De wondere wereld van recepten maken
Als tijdens gezellige feestjes lekkere hapjes rondgedeeld worden, komt het gesprek vaak op leuke recepten. En steevast volgt dan de vraag aan mij, hoe ik dat toch doe, al die recepten verzinnen. Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is gewoon mijn vak, maar recepten ontwikkelen is ook mijn lust en mijn leven. Ik
Lees meerHemelse hapjes
Gisteren straalde de zon boven landgoed Zonnestraal in de Hilversumse bossen. Daar vond de uitvaart plaats van mijn getalenteerde nichtje Lotte. Tweeëndertig was ze. Lotte stond op het punt om naar haar wijngaard in Zuid-Afrika te gaan. Ze viel dood neer naast haar reistassen. Ik hielp haar het restaurantwezen in, maar zij overvleugelde mij en
Lees meerNieuwe groente inspiratie
Steeds vaker worden dierlijke eiwitten voor groene eiwitten vervangen. Nieuwe groente inspiratie is altijd fijn. Als je het éénmaal in je hoofd hebt is het ook niet zo ingewikkeld. Zelf merk ik dat het meer een mindset is. Om te beginnen kies bij de groenteman lekker veel groente. Laat je elke dag door je eigen
Lees meerDe kweepeer, een smakelijke en veelzijdige vrucht
Door de warme zomer is de kweepeer iets eerder plukrijp dan normaal gesproken. Net als bij Nelleke in de tuin waar ze nu al bijna geplukt kunnen worden. Deze heerlijk geurende, zeer smakelijke en veelzijdige vrucht verdient beslist wat extra aandacht op onze site. De kweepeer komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische Zee.
Lees meerMijn boom met kweeperen raakt al bijna de grond
Het is algemeen bekend dat fruit- en notenbomen het ene jaar veel fruit of noten geven en dan het volgend jaar weinig. Althans dat hoor ik elk jaar weer, maar of het waar is? Ik lees het nergens. Vorig jaar had ik een gigantische oogst van wel drie kweeperen. Pff…, weinig dus. Maar dit jaar
Lees meerWauw paarse bloemkool mam!
Wauw paarse bloemkool mam! “Wauw mam”, zeiden de meisjes toen ze deze paarse bloemkool bij de groothandel zagen liggen. Vraag aan je groentespecialist om er één mee te nemen. Anders kun je ook een witte of groene Romesco bloemkool gebruiken. Lekker veelzijdig deze ‘gewone groente’; rooster de roosjes circa 20 minuten in de oven met
Lees meerDragonazijn zelf maken een aanrader!
Misschien komt het door deze geweldige zomer of misschien voelt de dragon, die ik dit voorjaar in mijn pas aangelegde ‘eetbare’ tuin plantte, zich gewoon enorm thuis op zijn zonnige plekje. In nog geen drie maanden tijd groeide het ieniemienie plantje uit tot een enorme bijna woekerende struik, waar niet tegenop te eten valt. Dragon
Lees meerEen koekjes experience in een klein plaatsje in Zwitserland
Onderweg van Frankrijk naar Zwitserland, neem ik de binnendoor route omdat het weer niet zo geweldig is en ik daardoor wat minder haast heb. Ja,ja, dat was een rare gewaarwording na een ongenadig heet Frankrijk, gewoon een dag regen. Ik rijd via Bern en Luzern richting de Walensee. En opeens passeer ik in Trubsachen in
Lees meerMosselen bereiden: de basis
Keuze Ik houd van grote vlezige Zeeuwse mosselen en van die lekkere kleine Franse exemplaren, de moules de Bouchot. Daarnaast zijn de wat meer zilte – grotere – moule de Bouzigues uit Frankrijk (zeker rauw) niet te versmaden. In Frankrijk liggen die vaak op een plateau de fruit de mer. Overigens eet ik ook onze
Lees meerZeewierspekjes
Zeewierspekjes, ’t klinkt een beetje vreemd, net zoals de vegetarische schnitzel of vegetarische gehaktballetjes. Waarom moet iets een vleesnaam krijgen als het geen vlees is…. Die zeewierspekjes heb ik trouwens niet zelf verzonnen. Tijdens een culinair persevent kregen collega Yolanda van der Jagt en ik een zakje in onze handen gedrukt met de mededeling ‘kort
Lees meerKlimaat in de keuken
Tjonge, wat was het de afgelopen weken warm! Een beetje te warm… Terug uit een ook veel te warm Frankrijk bleek mijn groentetuintje hier – veel te vroeg! – geëxplodeerd (zie foto). Volgens de weermannen zullen we aan zulke warme zomers moeten wennen. Die klimaatverandering begint nu opeens duidelijk merkbaar te worden. Met alle gevolgen
Lees meerBuiten deli & lunch Rotterdam
Wij zijn trots want Anne Marijn Ouwehand die letterlijk mee heeft gebouwd aan Uit de Keuken van 8.nl heeft sinds kort haar eigen horecazaak aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Buiten deli & lunch was al een begrip maar Anne Marijn en haar team hebben aan de kaart en presentatie een nieuwe dimensie gegeven. Wat
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer