Blog

De koning van het koken

Om klokslag 8 uur op een winterse ochtend, drie jaar geleden, typte mijn man razendsnel een telefoonnummer in. Om één minuut over acht had hij een reservering te pakken voor restaurant Osteria Francescana van de opkomende Italiaanse chef-kok Massimo Bottura. Kort daarna was de zaak voor het eerstvolgende halfjaar uitverkocht. In september was het zover.

Blog

De koning van het koken

Om klokslag 8 uur op een winterse ochtend, drie jaar geleden, typte mijn man razendsnel een telefoonnummer in. Om één minuut over acht had hij een reservering te pakken voor restaurant Osteria Francescana van de opkomende Italiaanse chef-kok Massimo Bottura. Kort daarna was de zaak voor het eerstvolgende halfjaar uitverkocht. In september was het zover.

De koning van het koken

Om klokslag 8 uur op een winterse ochtend, drie jaar geleden, typte mijn man razendsnel een telefoonnummer in. Om één minuut over acht had hij een reservering te pakken voor restaurant Osteria Francescana van de opkomende Italiaanse chef-kok Massimo Bottura. Kort daarna was de zaak voor het eerstvolgende halfjaar uitverkocht.

In september was het zover. Wij reden het slaperige stadje Modena binnen. Om vijf voor twaalf stonden we voor een blinde muur van een klein pand. De deur was dicht. Uit het weggetje om de hoek klonk gejoel. Massimo holde achter een voetbal aan, met een troep koks en obers op zijn hielen. Hij grijnsde en zwaaide naar ons en riep dat de deur zo zou opengaan.

De Osteria bleek een soort huiskamerrestaurant. Weinig tafeltjes. Wij kregen negen gangen voorgeschoteld. De meeste indruk maakte een gerecht van Parmezaanse kaas, van 24  tot 40 maanden gerijpt, in laagjes schuim en mousse en krokante schijven en koekjes opgebouwd tot een feestelijke toren. Een gerecht dat ik nooit zal vergeten. Koken kan Massimo als de beste, maar hij is ook een kunstenaar, die van ieder gerecht een totaalwerk maakt.

En nu, een paar jaar later, is de Osteria voor de tweede maal tot beste restaurant van de wereld gekozen. Massimo is nog steeds de goedlachse, kwikzilveren kwajongen. Hij huppelde het toneel op en stak de trofee opgetogen in de lucht. Zijn concurrenten, vaak van luisterrijke restaurants uit de meest chique hotels over de wereld, beloonden hem met applaus. Goed gedaan, jochie.

Bij het weggaan uit het restaurant kregen we naast het menu ook een bruin papieren zakje met broodkruim en een recept.  Massimo is ook tegen verspilling van voedsel. No waste.

Osteria Francescana, Via Stella 22 – 41121 Modena Italy. Tel: + 39 059/223912.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *