Blog

Blog – 7 juni 2018

Op bezoek bij Buurvrouw Durkje

Verleden week bezocht ik samen met de netwerkvereniging FlevoFood een aantal bedrijven is Friesland. Een ervan was zo bijzonder dat ik voordat ik van het erf in Vegelinsoord af was al wist dat hier mijn volgende blog over zou gaan. Buurvrouw Durkje is een kleinschalige kaasboerderij waar moeder Trientsje en dochter Durkje hun liefde delen

Lees meer
Restaurant recensies – 1 juni 2018

Een verrassing in Parijs van mijn lijst

Ongeveer twee jaar geleden knipte ik uit de NRC een verhaal over een Japans restaurant met een heel kleine deur. Dat adres ging op mijn Parijse verlanglijst. En waar werd ik gisterenavond uitgenodigd, juist ja, bij dit Japanse restaurant. Shu is op 8 Rue Suger (6e arr), het is in een kelder en heeft niet

Lees meer
Tips & tricks – 23 mei 2018

Acaciabloesem

Voor geurende likeur! Wat een lente! Dit aanhoudende mooie weer heeft een betoverend effect op hoge acaciabomen. Van mei tot ruim in juni stelen ze de show met hun prachtige witte en eetbare! bloesemtrosjes. Heel Frankrijk staat nu vol met deze Acacia Rubina in bruidstooi. Ook hier vallen de acacia’s opeens op . En als

Lees meer
Blog – 23 mei 2018

Food sensatie in Bologna

FICO Eataly unieke food experience die weerga niet kent Eten eten en eten, dat staat voorop in het leven van Italianen. Vandaar dat het een beetje te begrijpen is dat juist in dit land recent een unieke food experience is geopend. FICO Eataly in Bologna is een gigantische moderne foodmarket of showcase – van maar

Lees meer
Blog – 7 mei 2018

De ene aardbei is de andere niet

De Fransen zijn niet alleen dol op lekker eten, ze praten er ook graag over. Vooral op de radio. Daar verklappen luisteraars hun geheime recept en vertellen kenners hun verhaal. Deze maand gaat het tien tegen één over aardbeien, want het seizoen is altijd belangrijk. Een paar dagen geleden viel ik midden in een interview met een vrouw die echt alles over aardbeien wist.

Lees meer
Blog – 19 april 2018

De ultieme kroket

De ambachtelijke kroket is weer helemaal in, zo berichtte de Volkskrant. Niet als vette hap, maar als mondvermaak: amuse. Als verwennerij. Denkend aan kroketten in ons laagland schieten je de namen van grootmeesters te binnen. De allergrootste is Cees Holtkamp, telg uit een kinderrijk geslacht van banketbakkers uit Schipluiden. Zijn kroketten worden nog steeds met

Lees meer
Blog – 19 april 2018

Culinaire reistip – Bezoekerscentrum Fines de claires oesters

Wie binnenkort naar de Franse Atlantische kust bij Oléron of La Rochelle in Frankrijk op vakantie gaat en ook van oesters houdt of er meer over wil leren, moet absoluut naar het bezoekerscentrum van de Fines de claires oesters van Marennes Oléron, in Marennes. Enthousiaste deskundige medewerkers leggen daar op een hele goede manier (ook

Lees meer
Blog – 19 april 2018

Wat is een goeie pan?

Wat is nou een goeie pan? Wouter test een dure pan uit België, dit doet hij door bloem op de bodem te strooien… Klootwijk zal ons met enige regelmaat meenemen in de wonderlijke wereld van keukengerei en producten die wij in de keuken gebruiken. Kijk vooral. Klik hier voor de video

Lees meer
Blog – 19 april 2018

Duurzame Noordzeegarnalen met MSC-keurmerk

Onlangs organiseerde het Marine Stewardship Council (MSC) in samenwerking met de garnalensector een speciale garnalentocht. Deze garnalentocht stond geheel in het teken van de duurzame Noordzeegarnalen en het in december behaalde MSC keurmerk voor de garnalensector. Ik was van de partij. Aan boord van de garnalenkotter WR 54 vertrokken we vanuit Den Oever voor een

Lees meer
Basisbereidingen – 8 april 2018

Vinaigrette, sladressing

Foto Henk Brandsen De basis van een goede vinaigrette is 1 el azijn op 3 el olie met een beetje mosterd, suiker, peper & zout naar smaak. De smaakmakers worden eerst toegevoegd aan de azijn en gemengd. Op het laatst wordt de olie erdoor geroerd. De soort azijn is afhankelijk van je voorkeur en het

Lees meer
Restaurant recensies – 4 april 2018

Restaurant “De nieuwe winkel” in Nijmegen

Je ziet het meteen als je de website van restaurant DE NIEUWE WINKEL (www.denieuwewinkel.com) bekijkt: Dit is een anders dan anders restaurant! Een restaurant met een eigenzinnige invalshoek. En een restaurant dat je aan het denken zet. Chef-kok Emile van der Staak bedenkt nieuwe gerechten het liefst zittend op een houtblok midden in het voedselbos,

Lees meer
Blog – 30 maart 2018

Af en toe even terug naar de gerechten van toen

Soms heb ik even genoeg van de nieuwe keuken en verlang ik terug naar de kookkunst van vroeger. En dan bedoel ik als je thuis kookte voor vrienden, niet de restaurantkeuken. Uren stond ik in de keuken voor een saus die lang moest inkoken of een langzaam gegaard stuk staartstuk. Het geluk is dat ik

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer