Blog

Geen bloemkool in de winter

Geen bloemkool in de winter. Al de hele week speelt het beeld van een wat oudere vrouw in het achtuurjournaal door mijn hoofd. Zij stond in een supermarkt wat sip te kijken bij het groenteschap naar een paar eenzame bloemkolen. En antwoordde op een vraag van de interviewer dat de bloemkool nu toch zo ontzettend duur was. Wel € 3,- per stuk. Dat is inderdaad aan de prijs. Maar of dit door de oorlog in Oekraïne komt, zoals de verslaggever suggereerde??

Blog

Geen bloemkool in de winter

Geen bloemkool in de winter. Al de hele week speelt het beeld van een wat oudere vrouw in het achtuurjournaal door mijn hoofd. Zij stond in een supermarkt wat sip te kijken bij het groenteschap naar een paar eenzame bloemkolen. En antwoordde op een vraag van de interviewer dat de bloemkool nu toch zo ontzettend duur was. Wel € 3,- per stuk. Dat is inderdaad aan de prijs. Maar of dit door de oorlog in Oekraïne komt, zoals de verslaggever suggereerde??

Geen bloemkool in de winter

Geen bloemkool in de winter. Al de hele week speelt het beeld van een wat oudere vrouw in het achtuurjournaal door mijn hoofd. Zij stond in een supermarkt wat sip te kijken bij het groenteschap naar een paar eenzame bloemkolen. En antwoordde op een vraag van de interviewer dat de bloemkool nu toch zo ontzettend duur was. Wel € 3,- per stuk. Dat is inderdaad aan de prijs. Maar of dit door de oorlog in Oekraïne komt, zoals de verslaggever suggereerde??

Buiten het seizoen

Ik denk dat die hoge prijs eerder aan het seizoen ligt. We zijn er zo aan gewend dat bijna alle soorten groenten gewoon het hele jaar door te koop zijn. We hebben geen weet meer van de seizoenen waarin groenten er volop zijn. En daarom goedkoper. Of eigenlijk is het juist andersom: groenten zijn buiten hun seizoen – in de winter en het vroege voorjaar dus!! – een stuk duurder, omdat ze dan uit de kas komen. Of ze worden uit zonnigere oorden geïmporteerd met alle kosten van dien.

Hollandse bloemkool

Bloemkool is geen wintergroente! Volgens de site verseoogst.nl is Hollandse bloemkool beschikbaar van juni tot in november. Dat seizoen is al behoorlijk opgerekt, want oorspronkelijk was Hollandse bloemkool een echte zomergroente, die alleen te koop was van juni tot en met september. In de overige maanden wordt bloemkool geïmporteerd uit Spanje, Italië en Frankrijk.

Duurder in de winter

Hierdoor is bloemkool in de winter altijd duurder dan in de zomer. Het ene jaar duurder dan het andere jaar. Dat kan aan slechte weersomstandigheden in het zuiden liggen of misschien dit jaar aan hogere brandstofprijzen voor het vervoer. Of aan de supermarkt, want ik zag een dag later dat in een andere supermarkt een grotere bloemkool € 2,50 kostte. Dat is op zich geen gekke prijs voor een bloemkool in de winter.

Diepvriesgroenten als alternatief

Ik kan me voorstellen dat je zo aan het eind van de winter echt schoon genoeg hebt van boerenkool, hutspot, knolselderij en spruitjes. Maar de echte lentegroenten als spinazie en raapsteeltjes zijn er pas eind maart, begin april. Een beetje afhankelijk  van het weer. En ook die zijn net als bloemkool aan het begin van het seizoen vaak duur. Dan zijn diepvriesgroenten een beter alternatief. Die worden zo van het land schoongemaakt, geblancheerd en meteen ingevroren. Ze zijn als je ze goed ontdooit en verwarmt eigenlijk net zo vers – ook qua voedingswaarde – en lekker als verse groenten.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *