Steeds vaker worden dierlijke eiwitten voor groene eiwitten vervangen. Nieuwe groente inspiratie is altijd fijn. Als je het éénmaal in je hoofd hebt is het ook niet zo ingewikkeld. Zelf merk ik dat het meer een mindset is. Om te beginnen kies bij de groenteman lekker veel groente. Laat je elke dag door je eigen koelkast inspireren. Volg de seizoenen, dan krijg je al snel zin in iets wat je al een tijdje niet hebt gegeten. Bedenk dat wat je er mee zou willen maken. Zo had ik laatst een pompoen over in de koelkast en daar kwam met wat groente uit eigen tuin dit gerechtje uit. Eet er een lekker stuk zuurdesem brood bij. Schil de pompoen, snijd in stukken en kook in ca. 15 minuten gaar. Giet af en pureer in de keukenmachine enkele minuten tot een gladde puree. Breng op smaak met een beetje zout. Serveer met knapperige rauwe groente zoals paarse bloemkool (plus de jonge blaadjes aan de onderkant van de bloemkool), gekleurde tomaatjes&wortels, plakjes rauwe zomer bietjes, gepickelde plakjes komkommer, bleekselderij&radijsjes met blad en alle andere rauwe groente die je lekker vindt. Cheftip; heb je een microplane rasp en een paarse bloemkool rasp deze dan over het gerechtje en drizzle er nog wat extra vierge olijfolie overheen.
Groentebouillon
Groentebouillon is de basis voor verschillende veganistische en vegetarische recepten. Als smaakmaker geeft groentebouillon een extra volle smaak aan je risotto, soep of pastasaus. Ook kun je met groentebouillon een heerlijke pittige warme drank maken. Mix 200 ml kokend hete bouillon met een lepel extra vierge olijfolie, vers gesneden met de staafmixer schuimig. Voeg een
Lees meerPompoenpitolie uit Steiermark
‘Wat de boer niet kent, dat lust ie niet’ gaat gelukkig niet meer op. Zeker niet voor mooie oliesoorten. We zijn allang niet meer bang voor olijfolie. Het schap van de supermarkt staat vol met verschillende variëteiten. Daar vind je tegenwoordig ook nog spannendere oliesoorten als walnootolie, hazelnootolie, sesamolie en zelfs avocado-olie. Maar… pompoenpitolie vind
Lees meerPlantaardige umami XXL
Plantaardige umami XXL Vast en zeker weleens van umami gehoord. Al eerder schreef ik over umami XXL. De Zweden hebben hier hun eigen antwoord op: surströmming! Deze Zweedse delicatesse -rotte vis- is zo sterk van smaak dat ze in Zweden adviseren om er een klein beetje van te eten. Na dit leuke experiment met vis ontstond
Lees meer