Blog

Op bezoek bij Buurvrouw Durkje

Verleden week bezocht ik samen met de netwerkvereniging FlevoFood een aantal bedrijven is Friesland. Een ervan was zo bijzonder dat ik voordat ik van het erf in Vegelinsoord af was al wist dat hier mijn volgende blog over zou gaan. Buurvrouw Durkje is een kleinschalige kaasboerderij waar moeder Trientsje en dochter Durkje hun liefde delen

Blog

Op bezoek bij Buurvrouw Durkje

Verleden week bezocht ik samen met de netwerkvereniging FlevoFood een aantal bedrijven is Friesland. Een ervan was zo bijzonder dat ik voordat ik van het erf in Vegelinsoord af was al wist dat hier mijn volgende blog over zou gaan. Buurvrouw Durkje is een kleinschalige kaasboerderij waar moeder Trientsje en dochter Durkje hun liefde delen

Op bezoek bij Buurvrouw Durkje

Verleden week bezocht ik samen met de netwerkvereniging FlevoFood een aantal bedrijven is Friesland. Een ervan was zo bijzonder dat ik voordat ik van het erf in Vegelinsoord af was al wist dat hier mijn volgende blog over zou gaan.

Buurvrouw Durkje is een kleinschalige kaasboerderij waar moeder Trientsje en dochter Durkje hun liefde delen voor het ambachtelijke product. Op de boerderij van Durkje en haar man in Vegelinsoord luisterde ik naar haar verhaal. Hoe zij begon met 2 kalfjes en haar eerste ervaring met kaasmaken. ‘Gewoon in emmers en het lukte, ’t werd kaas!’ vertelt Durkje enthousiast. ‘Alleen was de kaas niet te eten…’ zegt zei lachend.

Als je haar zo hoort praten begrijp je waarom zij de uitdaging aanging om lekkere kaas te maken. Wat een passie en wat een enthousiasme. Samen met haar moeder staat zij voor het maken van mooie en gezonde producten. Durkje is arts-assistent in het ziekenhuis en Trientsje is coupeuse en samen zijn zij Kaasmakerij Buurvrouw Durkje.

Er worden nu 10 koeien gemolken, zwartbonte Holsteiner maar ook Brown Swiss. Niet raszuiver maar dat maakt niet uit als de melk maar goed is. Durkje heeft wat kalfjes staan maar die mogen helaas niet toegevoegd worden aan de melkveestapel. Ook zo’n kleinschalig bedrijf heeft te maken met de fosfaatrechten al zou je denken dat het met ongeveer 1 koe per hectare wel goed zit. Helaas voor Durkje en Trientsje is dat niet het geval. Maar de dames zitten niet bij de pakken neer. ‘Ik neem gewoon wat schapen erbij, dat kan goed met koeien samen en op schapen zitten geen fosfaatrechten’.

Als ik op het bedrijf ben worden de koeien net gemolken. Of we willen kijken? Natuurlijk willen we dat. In ganzenpas lopen we achter elkaar aan naar de achterkant van de kleine boerderij. Daar onder een afdak staan 3 koeien aan de melkmachine. De broer van Durkje is ze aan het melken. Ze zijn bijna klaar en de volgende koeien staan al te wachten. ‘Ja, voor de bix’ zegt Durkje lachend, ‘we moeten ze wel ergens mee lokken hoor!’. Wat opvalt is dat bij deze dieren, in tegenstelling tot een gemiddelde melkkoe, de uiers veel kleiner zijn. Toch geven ze voldoende melk om al die mooie producten van te maken.

Kaasmakerij Buurvrouw Durkje is geen biologisch bedrijf, maar wel een kleinschalig bedrijf waar de slogan ‘mei leafde makke’ hoog in het vaandel staat. De koeien lopen zomers buiten en staan ’s winter binnen. Dat is nu nog een oude stal maar er komt een nieuw onderkomen waar de koeien veel meer ruimte krijgen. Buurvrouw Durkje houdt van bloemrijke weilanden, dat zorgt voor een gevarieerde hap en dat proef je in de producten. Daarom wordt het land met zorg bewerkt en bemest.

En dan de kazen, die worden gemaakt door Trientsje. Ze hebben o. a. fenegriek, Italiaanse kruiden, gember, komijn, Friese nagel en Goudse kaas. Ik ben helemaal weg van hun 4 jaar oude Goudse kaas, wat een pareltje!

Buiten de verrukkelijke kazen maken ze ook nog andere melkproducten zoals karnemelk, yoghurt (met en zonder toevoegen als vanille of fruit), hangop, vla en roomboter.

Ik heb genoten van de producten maar ook van Durkje zelf. Met haar verhaal kan ze zo op tournee en ik weet zeker dat trekt volle zalen!
Meer lezen over Buurvrouw Durkje en het adres: https://buurvrouwdurkje.nl/ of https://www.facebook.com/Kaasmakerij-Buurvrouw-Durkje-619173441464902/

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *