Op bezoek bij Buurvrouw Durkje
Verleden week bezocht ik samen met de netwerkvereniging FlevoFood een aantal bedrijven is Friesland. Een ervan was zo bijzonder dat ik voordat ik van het erf in Vegelinsoord af was al wist dat hier mijn volgende blog over zou gaan. Buurvrouw Durkje is een kleinschalige kaasboerderij waar moeder Trientsje en dochter Durkje hun liefde delen
Lees meerEen verrassing in Parijs van mijn lijst
Ongeveer twee jaar geleden knipte ik uit de NRC een verhaal over een Japans restaurant met een heel kleine deur. Dat adres ging op mijn Parijse verlanglijst. En waar werd ik gisterenavond uitgenodigd, juist ja, bij dit Japanse restaurant. Shu is op 8 Rue Suger (6e arr), het is in een kelder en heeft niet
Lees meerAcaciabloesem
Voor geurende likeur! Wat een lente! Dit aanhoudende mooie weer heeft een betoverend effect op hoge acaciabomen. Van mei tot ruim in juni stelen ze de show met hun prachtige witte en eetbare! bloesemtrosjes. Heel Frankrijk staat nu vol met deze Acacia Rubina in bruidstooi. Ook hier vallen de acacia’s opeens op . En als
Lees meerFood sensatie in Bologna
FICO Eataly unieke food experience die weerga niet kent Eten eten en eten, dat staat voorop in het leven van Italianen. Vandaar dat het een beetje te begrijpen is dat juist in dit land recent een unieke food experience is geopend. FICO Eataly in Bologna is een gigantische moderne foodmarket of showcase – van maar
Lees meerDe ene aardbei is de andere niet
De Fransen zijn niet alleen dol op lekker eten, ze praten er ook graag over. Vooral op de radio. Daar verklappen luisteraars hun geheime recept en vertellen kenners hun verhaal. Deze maand gaat het tien tegen één over aardbeien, want het seizoen is altijd belangrijk. Een paar dagen geleden viel ik midden in een interview met een vrouw die echt alles over aardbeien wist.
Lees meerDe ultieme kroket
De ambachtelijke kroket is weer helemaal in, zo berichtte de Volkskrant. Niet als vette hap, maar als mondvermaak: amuse. Als verwennerij. Denkend aan kroketten in ons laagland schieten je de namen van grootmeesters te binnen. De allergrootste is Cees Holtkamp, telg uit een kinderrijk geslacht van banketbakkers uit Schipluiden. Zijn kroketten worden nog steeds met
Lees meerCulinaire reistip – Bezoekerscentrum Fines de claires oesters
Wie binnenkort naar de Franse Atlantische kust bij Oléron of La Rochelle in Frankrijk op vakantie gaat en ook van oesters houdt of er meer over wil leren, moet absoluut naar het bezoekerscentrum van de Fines de claires oesters van Marennes Oléron, in Marennes. Enthousiaste deskundige medewerkers leggen daar op een hele goede manier (ook
Lees meerWat is een goeie pan?
Wat is nou een goeie pan? Wouter test een dure pan uit België, dit doet hij door bloem op de bodem te strooien… Klootwijk zal ons met enige regelmaat meenemen in de wonderlijke wereld van keukengerei en producten die wij in de keuken gebruiken. Kijk vooral. Klik hier voor de video
Lees meerDuurzame Noordzeegarnalen met MSC-keurmerk
Onlangs organiseerde het Marine Stewardship Council (MSC) in samenwerking met de garnalensector een speciale garnalentocht. Deze garnalentocht stond geheel in het teken van de duurzame Noordzeegarnalen en het in december behaalde MSC keurmerk voor de garnalensector. Ik was van de partij. Aan boord van de garnalenkotter WR 54 vertrokken we vanuit Den Oever voor een
Lees meerVinaigrette, sladressing
Foto Henk Brandsen De basis van een goede vinaigrette is 1 el azijn op 3 el olie met een beetje mosterd, suiker, peper & zout naar smaak. De smaakmakers worden eerst toegevoegd aan de azijn en gemengd. Op het laatst wordt de olie erdoor geroerd. De soort azijn is afhankelijk van je voorkeur en het
Lees meerRestaurant “De nieuwe winkel” in Nijmegen
Je ziet het meteen als je de website van restaurant DE NIEUWE WINKEL (www.denieuwewinkel.com) bekijkt: Dit is een anders dan anders restaurant! Een restaurant met een eigenzinnige invalshoek. En een restaurant dat je aan het denken zet. Chef-kok Emile van der Staak bedenkt nieuwe gerechten het liefst zittend op een houtblok midden in het voedselbos,
Lees meerAf en toe even terug naar de gerechten van toen
Soms heb ik even genoeg van de nieuwe keuken en verlang ik terug naar de kookkunst van vroeger. En dan bedoel ik als je thuis kookte voor vrienden, niet de restaurantkeuken. Uren stond ik in de keuken voor een saus die lang moest inkoken of een langzaam gegaard stuk staartstuk. Het geluk is dat ik
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer