Blog

Keuken & zo – 7 september 2018

Mijn boom met kweeperen raakt al bijna de grond

Het is algemeen bekend dat fruit- en notenbomen het ene jaar veel fruit of noten geven en dan het volgend jaar weinig. Althans dat hoor ik elk jaar weer, maar of het waar is? Ik lees het nergens. Vorig jaar had ik een gigantische oogst van wel drie kweeperen. Pff…, weinig dus. Maar dit jaar

Lees meer
Blog – 4 september 2018

Wauw paarse bloemkool mam!

Wauw paarse bloemkool mam! “Wauw mam”, zeiden de meisjes toen ze deze paarse bloemkool bij de groothandel zagen liggen. Vraag aan je groentespecialist om er één mee te nemen. Anders kun je ook een witte of groene Romesco bloemkool gebruiken. Lekker veelzijdig deze ‘gewone groente’; rooster de roosjes circa 20 minuten in de oven met

Lees meer
Basisbereidingen – 31 augustus 2018

Dragonazijn zelf maken een aanrader!

Misschien komt het door deze geweldige zomer of misschien voelt de dragon, die ik dit voorjaar in mijn pas aangelegde ‘eetbare’ tuin plantte,  zich gewoon enorm thuis op zijn zonnige plekje. In nog geen drie maanden tijd groeide het ieniemienie plantje uit tot een enorme bijna woekerende struik, waar niet tegenop te eten valt. Dragon

Lees meer
Blog – 23 augustus 2018

Een koekjes experience in een klein plaatsje in Zwitserland

Onderweg van Frankrijk naar Zwitserland, neem ik de binnendoor route omdat het weer niet zo geweldig is en ik daardoor wat minder haast heb. Ja,ja, dat was een rare gewaarwording na een ongenadig heet Frankrijk, gewoon een dag regen. Ik rijd via Bern en Luzern richting de Walensee. En opeens passeer ik in Trubsachen in

Lees meer
Basisbereidingen – 23 augustus 2018

Mosselen bereiden: de basis

Keuze Ik houd van grote vlezige Zeeuwse mosselen en van die lekkere kleine Franse exemplaren, de moules de Bouchot. Daarnaast zijn de wat meer zilte – grotere – moule de Bouzigues uit Frankrijk (zeker rauw) niet te versmaden. In Frankrijk liggen die vaak op een plateau de fruit de mer. Overigens eet ik ook onze

Lees meer
Blog – 17 augustus 2018

Zeewierspekjes

Zeewierspekjes, ’t klinkt een beetje vreemd, net zoals de vegetarische schnitzel of vegetarische gehaktballetjes. Waarom moet iets een vleesnaam krijgen als het geen vlees is…. Die zeewierspekjes heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Tijdens een culinair persevent kregen collega Yolanda van der Jagt en ik een zakje in onze handen gedrukt met de mededeling ‘kort

Lees meer
Blog – 13 augustus 2018

Klimaat in de keuken

Tjonge, wat was het de afgelopen weken warm! Een beetje te warm… Terug uit een ook veel te warm Frankrijk bleek mijn groentetuintje hier – veel te vroeg! – geëxplodeerd (zie foto). Volgens de weermannen zullen we aan zulke warme zomers moeten wennen. Die klimaatverandering begint nu opeens duidelijk merkbaar te worden. Met alle gevolgen

Lees meer
Blog – 9 augustus 2018

Buiten deli & lunch Rotterdam

Wij zijn trots want Anne Marijn Ouwehand die letterlijk mee heeft gebouwd aan Uit de Keuken van 8.nl heeft sinds kort haar eigen horecazaak aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Buiten deli & lunch was al een begrip maar Anne Marijn en haar team hebben aan de kaart en presentatie een nieuwe dimensie gegeven. Wat

Lees meer
Blog – 8 augustus 2018

Watermeloen cocktails ijskoud mét en zonder alcohol

Watermeloen is de afgelopen weken mijn redder gebleken tegen oververhitting. Wat een geweldige smaakvolle, veelzijdige en verkoelende vrucht! Zo laat ik  stukken watermeloen in de koelkast ijskoud worden om telkens even de dorst mee te lessen.Daarnaast maak ik er heerlijke cocktails mee, soms met sterke drank erdoor, maar vaker ga ik voor “virgin” varianten, zonder

Lees meer
Blog – 2 augustus 2018

De Blonde Madame

De topervaring van een vakantie is toch wel om een restaurant te vinden dat authentiek is voor de streek waar je bent. Waar het plaatselijke volk komt. Waar de traditie heerst. En waar het smullen is. Het overkwam mij kortgeleden weer. Mag ik u voorstellen: La Grotta dal 1918 in Mongardina. Een dorp in de

Lees meer
Tips & tricks – 30 juli 2018

Tips en trics – koken op hout zo doe je dat

Stap 1: leg de plank in een ruim bak of in de gootsteen onder water. Zet er iets zwaars op zodat de plank onder water blijft. Leg de plank minimaal 1 uur in het water. Je kunt dit goed de avond ervoor of in de ochtend doen. Zo voorkom je dat je plank verbrand. Stap

Lees meer
Blog – 26 juli 2018

’t Is weer meloenentijd

Eigenlijk kun je bijna het jaarrond meloenen kopen maar de zomer is wel meloenentijd bij uitstek, dan smaken ze namelijk het allerlekkerst! Meloenen houden van warmte en er liggen nu dan ook verschillende soorten naast elkaar bij de groentezaken en supermarkten. Van oorsprong komt deze vrucht waarschijnlijk uit Midden-Azië of Afrika en behoort tot dezelfde

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer