geleden maakten),

Die klimaatscholieren zijn zo gek nog niet!

Die klimaatscholieren zijn zo gek nog niet! Wie vaker mijn blogs leest weet dat ik begaan ben met ons klimaat en behoorlijk ver ga in milieu- en energiebesparende maatregelen. Als dat er éénmaal in zit, gaat het gewoon vanzelf. Afval scheiden, milieubewust koken (zie ook het KEUKENBOEKJE  dat Nelleke en ik al jaren geleden maakten), groenten uit eigen tuin, korter douchen, zonnepanelen, zonneboiler, elektrisch rijden en ook dan toch liever de trein nemen. Maar ik ben geen geitenwollen sok, die nooit eens lekker kan genieten van iets dat tegen alle milieuregels indruist. Zo af en toe een reisje naar een culinair hoogstaande stad bijvoorbeeld. Moet kunnen als dat je werk is en je verder je best doet. Het gaat om het ‘én, én, én’ dat de wereld in gevaar brengt.

Ik vind het dan ook prachtig wat die klimaatscholieren doen. Gelukkig is het woord klimaatspijbelaars vervangen door klimaatscholieren. Hoezo spijbelen? Opkomen voor je eigen toekomst – sterker nog voor de toekomst van onze hele wereld – en daar zo’n indrukwekkende demonstratie voor organiseren, daar moet je alle capaciteiten die je in huis hebt voor inzetten. Milieuorganisaties waren jaloers op het enthousiasme en de opkomst. De politie was vol lof over hoe ordelijk alles verliep. Deze demonstratie organiseren en daarna met Rutte en Wiebes in gesprek, maar ook het enthousiast meelopen met een zelfgemaakt spandoek met een pakkende tekst, heeft meer impact op het leven dan woordjes leren en wiskundesommen maken. Zo’n dag blijft je altijd bij en motiveert om je echt voor het milieu te blijven inzetten.

Veel schooldirecteuren, leerkrachten, politici en ouders zagen het nut van deze klimaatdemonstratie in. Jammer, dat toch er ook leerkrachten en politici waren, die verkondigden dat je zo’n dag op school meer zou leren. Dat zijn mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is, en dat is nu precies wat we wel moeten doen! Ook wetenschappers die het kunnen weten, juichen de acties van de klimaatscholieren toe. Misschien zal het onze tijd wel duren, maar onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen krijgen het zwaar te verduren als we nu dat klimaat niet eens drastisch gaan aanpakken. Neem schrikbeelden als het onder-water-lopen van de Randstad en ‘Amersfoort aan Zee’ serieus! Je moet er toch niet aan denken dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren, alleen omdat we met z’n allen te slap zijn om voor de toekomst van ons land op te komen.

Dus politici, leerkrachten en vooral ook ouders ga achter deze klimaatscholieren staan en draag waar kan bij aan het motiveren van alle scholieren, laat zien waar de angels zitten en wat je er zelf op school en thuis aan kunt doen.

Kijk om te beginnen tijdens het boodschappen doen eens naar de verpakkingen. Dat kan minder! Gebruik waar mogelijk de herbruikbare netjes die bij supermarkten te koop zijn. Ga voor biologisch en … eet echt minder vlees. Of eigenlijk heel veel minder vlees! En ook minder melkproducten, kaas en eieren! Daarmee kunnen we als consument echt een groot verschil maken.

Dus … juich het toe als uw zoon of dochter liever vega of vegan wil eten! Maak er dan vooral iets heel lekkers van, zodat ook de rest van het gezin het licht ziet! Uit de keukenvan8.nl helpt daarbij, gewoon in het receptenregister naar vegetarisch en vegan zoeken!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *