Blog

Wauw paarse bloemkool mam!

Wauw paarse bloemkool mam! “Wauw mam”, zeiden de meisjes toen ze deze paarse bloemkool bij de groothandel zagen liggen. Vraag aan je groentespecialist om er één mee te nemen. Anders kun je ook een witte of groene Romesco bloemkool gebruiken. Lekker veelzijdig deze ‘gewone groente’; rooster de roosjes circa 20 minuten in de oven met

Blog

Wauw paarse bloemkool mam!

Wauw paarse bloemkool mam! “Wauw mam”, zeiden de meisjes toen ze deze paarse bloemkool bij de groothandel zagen liggen. Vraag aan je groentespecialist om er één mee te nemen. Anders kun je ook een witte of groene Romesco bloemkool gebruiken. Lekker veelzijdig deze ‘gewone groente’; rooster de roosjes circa 20 minuten in de oven met

Wauw paarse bloemkool mam!

Wauw paarse bloemkool mam!

“Wauw mam”, zeiden de meisjes toen ze deze paarse bloemkool bij de groothandel zagen liggen. Vraag aan je groentespecialist om er één mee te nemen. Anders kun je ook een witte of groene Romesco bloemkool gebruiken. Lekker veelzijdig deze ‘gewone groente’; rooster de roosjes circa 20 minuten in de oven met een beetje olijfolie op 210 graden. Verwerk de kleine lila blaadjes aan de onderkant van de bloemkool in de salade. Snijd kleine roosjes doormidden en knabbel rauw op. Ieder gerecht wordt er mooier van als je de rauwe paarse bloemkool heel decoratief erboven raspt. Of tover met de keukenmachine in 10 seconde om tot een super verse bloemkoolrijst, heerlijk in je poké bowl.

De vakantie is nu bijna voorbij en gaan we de draad weer oppakken. Alle inspiratie is welkom om weer terug in het ritme, orde en regelmaat van de dag te komen. Wat mij betreft focus op groente, plantaardig, lekker, gemak en gezond. Hieronder wat snelle inspiratie om op te starten.

Eerst even een korte Zweedse vakantie up-date. Ben je ook lekker op reis geweest en heb je allerlei nieuwe en lekkere dingen geproefd? Dat is wat ik fijn vind aan op reis gaan. Geen dag is hetzelfde doordat je in een ander ritme leeft. Tijd om nieuwe producten, gerechten en tradities te ontdekken in andere landen. Wij laten ons altijd graag verrassen in het land waarin we op reis zijn. Dit jaar was dat Zweden. We hebben ons laten onderdompelen in de Zweedse beleving van koffie met veel lekkers van zoete taartjes en koek. In deze vakantie ook veel vis en ingelegde haring gegeten. Waar we ook op uit waren was ‘de surströmming’! Op voorhand hebben we op YouTube smakelijk gelachen om de filmpjes van het eten van surströmming. We vonden het gewoon in de supermarkt en hebben een aantal blikken meegenomen. Die blikken staan nu thuis in de koelkast om binnenkort samen te proeven met wat waaghalzen.

Voor wie het niet kent: surströmming is gefermenteerde vis. Het is zo sterk van geur en smaak dat heel veel mensen alleen al bij het openen van het blikje afhaken. Zelfs de Zweden zijn niet allemaal even dol op deze XXL umami smaak. Door onze nieuwsgierigheid hebben we nu nog een Zweedse after party in de planning staan. Surströmming: lekker met wat Zweeds flatbread, rode uitjes, bieslook, zure room en gekookte aardappels en natuurlijk een Zweeds biertje!

Nu de dagen alweer wat afkoelen kunnen we gewoon beginnen met een lekker zomer andijvie stamppotje. Dit gaat er bij kinderen altijd goed in. Wil je toch nog een feestje? Serveer op tafel kommetjes gevuld met kleine augurkjes, uitgebakken spekjes, gebakken paddenstoelen, geroosterde pijnboompitjes en reepjes geroosterde paprika. Kan iedereen zijn eigen stamppie pimpen; een makkelijke manier om minder vlees te eten.

Op dit moment breekt het nieuwe seizoen aan voor pompoen en super zoete maiskolven. Zet de mais direct na aankoop (of nog beter na het zelf oogsten) op het menu. De suikers zijn nog niet omgezet in zetmeel en dus is deze groente lekker mals en zoet.

Serveer deze maand nog volop verschillende tomaten in diverse gerechten. Zet ze op de ontbijttafel erbij en voor je het weet zijn ze op.

Heb jij al de nieuwe vegetarische biefstuk gebakken? Deze innovatie waar jaren aan gewerkt is, was voor mij een eye opener. Ligt gewoon in het schap van de supermarkt – go give it a try!

Verrassing in je onderweg-trommel; het maakt niet uit of je naar school gaat of lang in de auto zit. Maak er een gewoonte van om in de ochtend groente schoon te maken zoals wortels, paprika, tomaat komkommer en samen met wat fruit vormen ze een heerlijke snack.

Wat ik ook weer ga doen is minder of niet drinken. Het houdt me scherp en fitter. Ik kan beter presteren met sporten en voel me er goed bij. Mijn alternatief is een groot glas munt thee in de avond, een biertje met een lager alcohol percentage of een appelcider 5% in plaats van een wijntje.

Ben bijna klaar voor september, heb er zin in om lekker aan het werk te gaan!

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *