Blog

Kroatië: een culinair paradijs

Ik geniet al weken na van een fantastisch culinair reisje naar Kroatië, op en top georganiseerd door culi-collega Sascha de Lint. Het is altijd leuk om met collega’s op reis te gaan naar onbekende oorden, samen culinaire tradities en trends doorgronden en vooral ook veel proeven en praten over… eten, eten en nog eens eten!

Blog

Kroatië: een culinair paradijs

Ik geniet al weken na van een fantastisch culinair reisje naar Kroatië, op en top georganiseerd door culi-collega Sascha de Lint. Het is altijd leuk om met collega’s op reis te gaan naar onbekende oorden, samen culinaire tradities en trends doorgronden en vooral ook veel proeven en praten over… eten, eten en nog eens eten!

Kroatië: een culinair paradijs

Ik geniet al weken na van een fantastisch culinair reisje naar Kroatië, op en top georganiseerd door culi-collega Sascha de Lint. Het is altijd leuk om met collega’s op reis te gaan naar onbekende oorden, samen culinaire tradities en trends doorgronden en vooral ook veel proeven en praten over… eten, eten en nog eens eten! Sascha woont en werkt in Nederland, maar is van huis uit Kroatisch. Zij voelt zich er als een vis in het water en vindt het heerlijk ons haar favoriete culinaire plekjes te laten zien: De oude vismarkt in Split, waar de vis direct na de vangst wordt verkocht. De schapen op het eiland Pag die op kale rotsen voornamelijk wilde salieplantjes eten. Dit lamsvlees is net als in Texel pre-salé en de schapenmelk wordt overal thuis en in de Pagse kaasfabriek tot heerlijke kaas verwerkt. Een kleine wijngaard, waar wijnstruiken met babic druiven voor de beste rode wijn in Kroatië rommelig over de rotsachtige grond groeien. En een prachtig oude olijvengaard – Lunjske Masline – bij het plaatsje Lun, ook op Pag, waar de oudste olijfboom bijna 1700 jaar oud is. Nergens staan zoveel ‘millennials’ bij elkaar als hier. De goedlachse Robert Badurina vertelt ons er alles over. Daarna brengt hij ons naar zijn pension, waar we twee dagen te gast zijn. Zijn vrouw Maxi maakt overheerlijke octopus voor ons klaar, die urenlang staat te sudderen onder een aardenwerken koepel bedekt met hete houtskool in de buitenoven. We eten ook skuta – zelfgemaakte ricotta van eigen schapenmelk besprenkeld met eigen olijfolie –, cevapcici en burek gevuld met skuta. En drinken tot laat in de avond heerlijke wijn op het terras. De volgende dag varen we naar het eiland Rab waar Robert ons de oude stad laat zien. Zijn tante vertelt hoe je Rabska Torta – taart van Rab – maakt van flinterdun uitgerold deeg gevuld met zelfgemaakte rijke amandelspijs. Om van te smullen.

Maar Sascha zou Sascha niet zijn als zij ons niet ook meeneemt naar haar lievelingsrestaurants waar de eigenaar-koks, die zij al jaren kent, de lekkerste gerechten koken. De eerste avond in het prachtige Split – in feite een eeuwenoud Romeins openluchtmuseum, zo mooi! – is meteen raak. Sascha troont ons mee naar Nostromo, een gezellig restaurant met veel kunst aan de muur, waar eigenaar Zlatko ons verrast met vers gevangen en zelf gekookte heerlijkheden uit zee. Oesters, zee-egel, zee-ei, zee-anemoon, inktvis en langoustines. Vooral het zee-ei zullen we nooit vergeten. De buitenkant lijkt meer een uit zee opgeviste steen. Als je die doorsnijdt, ziet de binnenkant eruit als een zacht gekookt eitje. Maar het smaakt toch anders.

De volgende dag staan er zelfs twee restaurants op het programma. Eerst een uitgebreide lunch in restaurant Kamenar in Primosten – een slaperig dorpje omgeven door zee – waar Robert Predrad Zmire ons verrukkelijke Dalmatische gerechten voorzet en enthousiast vertelt –met onvervalst Bredaas accent 😉 –hoe hij deze gerechten met een eigen twist bereidt.
Een paar uur later al zitten we in het pittoreske centrum van Sibenik pal naast de mooiste kathedraal van Dalmatië op het terras van restaurant Pelegrini, dat net de eerste Michelinster kreeg. Wat een avond! Chef & eigenaar Rudolf Stefan, die traditie combineert met innovatie en graag oude Dalmatische smaken herinterpreteert, kookt de sterren van de hemel! Dertien schitterende – gelukkig kleine – gangen met evenzoveel bijzondere wijnen! Ieder normaal mens is na zo’n ervaring wel even uitgegeten, maar wij niet hoor… De volgende middag lunchen we op Pag in Simuni in het kleurige en gemoedelijke restaurant Didiva Kuca, waar eigenaresse Gordana Fabijanic een enorme hoeveelheid heerlijk ‘gewoon Kroatisch’ eten heeft klaargemaakt. Echt, we smullen alsof we dagen niet gegeten hebben.De laatste avond genieten we in restaurant Boskinac opnieuw volop van een uitgebreid diner. Kortom, Kroatië was voor ons één enorme culinaire explosie!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *