Blog

De wondere wereld van recepten maken

Als tijdens gezellige feestjes lekkere hapjes rondgedeeld worden, komt het gesprek vaak op leuke recepten. En steevast volgt dan de vraag aan mij, hoe ik dat toch doe, al die recepten verzinnen. Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is gewoon mijn vak, maar recepten ontwikkelen is ook mijn lust en mijn leven. Ik

Blog

De wondere wereld van recepten maken

Als tijdens gezellige feestjes lekkere hapjes rondgedeeld worden, komt het gesprek vaak op leuke recepten. En steevast volgt dan de vraag aan mij, hoe ik dat toch doe, al die recepten verzinnen. Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is gewoon mijn vak, maar recepten ontwikkelen is ook mijn lust en mijn leven. Ik

De wondere wereld van recepten maken

Als tijdens gezellige feestjes lekkere hapjes rondgedeeld worden, komt het gesprek vaak op leuke recepten. En steevast volgt dan de vraag aan mij, hoe ik dat toch doe, al die recepten verzinnen. Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is gewoon mijn vak, maar recepten ontwikkelen is ook mijn lust en mijn leven.

Ik doe het al jaren en elke keer weer begin ik enthousiast aan iets nieuws. Veelal in opdracht en juist dat is extra leuk. Want elke opdrachtgever heeft weer andere randvoorwaarden. Zijn product is natuurlijk het uitgangspunt. Het mag het niet te moeilijk worden en  moet binnen mum van tijd op tafel staan. Tegenwoordig graag vegetarisch of zelfs vegan, maar een ander keer draait alles juist om vlees op vis. Geen probleem! Dit zijn puzzels die ik graag oplos. Niet in de keuken, maar achter mijn pc. In mijn hoofd zie ik dan voor me hoe dat recept gemaakt moet worden.

Mijn ideeën haal ik overal en nergens vandaan. Een verre reis of een wandeling door het bos, er is altijd wel iets dat je kunt gebruiken. Kookboeken en Foodmagazines brengen je ook op ideeën, maar dan moet je weer uitkijken dat je – al is het onbewust – iets kopieert. Ideeën nestelen zich in mijn hoofd en komen er pas na maanden uit. Vaak weet ik niet eens waar het vandaan komt. Maar goed ook, want dan weet ik zeker dat ik er mijn eigen draai aan geef.

Ik vind het ook heerlijk om met ingrediënten uit mijn eetbare tuin en uit mijn koelkast te experimenteren. Het wordt steevast iets anders dan wat ik van tevoren bedacht had. Met boerenkool en worst voor stamppot – daar had ik zin in – dan maak ik uiteindelijk portobello’s gevuld met boerenkool met daarop mooi geroosterde plakken worst. Die portobello’s lagen dan nog in de koelkast en je moet toch wat.

Ik moet bekennen… ik kan niet zo goed koken volgens recept, een recept tot op de letter nauwkeurig volgen is me nog nooit gelukt. Recepten gaan altijd met mij aan de haal en dagen me uit er creatief mee om te gaan. Iets dat ik juist toejuich als anderen mijn recepten maken. Maar het is niet handig bij het testen van recepten.

Recepten testen… dat is dus het moeilijkste dat er is. Gelukkig heb ik mensen om mij heen, die daar juist heel goed in zijn. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld is een kei in recepten testen. Ze doet precies wat er staat en trekt aan de bel als iets niet logisch is of niet klopt. Dit is heel belangrijk, want een recept moet goed te maken zijn en natuurlijk superlekker zijn. Vaak gaat het goed en kookt zij precies wat ik voor ogen had. Soms moeten we iets een beetje bijstellen. Maar heel soms gaat het echt fout en moeten we even puzzelen tot het weer goed zit.

Zelf maak ik er een potje van. Zoals vorig weekend toen ik gevulde bladerdeegsoesje wilde maken. Die waren ooit eens ontstaan, toen ik in haast iets moest creëren. Het recept zat nog in mijn hoofd en ik ging vol goede moed aan de slag. Het resultaat zie je hierboven op de foto: knapperige bladerdeegrolletjes die in niets op die soesjes lijken. Maar wel superlekker en heel eenvoudig te maken: Rol een rol gekoeld bladerdeeg uit op het werkvlak en snijd de rol in 2 gelijke stukken. Meng 150 g geraspte belegen kaas met een paar lepels crème fraîche en royaal fijngehakte kruiden tot een romig, maar stevig mengsel en strijk dit dun op het bladerdeeg uit. Rol de stukken deeg op en snijd ze in plakjes. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 °C in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Ik ben benieuwd wat jullie hier van maken!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *